10 x hierom wil je op vakantie naar het Griekse eiland Thassos

Thassos? Ja, je leest het goed. Het meest noordelijke Griekse eiland is méér dan de moeite waard voor een vakantie. Waarom? Dat lees je hier.

Omdat je hier het echte eilandgevoel ervaart

Thassos is niet zo groot en dat zorgt voor een instant eilandgevoel. Wanneer je op de top van de Ipsarion berg staat, overzie je het hele eiland. De meeste wegen voeren je langs de kust, maar vergeet niet om soms eens een afslag te nemen. Want dan vind je de meest mooie en verlaten stranden.

Omdat de Grieken er zelf ook graag hun vakantie vieren

Het eiland voelt aan als een onontdekt paradijselijk stukje Griekenland. Je vindt er nog niet zoveel mede-toeristen als op de andere Griekse eilanden. De Grieken die op het vaste land wonen vieren hier zelf graag hun vakantie.

Omdat je in Thassos stad verdwaalt in de kronkelende straten

De hoofdstad, ook wel Limenas genoemd, is een levendige en gezellige havenstad, waar de veerboten uit Kavala aanmeren. Op een heuvel erboven ligt de historische stad. In het nieuwe stadsdeel vind je taverna’s waar je voor een prikje je vingers aflikt bij de Griekse mezze. En ik, als shopaholic, word hier ook erg happy van de boetieks.

Omdat het avontuur hier nooit ver weg is

Thassos heeft heel wat avontuurlijke plekken. Giola is er één van. Deze natuurlijke lagune ligt aan zee. Neem goede schoenen mee voor de stevige wandeling om Giola te bereiken. Maar die duik is toch echt wel een beloning.

Omdat je in blauwer dan blauw water zwemt

Je wil azuurblauw water en een hagelwit strand? Je hoeft er écht geen 10 uur voor te vliegen. Marble Beach is één van de mooiste stranden die ik ooit gezien heb. Dit stukje kust doet zijn naam eer aan. Het marmer van Thassos is namelijk wereldberoemd omdat het smetteloos wit is, net zoals dit strand. Via een kronkelend pad door de mijnen kom je aan bij dit paradijs.

Omdat je in de bergdorpjes gastvrij ontvangen wordt

Thassos kent heel veel authentieke dorpjes. Geen grote toeristische badplaatsen, maar hele kleine bergdorpjes waar je het echte Griekenland voelt. Noteer: Kazaviti, Panagia, of het verlaten dorpje Kastro. De locals vinden heten je welkom met een grote glimlach. En met een lepel zelfgemaakte honing hier, wat olijfolie daar…

Omdat de natuur hier puur is

Natuurliefhebbers opgelet, hier ben je aan het juiste adres. Want het binnenland van Thassos heeft een prachtig stuk natuur. Watervallen, bossen, meren, ideaal voor als je zin hebt in een hike.

Omdat de bergen je roepen

Gordel om? Check! Met een 4×4 gaan we naar de top van de hoogste berg van Thassos: de Ipsarion. Via ontelbare haarspeldbochten en een aantal blikken op de steile afgrond onder ons bereiken we de een hoogte van maar liefst 1206 meter. Oh en het uitzicht is ongelofelijk mooi.

Omdat de wereld hier aan je voeten ligt

Het reizen alleen al naar het eiland Thassos voelt als een avontuur. Je stapt op het Griekse vasteland uit het vliegtuig en pakt dan de ferry naar het eiland. Eenmaal aangekomen volg je niet de voetstappen van andere toeristen, maar doe je waar je zin in hebt. De hele dag op het strand liggen? Dat kan. Morgen komt die roadtrip over het eiland wel.

Omdat je er ook lekker iets drinkt in hippe bars

Het plaatsje Potos is hip and happening. Alle Griekse jongeren gaan hier uit of doen een drankje bij één van de hippe bars. In no time raak ik aan de praat met een groepje jongeren en krijg ik meteen een glas Ouzo in mijn handen gedrukt. Nou vooruit… omdat jullie zo aandringen 😉

Begint het al te kriebelen, die vakantie naar Thassos? Of je nu met z’n tweeën gaat, met het hele gezin, all inclusive verblijft of liever zelf voor het eten zorgt (of de Griekse taverna’s induikt), de keuze is aan jou.

Lees meer over: Actie!   Europa   Griekenland   Samen weg  
Gerelateerde verhalen