Voorkom gezeur op de achterbank: 14 kindvriendelijke parkeerplaatsen in Europa

Bijna elk jaar koersten we toen ik jong was met het gezin richting Italië voor een vakantie aan een van de welbekende meren. Vakanties waar ik zeker goede herinneringen aan over heb gehouden. Toch was het altijd een heel eind rijden. Met drie kinderen op de achterbank werd het er halverwege de reis vaak niet veel gezelliger op. En dan te bedenken dat we de eerste jaren geen airco in de auto hadden en je kindvriendelijke parkeerplaatsen amper kon vinden . Afzien! Nu nog hoor ik wel eens nummers op de radio voorbij komen die mij meteen doen denken aan die vreselijk lange autoritten, die vooral in de beleveniswereld van een kind misschien wel drie keer zo lang lijken te duren.

Nu denk ik, ach 12 uur naar het Gardameer, ‘piece of cake’. Grote kans dus dat wij over enkele jaren ook bepakt, bezakt en beplakt af en toe richting het zuidoosten van Europa zullen koersen. Maar dan zeker weten wel met airco en een flinke voorraad aan drank, snacks en entertainment. Want eerlijk is eerlijk, met z’n allen opgevouwen in een kleine ruimte op weg naar je vakantiebestemming is nu eenmaal geen pretje. De eerste uren kunnen de kinderen zich vast nog bezighouden met spelletjes, kleine cadeautjes, een luisterboek of een film op de tablet, maar houd je dat 12 uur vol? Het antwoord: op tijd pauzeren.

Voorkom drama met een hoofdletter D op de achterbank door de reis zorgvuldig te plannen. Zo zijn er langs diverse routes in Europa kindvriendelijke parkeerplaatsen te vinden waar de kinderen alle opgekropte energie kwijt kunnen. De benen strekken XXL! Hierbij een overzicht van maar liefst 14 kindvriendelijke parkeerplaatsen die je redding kunnen zijn tijdens een lange autoreis. Want vakantie is het tenslotte al zodra de motor start.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Duitsland

Voor veel autovakanties ontkomen de meeste vakantiegangers er niet aan om Duitsland te doorkruisen. Dit populaire doorreisland geeft je namelijk toegang tot landen zoals Denemarken, Polen, Tsjechië en Oostenrijk. De belangrijkste les die je als ouder moet onthouden als het om parkeerplaatsen gaat: in Duitsland kennen ze twee soorten parkeerplaatsen; de Raststättes en de Autohöfe. De Raststättes liggen direct aan de autobahn en zijn over het algemeen wat beter uitgerust dan de Autohöfe. Deze laatste zijn parkeerplaatsen in de buurt van een afrit en daar vind je de basisvoorzieningen. Vooral met de kids las je liever een pauze in bij de Raststättes.

Raststätte Hüttener Berge bij Alt Duvenstedt, A7 van Hamburg naar Flensburg/Denemarken
Eindelijk, de parkeerplaats is in zicht, terwijl de kinderen de boel zowat aan het afbreken zijn achterin de auto… En wat voor parkeerplaats! Raststätte Hüttener Berge is een waar parkeerparadijs. Naast een restaurant en een Duitse kiosk waar je binnen no-time een currywurst te pakken hebt, is hier een speelplaats van maar liefst 100 m² te vinden. Win-win! De iets oudere kids kunnen zich uitleven in de grote speeltuin in het bos op de vele speeltoestellen zoals klimtorens, touwbruggen, schommels enzovoort. En zelfs aan onze hondenliefhebbers is gedacht, want er is een losloopgebied mét hondencircuit.

Raststätte Oberlausitz Süd, A4 van Dresden naar Polen (richting oost)
Trust me, ook op deze parkeerplaats kun je met een gerust hart een langere stop maken. Deze goedverzorgde Raststätte biedt de kleintjes urenlang speelplezier dankzij de grote speeltuin met klimrek, schommels, glijbaan en rekstokken. Ga lekker picknicken in het groene gras of trakteer de kinderen op een echte kids-box in het restaurant. Een Duitse pommes frites hebben ze misschien wel verdiend tijdens deze autovakantie.

Raststätte Baden-Baden, A5 van Karlsruhe naar Basel: Europa-Park Rasthof, afrit Herbolzheim
Voor een goede maaltijd kun je onderweg stoppen net na Karlsruhe bij een van de grootste wegrestaurants van Duitsland. Een pluspunt: de sanitaire voorzieningen zijn hier top. En er is zowel binnen als buiten een speelplek voor de kinderen. Durf je het niet meer aan om nogmaals uren met z’n allen door te brengen in de auto? Overnacht in het aanwezige hotel. Zo kun je de volgende ochtend fris en monter starten aan de volgende honderden kilometers.

Raststätte Chiemsee, A8 van Salzburyg naar München (richting noorden)
Ongeveer halverwege de route kun je parkeren op een prachtplek, namelijk direct aan het Duitse Chiemsee. Bij deze Raststätte geniet je van een grote wienerschnitzel met zicht over het meer. Hier geen speeltuin maar wel veel ruimte voor wat buitenspelletjes. En vergeet niet om samen de eendjes te voederen. Dat is toch wel uniek tijdens deze pitstop.

Raststätte Lichtendorf Nord, A1 van Munster naar Düsseldorf bij Dortmund
Een andere welkome onderbreking van een lange autorit is een stop bij de groene Raststätte Lichtendorf. Eenmaal in het ruime restaurant met speelhoek schakel je zeker snel over op de ‘chillstand’. De kids spurten hier van de wip naar een uitdagend klimtoestel. Grote kans dat ze de komende autokilometers misschien wel een dutje gaan doen op de achterbank. Fingers crossed!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Frankrijk

Begroet je de buren op de familievriendelijke camping liever met een volmondige bonjour, grote kans dat je dan met de auto door Frankrijk bent gekomen. Om de zuidelijke kust van Frankrijk te bereiken zit je toch snel 10 tot 11 uur in de auto. Ook hier zijn er onderweg twee soorten parkeerplaatsen te vinden. Elke 20 kilometer komt er wel een aires de repos voorbij en elke 60 kilometer kun je een aangename break nemen op de aires de service. Van zodra het speelgoed door de auto begint te vliegen, kun je niet snel genoeg een aires de service opzoeken. Deze meer kindvriendelijke parkeerplaatsen zijn vrij groot en beschikken over veel voorzieningen. Hierbij enkele bekende routes met kindvriendelijke parkeerplaatsen voor als de nood aan de man is.

Route Lorraine – Bourgogne / Luxemburg – Dijon – Aire de Service Lorraine Sandaucourt-La Trelle, A31 richting zuiden, tussen Toul en Langres
Kindvriendelijk, groen, schoon en verzorgd; dat klinkt vele ouders vast als muziek in de oren. Vooral voor de jongens is deze aires de service een waar speelparadijs dankzij de grote houten soldaten en kanonnen die hier te vinden zijn. Strijk neer in het gras met je eigen picknickmand terwijl de kinderen zich uitleven in de aanwezige speeltuin. Of schuif aan in het L’Arche restaurant voor un café créme.

Route d’Aquitaine – Bordeaux (via Parijs) – Aire de Service de Tours La Longue Vue, A10 beide richtingen, vlak voor de afrit naar de A28
Moeten de kids dringend hun energie kwijt? Onder Parijs op minder dan 2 uur rijden kun je stoppen bij Aire de Service de Tours la Longue Vue. Dankzij het springkasteel en het raceparcours met miniauto’s is deze kindvriendelijke plek een favoriet van veel ouders. En de relaxhoek met strandstoelen en zitzakken maakt deze plek helemaal af.

Route naar Bretagne – Aire du Mont Saint-Michel, A84 beide richtingen, bij Saint-Aubin-de-Terregatte
Ook dit parkeerterrein is een holy place als de kinderen moeten plassen, eten, een nieuwe pamper nodig hebben of gewoon even willen schommelen. De 3 G’s zijn hier aanwezig: groen, groots en gezellig. In het restaurant kun je terecht voor diverse versnaperingen en je kind heeft de tijd van zijn leven in de fantastische speeltuin. Een aangename afwisselingen van al die uren zitten dus.

Route naar Spanje – Pyreneeën – Aire de Service du Village Catalan, A9 beide richtingen ten zuiden
Wauw! Dit is echt de heilige graal onder de parkeerplaatsen, als ik het zo even mag noemen. Deze aire ten zuiden van Perpignan wil je niet missen. Wat je hier vindt? Wel, wat niet: van een zwembad, buitendouches ter verkoeling, een winkel, restaurant tot een casino. Niet normaal hé? En niet te vergeten, veel parkeerplaatsen tussen het groen. Je kind weer in de auto krijgen wordt nog een uitdaging

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Route du Soleil

De snelweg naar de zon ofwel de beroemde Route du Soleil brengt je richting de Middellandse Zee. Van geurende pijnbomen tot eindeloze stranden, deze duizend kilometer aan asfalt leg je zeker niet voor niets af. Toch zal je veel obstakels zoals files, volle parkeerplekken en vuile toiletten moeten overleven wil je op je eindbestemming komen. En dan hebben we het niet eens gehad over de gastjes op de achterbank, die vaak heel veel te ‘willen’ hebben. Groot gelijk ook na al dat stilzitten.

Leg je de veelbezongen Route du Soleil af? Noteer snel even deze kindvriendelijke parkeerplekken in je smartphone.

Route du soleil – Aire de Repos de Jugy, A6 richting zuiden, tussen Chalon en Macon
Welkom in paddenstoelenland! Een droom voor ieder kind (tot 12 jaar). De Aire de Repos de Jugy behoort tot een van de beste parkeerplekken langs de Franse autoroutes. Wat een feest dankzij alle kleurrijke paddenstoelen. Alsof de kinderen smurfenland binnenstappen. Ze zullen je vast en zeker dankbaar zijn voor deze stop onderweg. Nog een verrassing: in de zomermaanden lopen hier zelfs clowns rond. Neem wel even je eigen lunch mee, want een restaurant ontbreekt jammer genoeg.

Route du soleil – Aire de Service de Latitude 45, A7 richting noorden, bij Pont-de-l’Isère
Een andere aire die de reis over de Route du Soleil nog zonniger maakt, is Aire de Service de Latitude 45. Waarom kindvriendelijk? Vooral dankzij de vele picknickplaatsen en de veilige, groene omgeving. Ook het speeltuintje is omheind met een hek. Er is zelfs een restaurant aanwezig waar je met het hele gezin kunt smullen van een croque-monsieur. Neem hier vooral je tijd!

Route du soleil – Aire de Service de la Chaponne, A6 richting zuiden, na Auxerre
Een aire naar ieders hart! Veel ruimte, veel groen en een leuke speeltuin voor kinderen tot 10 jaar. Zelfs aan oudere kinderen en volwassen heeft deze parkeerplaats gedacht. Hoe? Door outdoor fitnesstoestellen te plaatsen. Zo kun je na het lange zitten in de auto het bloed weer even laten stromen. En stap je daarna met z’n allen vast weer met goede zin in de auto.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Kroatië (Istrië)

Durf je het aan om met de kinderen helemaal af te reizen naar het wonderschone Kroatië? Chapeau! Good for you! Kroatië is namelijk fenomenaal met zijn historische steden, eilanden en nationale parken zoals het National Park Plitvice. Kies je voor een autovakantie en blijf je vervolgens een langere tijd op een camping of vakantiepark? Dan is het de lange autoreis van circa 1.300 kilometer echt wel waard. Maar de hamvraag is nog altijd: waar liggen die kindvriendelijke parkeerplekken als je ze nodig hebt. Rondom Istrië liggen er bijvoorbeeld een aantal.

Bacva-zapad en Bavca-istok, A9 van Plovanija in het noorden tot Pula in het zuiden van Istrië
Deze twee kindvriendelijke parkeerplaatsen zijn beide voorzien van toiletten, een benzinestation, een restaurant en een speeltuin. Prettig om te weten: een stop ’s avonds laat is ook geen probleem, want zowel Zapad als Istok is goed verlicht. Dus kan er toch nog gewoon gefrisbeed worden in het donker!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Luxemburg

Ben je op weg naar Duitsland, dan is de kans groot dat de route door Luxemburg gaat. De ideale plek om de wagen aan de kant te zetten voor een pitstop. Niet alleen omdat de kinderen hier even hun energie kwijt kunnen, maar ook om de tank nog even goedkoop vol te gooien aan de pomp voordat je verder koerst naar je vakantiebestemming.

Parkeerplaats Aire de Wasserbillig aan de A1 Luxemburg-Trier net na afrit 15
Net over de grens met Duitsland vind je Aire de Wasserbillig. Vertrek je vroeg in de ochtend, dan is deze kindvriendelijke parkeerplaats in Luxemburg een goede plek voor een 1e stop op de reis naar je vakantiebestemming. Op de grasvelden rondom de parkeerplaats kunnen de kinderen hun energie kwijt tijdens het ravotten. De bokes als ontbijt kunnen opgegeten worden aan één van de picknicktafels. En moeten de kinderen nog even naar de wc voordat ze de auto weer in stappen? In het servicegebouw zijn voldoende schone toiletten te vinden. Met een lege blaas, een goed gevulde maag én uitgeraasde kinderen zoef je vervolgens weer over het asfalt. Op naar de volgende stop.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Familie   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen