5 geheimen over Fins Lapland

Hoog in het noorden van Europa ligt een groot stuk ongerepte natuur, helemaal weg van alles: Fins Lapland. Honderden kilometers sneeuwvlaktes, dennenbossen en bevroren meren. De angstaanjagende winterse koude zorgt ervoor dat geheimen hier goed verborgen blijven, onder dikke pakken sneeuw. Yannick ging er voor ons de geheimen achterna en vond er alvast vijf die hij met ons deelt. Zo ben je helemaal klaar om er zelf ook eens op verkenning te gaan.

1. De Kerstman heeft een sjaal van 27 meter lang

Dat de Kerstman samen met zijn rendieren in Rovaniemi woont, wist je misschien wel al. Maar dat hij de langste sjaal ter wereld in zijn bezit heeft, was nieuw voor ons. Tegen de extreme koude, veronderstellen we. Misschien word je door Santa zelf gevraagd om de hele sjaal van de oude man aan te doen. Santa’s hoofdkwartier vind je op een boogscheut van Rovaniemi en lijkt een beetje op de winterversie van Disneyland. Plezant voor kinderen, maar heel erg commercieel.

2. Husky’s hebben superkristalblauwe ogen

De onuitputtelijke honden zijn prachtige beesten. Ze lijken op schattige, fluffy wolven en ze lopen zoals Usain Bolt on steroids. De felblauwe ogen geven ze nog extra schoonheid. Sommigen hebben zelfs een blauw en een bruin oog, goed voor extra schattigheid. In Lapland moet je zeker op een hondenslee stappen. Je schiet met al je hebben en houden vooruit zodra je je voet van de rem haalt, recht de adembenemende sneeuwlandschappen in. Er zit zoveel kracht in die onvermoeibare beesten. Als je tijd genoeg hebt, ga dan voor een meerdaagse tocht met de hondenslee. Knallen maar.

3. De huisjes van de lokale nomaden zijn nooit op slot

De Samen (of Sami) zijn de oorspronkelijke Finnen. Noem hen niet ‘Lappen’, dat vinden ze maar niets. Benieuwd hoe ze daar echt leven? Het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi ligt een dik uur rijden ten noorden van Levi. Midden in het gigantische domein vind je een skigebiedje en het Lapland Hotel. Naast de parking baant een ondergesneeuwd paadje zich een weg de wildernis in. Na een beetje zoeken kom je bij enkele door pakken sneeuw bedolven chalets. Je kan er gewoon een vuurtje beginnen stoken om je op te warmen, de deuren zijn toch niet op slot. Door het nomadische bestaan van de Samen vind je in wel meer parken zulke huisjes.

4. Er zijn meer rendieren dan mensen in Lapland

In Finland tel je rond de 200.000 viervoeters boven de poolcirkel, terwijl er maar een slordige 195.000 Finnen te vinden zijn. Stap in Fins Lapland om het even welk restaurant binnen in Lapland en vindt er steevast rendier op het menu. Rendiersoep, rendiersalade, beef steak gevuld met rendier of rendier als stoverij. De Finnen in Lapland eten Rudolf en co gemiddeld zes keer per week. Als het juist klaargemaakt wordt, is het een echte delicatesse. Probeer zeker de reindeer sauté, een goed doorbakken steak of de lokale stoverij.

5. De jacuzzi bij Aurora Estate staat op je te wachten

Een van de mooiere plaatjes die je in Fins Lapland kunt zien, is het uitzicht over het bevroren meer bij Aurora Estate in Ylläsjärvi. Beeld je in: een sierlijke bomenrij naast een grote ijsvlakte, krakende ijsschotsen onder je voeten, een glibberige steiger, de lucht die paars-oranje kleurt bij zonsondergang, een gebergte op de achtergrond. En dit alles kan je rustig aanschouwen vanuit de jacuzzi, met een glas champagne, recht na de sauna. En ja, het kan nog idyllischer. Met het nodige geluk kan je ook hier in alle comfort het noorderlicht bewonderen. Schol, Aurora Borealis. Op u!

Ja, Lapland is ongetwijfeld meer dan een veredeld skiresort. Je voelt er de grootsheid en kracht van de natuur, het hele jaar door. Ga je in het juiste seizoen, dan schildert het magnifieke noorderlicht die power nog extra in veelkleurige verf aan de hemel. Je moet er de extra koude en korte dagen dan wel bijnemen, maar dat is het zeker waard.

In dit prachtige landschap is het heerlijk roadtrippen, ijsvissen, snowscooteren, rendier rijden en langlaufen. Als dit nog niet volstaat, kunnen dappere zielen zich wagen aan een frisse duik in de ijsmeren of nog frissere nachten in een van de ijshotels die Lapland rijk is. En geen sappig avontuur zonder een luxueus sausje om te bekomen uiteraard. De stomende sauna’s, verrukkelijke maaltijden en het rode bessensap aan de open haard zijn nooit echt veraf…

Lees meer over: Europa   Finland   Hotspots   Skivakanties  
Gerelateerde verhalen