5 x de best bewaarde geheimen van Ibiza (niet verder vertellen!)

Als er een Europees eiland is dat tot de verbeelding spreekt, dan is het Ibiza wel. De bohemian-hippie-levensstijl die er nog altijd overheerst, de vele stranden, de adembenemende zonsondergangen en natuurlijk het bruisende nachtleven (en het eten!) maken dat Ibiza simpelweg voor veel mensen een droombestemming is. Ook voor ons. We gaan elk jaar minstens één keer op vakantie naar Ibiza, hebben vrienden op het eiland wonen en het is telkens weer een beetje thuiskomen. Hoewel… We ontdekken iedere keer weer verrassende plekken. Een voor ons nieuw restaurant, een onbekende baai of een fantastische organic farm. Hieronder geef ik je 5 van die niet-verder-vertellen-adressen op Ibiza. Waar het magische eilandgevoel onmiskenbaar is en waar je, ondanks de populariteit van Ibiza, vast nog nooit van had gehoord. En we nemen tussendoor stiekem nog een paar tips op Ibiza mee.

OKU Ibiza

Nee, deze tellen we niet mee als onontdekte plek, maar het is wel het vertrekpunt van onze vakantie. En wat voor een vertrekpunt. OKU Ibiza is een van de fijnste hotels op het eiland. Het personeel ontvangt ons met open armen, ook zij waren duidelijk weer toe aan ons en dat merk je aan alles. Hier slaap je in grote kamers met een beeldschoon interieur en allemaal met eigen balkon. Zwemmen doe je in het hippe zwembad met muziek en gezellige bars, of in het rustige zwembad. Het eten is werkelijk fantastisch, vooral het ontbijtbuffet.

OKU Ibiza is de perfecte uitvalsbasis om Ibiza te verkennen. Het hotel ligt aan de westkant van het eiland. Je raadt het al: de zijde waar de zonsondergangen fenomenaal en legendarisch zijn. Handig om je hotel aan die kant van het eiland te hebben, want zo ben je na de zonsondergang snel terug op je kamer voor een opfrisbeurt of een vroege nacht. Restaurant La Torre, op 2 minuten van het hotel, is dé tip om de mooiste sunset te zien: het restaurant ligt tegen een klif en je kan hier, ook zonder consumptie uit de bar, plaatsnemen.

1. Cala Saladeta

Op de hoek van het hotel, nog geen vijf minuten rijden, vind je Cala Gracioneta. Inderdaad, dit is niet de cala die je hierboven leest, maar wel een heerlijke baai die zowel populair als echt niet te missen is. Het strand is erg gewild, dus zorg dat je een vroege lunchreservering maakt en rond 9 uur op het strand bent. Dan heb je het beste van alle werelden: een parkeerplek pal voor de deur, plaats op het strand én een overheerlijke lunch. Bovendien: je hotel ligt vlakbij, dus echt vroeg opstaan is het niet. Rijd je nog even vijf minuten verder, dan kom je bij Cala Salada. Inderdaad, wéér een ander strand dan hierboven benoemd en ook hier moet je in het hoogseizoen op tijd zijn om de parkeerplaats nog op te mogen. Doen! Want alleen via Cala Salada, een fijn (kiezel)strand met heel betaalbare ligbedden en een eenvoudig strandrestaurant, kom je bij Cala Saladeta. Het mooiste zandstrand met het meest heldere water dat ik al gezien heb op Ibiza. Je komt er door de rots te beklimmen langs een aangeduid pad en weer af te dalen. Maar dan… Paradijs! Beloofd. Er is geen vaste horeca, maar er lopen constant jongens en meiden af en aan met eten en drinken.

2. Can Muson

Wellicht heb je al eens van de organic farm Terra Masia gehoord? Zo niet: ook opschrijven. Maar Can Muson is zo mogelijk nog wat authentieker. De kleine boerderij teelt groente en fruit, en er lopen ook wat dieren rond. Hier koop je verser dan verse producten en schuif je aan voor een heerlijke lunch. Can Muson is bovendien heel leuk voor kinderen: er is een speelplaats en zandbak, en op vaste tijden mogen de kinderen mee om de dieren te voeren of om fruit te plukken.

3. Cala d’en Serra

Wie Ibiza zegt, zegt strand. Daarom tip ik je nog een onbekende maar niet te missen parel: Cala d’en Serra. Dit strand ligt helemaal in het uiterste punt van het hoge noorden en met een kleine auto is het laatste stuk rijden best wat spannend. Maar zet toch door. Tot je bij een met graffiti overdekte bouwval komt. Daar parkeer je zelfs in het hoogseizoen gemakkelijk en loop je het laatste stukje naar beneden. Hier vind je echt nog het Ibiza van vroeger. Nog een strandtip op Ibiza: Cala Olivera, nu nog super-onbekend maar de kans bestaat dat het snel heel populair wordt, met dank aan de leuke kleine chiringuito, strandbar, die er dit jaar zijn deuren opende.

4. Les Terrasses

Veelvoudig gehoord over Ibiza is dat het zo duur en druk is. Als je weet waar je moet zijn, dan zijn er absoluut nog heel wat restaurantparels te vinden. Zoals het kleinschalige Les Terrasses, een B&B met een restaurant waar je alleen na reservatie kunt aanschuiven. Ook op het terras van Oleoteca Ses Escoles, geen onbekende naam voor wie Ibiza een beetje kent, lunch je aan een fijne prijs-kwaliteitverhouding.

5. Bigotes Arroz

Onbekend bij velen maar allerminst onbemind is het kleine vissersrestaurant Bigotes Arroz in de baai van Cala Mastella. Veel meer dan een hut boven het water is het niet, maar het eten is hemels. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Of er een catch is? Ja. Helaas wel. Wie het restaurant toevallig wel kent, keert er keer op keer terug. Veel zitplaatsen zijn er niet, dus moet je weken van tevoren reserveren.

Ben je op zoek naar nog meer gezellige strandbars en baaien op Ibiza? In deze blog deelt Maartje de mooiste plekken van Ibiza, met extra tips voor een vakantie met kinderen en voor een vakantie Ibiza on a budget.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Ibiza   Spanje   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen