Dit zijn de 7 ultieme hotspots in Mexico!

Mexico, de perfecte bestemming om even te ontsnappen aan het koude en grijze België tijdens de wintermaanden. Het is een land dat enorm veel te bieden heeft: de indrukwekkende Mayacultuur, hagelwitte stranden met azuurblauwe zee, gastvrije mensen, impressionante cenotes en nog veel meer! De natuur, omgeving en hotspots van Mexico doen je keer op keer versteld staan van de kalmte en bezinning die dit –toch wel populaire– land je biedt.

Al aan het wegdromen? Wij, Yannick Merckx en Lesley Van Loon, verbleven in TUI BLUE El Dorado Seaside Suites & Spa. Dit groot en luxueus 5* hotel is gelegen tussen Tulum en Playa del Carmen. Het enorme complex is een eiland op zich met zijn 11 bars, 7 restaurants, 5 zoetwaterzwembaden, heerlijke spa,… Verveling kennen ze daar niet! Tijdens de kerstperiode trokken we naar het warme Mexico en zetten er het nieuwe jaar in. Speciaal voor de TUI-reizigers stelden we een lijst op met de ultieme hotspots van Mexico, die plaatsjes die het nét zo speciaal maken.

1. Cenote Azul

Wij verbleven in de staat Quintana Roo op het schiereiland Yucatan, gelegen tussen de Golf van Mexico en de Caraïbische zee. Dit deel van Mexico heeft iets uniek, namelijk cenotes! Deze indrukwekkende natuurverschijnselen ontstaan doordat heel het schiereiland uit kalksteen bestaat, wat heel poreus is en dus veel water doorlaat. Hierdoor ontstaan een soort van ondergrondse rivieren met enorm helder water. Er zijn meer dan 3000 cenotes in Yucatan, keuze genoeg om ééntje te gaan bezoeken! Je hebt verschillende types cenotes namelijk open, halfopen en gesloten cenotes.  Hier waan je je een met de natuur en kun je jezelf even afzonderen van alle drukte.

Wij bezochten Cenote Azul, aangezien deze maar op 4 km van ons hotel lag. Dit is een open cenote omringd door een prachtige jungle. Je kan er rustig zwemmen, maar let op dat je geen muggenspray of zonnecrème op je lichaam hebt. Dit is enorm schadelijk voor de vissen in het water en het bijhorende ecosysteem. Als je toch snel verbrandt, kies dan voor bedekkende kledij of natuurlijke zonnecrème van de Maya’s!

2. De parel der Maya tempels, Chichen Itza

Dit UNESCO wereldwonder moet je zeker en vast een bezoekje brengen als je in de staat Yucatan verblijft! Deze enorme en tevens ook hoogste Maya tempel is best indrukwekkend en stond al heel lang op onze bucketlist. Het is een groot complex met verschillende tempels en piramides die het oude verhaal van de Maya’s vertellen. Als je voor de piramide van Kukulcan staat, daag ik je uit om eens in je handen te klappen. Je hoort een echo die lijkt op het geluid van een quetzal. De Maya’s geloofden namelijk dat deze vogel de boodschapper van God was.

Als je Chichen Itza in de lente of de herfst bezoekt, kan je zien dat tijdens zonsondergang een soort van optische illusie gecreëerd wordt. Aan de trappen van de piramide wordt een soort van slangenlichaam gevormd. Zoals je leest, hangt er een enorm interessante geschiedenis aan deze plaats vast dus een gids is zeker en vast handig! Chichen Itza is dus zeker een van de leerrijkste hotspots in Mexico.

3. Zazil Tunich

Na de impressionante tempels van Chichen Itza reden we door naar een ondergrondse cenote, namelijk Zazil Tunich. Deze enorme cenote is enkel voor TUI gasten en heeft de grootste stalactiet van heel Mexico! Geef toe, dit is toch wel leuk om je vrienden mee te imponeren. Voor het zwemmen, ondergingen we een soort van reinigingsritueel bij een lokale Maya. Hier werd veel waarde aan gehecht en was best speciaal om mee te maken!

4. Holy Holbox

Je kent het wel, de tropische plaatjes die je te zien krijgt als je ‘Mexico’ opzoekt. Deze kan je vinden op het tropische Isla Holbox! Dit eiland is tevens het enige eiland dat in de Golf van Mexico ligt, vlak naast het schattige Isla Parajos. Hier broeden verschillende vogelsoorten, waaronder de Canadese visarend en de FLAMINGO! Eindelijk zagen we eens een flamingo in het echt, en deze keer in zijn natuurlijke omgeving. Ze zijn te bewonderen vanuit de boot of vanaf het eiland zelf.

Het eiland heeft een super leuk en fotogeniek stadje met kleine, kleurrijke huisjes en verschillende speciale muurschilderingen. Wat we ook echt top vonden aan Isla Holbox, is dat ze daar niet met de auto rijden maar met golfkarretjes. Een unieke manier om het stadje te verkennen en zo in contact te komen met de lokale bevolking. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je handdoekje te leggen en te genieten van de prachtige omgeving.

Nog enkele praktische tips:

  • Bij deze eilanden kan je niet snorkelen, vanwege het ondiepe water.
  • Bij sterke noorderwind spoelt er veel zeewier aan op de kust van Holbox. Dit mag niet geruimd worden, aangezien Isla Holbox beschermd natuurgebied is. Neem dan zeker ook een truitje mee, want de gevoelstemperatuur kan dan een stuk lager liggen.
  • Je rijdt eerst naar de havenstad Chiquila, waar je de boot neemt naar het eiland Isla Parajos (20 min) om te eindigen in Isla Holbox.

5. Trendy Tulum

Tulum is naar onze mening één van de meest hippe en charmante plekjes in Yucatan! Het heeft ons echt overtuigd, waardoor we zeker en vast nog eens terugkeren naar Mexico. Je zou het initieel niet verwachten, maar in het hotelgebied vind je verschillende parels van barretjes en restaurants! De bars en restaurants zijn heel trendy ingericht en zijn helemaal niet duur.

Het strand van Tulum is grotendeels privéstrand van de verschillende hotels. Dit strand kan je via een strandbarretje makkelijk bereiken. Tulum heeft een prachtige lange kustlijn met witte stranden en azuurblauw water, waar je perfect even tot rust kan komen. Uiteraard lig je daar niet alleen op het strand, aangezien er een heleboel hotels zijn, maar dit stoorde ons niet. Persoonlijk vonden wij Tulum veel leuker en mooier dan Playa del Carmen, maar dat is uiteraard een persoonlijke keuze.

6. Ruïnes van Tulum

De historici onder ons kunnen altijd een bezoekje brengen aan de befaamde ruïnes van Tulum. Deze excursie van TUI kan je perfect op een halve dag doen, ideaal voor degene die een kort intermezzo willen. Deze Maya ruïnes zijn uniek, aangezien ze de enige zijn die aan de kust liggen, en resulteert in een enorm mooi uitzicht! Op het kleine strand van de ruïnes bevindt zich een broedplaats voor  groene zeeschildpadden en is beschermd gebied.

7. Playa del Carmen, van vissersdorpje tot moderne stad

Playa del Carmen is geëvolueerd van een rustig vissersdorpje tot één van de snelst groeiende steden ter wereld, dit samen met grootsteden als Dubai! Er meren wel 38 cruiseschepen per week aan in Cozumel, een eiland voor de kust van Playa del Carmen. Toch kan deze stad wat afwisseling zijn van de voorgaande hoogtepunten in Mexico. Wat heeft Playa del Carmen nu allemaal te bieden? Het antwoord is, alles wat je je kan bedenken! Verschillende winkels van Victoria’s Secret tot Nike, internationale en Mexicaanse restaurantjes/ barretjes, clubs, witte stranden en prachtige sunsets. Wij hebben hier één van onze mooiste sunsets gehad, met zowat alle kleuren van de regenboog!

Playa del Carmen is een zeer geliefde plek bij jonge Amerikaanse toeristen en dat merk je wel. Zo starten de eerste feestjes als de zon ondergaat en begint de sfeer er al goed in te zitten. 5th Avenue is de hoofdstraat met vele winkels en restaurants, net zoals in Amerika is er een rasterstructuur zodat je niet snel verloren geraakt.

TIP: Je kan perfect op je eigen houtje naar Tulum of Playa del Carmen gaan met de ‘Collectivo’. Deze busjes zijn het vervoersmiddel van de lokale bevolking, maar ze mogen ook gebruikt worden door toeristen. Deze zijn erg goedkoop (20 tot 50 pesos per persoon afhankelijk van de afstand) en rijden 24u/24u op de hoofdbaan van Tulum tot Playa del Carmen.

Lees meer over: Caraïben   Hotspots   Mexico   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen