7 plekken waar de tijd heeft stil gestaan

Er zijn plaatsen in de wereld waar de oudste tradities en de meest authentieke charme bewaard blijven. Denk aan verlaten dorpen waar in jaren niks is veranderd, archeologische vindplaatsen die de historie van de mensheid vertellen of plattelandsdorpen waar mondialisering een onbekend begrip is. Van bergdorpen van Cyprus tot de Berbergemeenschappen van Marokko, een bezoek aan deze plaatsen zijn onvergetelijk. Ontdek de 7 plekken waar de tijd stil heeft gestaan.

1. De plattelandsdorpen van het Troödosgebergte (Cyprus)

De Troödos is de belangrijkste bergketen op Cyprus. Het gebergte strekt zich uit over het zuidwestelijke deel van het eiland en zijn hoogste berg is maar liefst 1952 meter hoog. Ze zijn dan ook populair voor trektochten en natuurexcursies. Tussen de bergen liggen religieuze gebouwen, talrijke kloosters, de beroemde tien beschilderde kerken en historische plaatsen en dorpen. Door de eeuwen heen heeft de Troödos dit allemaal in stand gehouden waardoor het nu buiten de tijd lijkt te vallen. Het klooster van Agios loannis Lampadistis is een prachtig voorbeeld van een populaire toeristische bestemming. De kerk is nu niet meer in gebruik, maar toont nog steeds bijzondere fresco’s uit de Byzantijnse tijd.


Onze aanbevolen activiteit: Troodos Bergdorpentocht met het Lampadistis Klooster


2. Het spookdorp Kayaköy (Turkije)

Een verlaten dorp heeft wel iets fascinerends, toch? Denk aan een onbewoond dorp tussen mooie landschappen van kloven, dennenbossen en geurige boomgaarden. Kayaköy in Turkije is 8 kilometer verwijderd van het centrum van Fethiye, een badplaats aan de Turkse kust. Sinds het begin van de 20ste eeuw, wanneer de laatste Griekssprekende inwoners definitief werden geëvacueerd, staat de tijd hier stil. De Turkse bewoners vestigen zich liever aan de voet van de berg, waardoor het dorp op de heuvel volledig verlaten is. Vandaag de dag is Kayaköy een waar openluchtmuseum. Hier vind je 500 vervallen stenen huizen en twee Grieks-orthodoxe kerken.


Onze aanbevolen activiteit: Kayaköy Spookstad Tour en Kabelbaan naar de Babadag Berg


3. Het oude Byzantijnse dorp Palea Peritheia (Corfu, Griekenland)

Ga je Corfu bezoeken? Besteed dan zeker een dag aan het bezoeken van de dorpen. De dorpen hebben een eeuwenoude geschiedenis en tradities die onveranderd zijn. Aggios Mattheos is een van de oudste en zijn authenticiteit liegt er niet om. Avliotes staat bekend voor terrasbouw, zo geniet je van een prachtig uitzicht over het eiland. Pelekas is the place to be als je geen hoogtevrees hebt: het dorp ligt namelijk op de hoogste toppen van Corfu en heeft zijn typische architectuur behouden. Een dorp dat je zeker niet mag missen tijdens je trip naar Corfu, is Palea Peritheia. Dit half verlaten dorp staat sinds 1953 stil. De structuur, architectuur en bijzondere sfeer is een weerspiegeling van de Byzantijnse tijd. Er is nog wel een oude familietaverne waar je heerlijk kunt eten en drinken.


Onze aanbevolen activiteit: Corfu Kleine Groepstocht met Paleis van Achilleion en Paleokastritsa


4. Ormana, de verborgen schat van Antalya (Turkije)

Ormana ligt aan de voet van het Taurusgebergte en is te vinden in een betoverend natuurlandschap, perfect voor trektochten of wandelingen. Hier spot je zelfs wilde paarden. Het dorp staat gekend om de ‘Knopenhuizen’ die ongeveer 300 jaar geleden werden gebouwd tijdens de Ottomaanse periode. Deze unieke gebouwen vind je nergens anders in Turkije of in de wereld zelfs. Echt een must-see dus.


Onze aanbevolen activiteit: Ormana en Altinbesik Grotten Kleine Groepstocht met lunch


5. De noordwestelijke dorpen van Tenerife (Spanje)

Op zoek naar de meest authentieke plekken in Tenerife? Neem dan een kijkje op het noordwestelijke deel van het eiland. Dit gebied zit vol met kale landschappen en prachtige afgelegen dorpen in de bergen. Slenter hier door de oude straten, proef lokale producten, ontdek de Canarische tradities en het meest belangrijke: rustig ademhalen, ver van de toeristische badplaatsen. Icod de los Vinos is dan een van de oudste. Bezoek Santiago del Teide voor prachtige uitzichten en een waanzinnige wandeling. Voor een echte must-see ga je langs Garachico voor natuurlijke vulkanische zwembaden en onverstoorbare charme.


Onze aanbevolen activiteit: Noord-Tenerife Verborgen Geheimen Tour met Vervoer


6. De bergdorpen van Kos (Griekenland)

Achter de blauwe zee en warme zon verbergt Kos ook een meer landelijke en authentieke kant waar de tijd heeft stilgestaan. Tijdens je zoektocht naar traditionele dorpen en natuurpaden, kan het dorp Zia niet ontbreken. De inwoners zijn op één hand te tellen en de huizen zijn onveranderd. Onze tip: bekijk de zonsondergang vanaf Zia, het panorama is werkelijk spectaculair. Voor een duik in het oude Griekenland is een bezoek aan het archeologische Asklepion een echte aanrader. Deze site werd gebruikt om de leer van Hippocrates, de vader van geneeskunde, te verspreiden. Deze ruïnes moet je toevoegen aan je to-dolijst op Kos.


Onze aanbevolen activiteit: Asclepeion, Kefalos & Zia Tour


7. Berberdorpen in het Atlasgebergte (Marokko)

Het hoge Atlasgebergte is een populaire bestemming voor trekkers en wandelaars. Hier liggen de Berberdorpen die tot voor kort volledig geïsoleerd waren. De gemeenschappen leven met gebruiken en tradities die totaal verschillen van de rest van Marokko. Huizen worden gebouwd met steen en gestampte aarde, elektriciteit kwam er pas in 2001 en de landbouwtechnieken zijn al generatie op generatie hetzelfde. Een unieke ervaring die je niet snel meer zal vergeten.


Onze aanbevolen activiteit: Hoge Atlasgebergte 4×4 tour met Lunch in Berberdorp


Ook benieuwd naar de 7 Wereldwonderen? Ontdek ze allemaal hier.

Lees meer over: Afrika   Cyprus   Europa   Griekenland   Hotspots   Marokko   Spanje   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen