7 x zo houd je dat vakantiegevoel vast (ja, langer dan één dag)

Je hebt net een zalige vakantie achter de rug en hebt het gevoel dat je er weer helemaal tegenaan kunt. Je bent uitgerust, voelt je fit en energiek en weet zeker dat je die fijne stemming deze keer lang zal vasthouden. Helaas, vier wasbeurten en twee werkdagen later is er nog maar vrij weinig van dat vakantiegevoel over. En uitgerust voel je je ook niet echt meer. Hoe je ervoor zorgt dat je de volgende keer niet zo snel weer terug bij af bent? We geven je wat tips.

Voorpret versus napret

Het is een bekend gegeven: voorpret levert meer op dan napret. Meerdere studies en onderzoeken, waaronder een onderzoek van The New York Times, wijzen uit dat voorpret een essentieel deel is van een reis of vakantie. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat voorpret voor meer levensgeluk zorgt dan de hele vakantie zelf. Dat komt doordat je tijdens een reis altijd wel een paar keer te kampen hebt met tegenvallers, waardoor je je verwachtingen moet bijstellen. Bij voorpret heb je daar meestal nog geen last van. Maar… hoe zit het eigenlijk met napret? Het fenomeen waar je je verwachtingen niet bij hoeft te stellen simpelweg omdat alles al achter de rug is. En je eigenlijk alleen maar aan de leuke dingen terug hoeft te denken. Om eerlijk te zijn is er weinig onderzoek gedaan naar napret. Gek eigenlijk, want juist door die napret kun je je vakantie optisch langer laten duren. Geen onderzoek, dus geen tips? Jawel hoor. We gebruikten gewoon ons gezond verstand om te bedenken hoe je dat fijne gevoel nog een tijdje langer rekt. Doe er vooral je voordeel mee.

1. Bestel iets te eten

Doe jezelf een plezier en bestel de eerste twee dagen ergens wat te eten om het vakantiegevoel vast te houden. Tenzij je heel erg van koken houdt natuurlijk, of snakt naar een gezonde maaltijd – bijvoorbeeld als je net in Amerika bent geweest en tien dagen lang alleen maar bij de In-N-Out burger hebt gezeten. Een afhaalmaaltijd scheelt je tijd en moeite (want niet naar de supermarkt, niet koken, niet afruimen), die je nog even lekker ergens anders aan kunt besteden.

2. Zet je vakantiemuziek weer op

Spotifylijst aangemaakt voor je vakantie? Aanzetten maar die handel. Muziek en herinneringen zijn onlosmakelijk met elkaar gebonden en het leuke is: het brein is zo geprogrammeerd dat de meeste herinneringen die door muziek weer opkomen, positief zijn. Heb je geen speciale playlist aangemaakt voor je vakantie? Dan is er vast alsnog wel een nummer dat je aan die fijne vrije dagen doet denken. Bijvoorbeeld die vrolijke song die je steeds op de radio voorbij hoorde komen terwijl je aan het roadtrippen was. Of dat ene leuke nummer in de bar waar je zo’n geslaagde avond hebt gehad.

3. Relax!

Het is misschien wat makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer dat ontspannen vakantiegevoel thuis vast te houden. Duik niet meteen achter je televisie als je klaar bent met werken, maar pak een boek, wandel een rondje, of ga gewoon even lekker in de natuur zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je niet meteen je hele agenda volplant en binnen de kortste keren van alles van jezelf moet. Koffie drinken met die ene vriendin kan volgende week ook nog. Net als het kopen van nieuwe kaarsen voor op je keukentafel.

4. Houd je herinneringen levend

Muziek houdt je herinneringen levend, maar gelukkig hebben we ook de foto’s en de filmpjes nog. Druilerige dag(en) als je terugkomt? Trek een warme trui aan, pak een kop thee, en droom lekker weg bij al die mooie beelden die je hebt vastgelegd. En als je dan toch bezig bent, waarom niet meteen een album maken of een fijne vakantievideo editen? Heb je gelijk een tastbare herinnering die je ook nog eens met anderen kunt delen.

5. Neem het land mee

Heb je bepaalde dingen geleerd in het land waar je op vakantie was? Neem ze dan terug mee naar huis. De taal, bepaalde uitspraken, gewoontes, of het eten. Vond je het in Italië bijvoorbeeld zo leuk dat families daar op zondag allemaal samen lunchen? Stel dat ook voor bij je eigen familie. Pasta op tafel en met je hoofd zit je gewoon nog in Toscane. Ook een goed idee: houd in je ruimbagage of je handtas nog wat ruimte over op de heenweg. Zo kun je op de terugweg die lekker cantuccini’s mee naar huis nemen. Of die chips uit Amerika die ze hier in België (nog steeds) niet hebben.

6. Zet het leren thuis verder

Heb je jezelf iets nieuws aangeleerd op vakantie? Zet die leercurve thuis door. Al is het maar een klein beetje. Die paar woorden Spaans per dag, het hooghouden van een voetbal: het doet je gelijk herinneren aan die heerlijke dagen. En bovendien: iets nieuws leren is ook nog eens heel erg goed voor je. Wij zeggen win-win.

7. Boek je volgende vakantie

Het is niet dat je je oude liefde meteen hoeft te vergeten, maar het regelen van een nieuwe vakantie zorgt er wel voor dat je dat positieve vakantiegevoel van je reis vasthoudt. Zijn we toch weer een beetje terug bij het feit dat voorpret zo fijn is. En eerlijk: het in het vooruitzicht hebben van een nieuwe vakantie ís ook gewoon heel fijn. In combinatie met de fijne herinneringen die je nog kersvers in je geheugen hebt, kan het simpelweg niet veel beter.

Lees meer over: Travel hacks   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen