7 x waarom op vakantie gaan zo goed voor je is

De een gaat regelmatig op vakantie, terwijl de ander sporadisch gaat. Maar een ding is zeker: vakantie is goed voor een mens. Het levert je niet alleen mooie herinneringen, extra vitamine D (in de meeste gevallen dan), en tijdelijke ontspanning uit de dagelijkse sleur op: volgens de wetenschap is het ook nog eens ontzetten goed voor je mentale gezondheid. Genoeg redenen om er binnenkort weer eens vanonder te muizen dus. Wij sommen de zeven belangrijkste voor je op.

1. Iets in het vooruitzicht hebben maakt een mens gelukkig

Niet alleen de vakantie zelf, maar ook de voorpret maakt een mens gelukkig. Het bekijken van foto’s van de plekken die je gaat bezoeken, het checken van het (zonovergoten) weerbericht, en ook het uitzoeken van restaurants, hotels, en die leuke cabrio kunnen ervoor zorgen dat je je een gelukkig mens voelt. Herken je je hier niet echt in? En zorgen deze voorbereidingen bij jou eigenlijk altijd alleen maar voor stress? Dat kan ook. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Surrey is het echter bewezen dat mensen die een vakantie in het vooruitzicht hebben, positiever zijn over hun gezondheid, hun economische situatie en hun algemene kwaliteit van leven. Ben je dus geen fan van organiseren? Laat dat dan aan je reispartner over. Dan kun jij het gewoon laten bij het héél erg smachten naar jullie vakantie.

2. Vakantie geeft rust en verlaagt je stressniveau

Even geen hijgende baas in je nek, geen deadlines en – mits je je bucketlist een beetje in toom kunt houden – geen verplichtingen. Het is niet verrassend dat vakantie voor de nodige rust in je hoofd en lichaam zorgt. Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. De Universiteit van Pittsburgh ondervond zelfs dat vrije tijd – waar vakantie ook onder valt – bijdraagt aan positieve gevoelens en het minderen van negatieve emoties en depressies.

En alsof dat allemaal al niet mooi genoeg is, zal je zien dat je je werk vanaf een hangmat veel beter in perspectief kunt plaatsen dan wanneer je thuis bent. Dat is fijn, want daardoor zal je – eenmaal weer op de werkvloer – extra alert zijn op die werk-privé balans. En al is het maar voor even: je stressniveau daalt en je kansen op een burn-out verminderen. Merk je dat je de balans weer kwijt begint te raken? Op vakantie maar weer. En dat kan ook in eigen land.

3. Het is zelfs goed voor je hart

Op vakantie gaan is zelfs zó goed voor je dat je minder kans hebt op hartziekten. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association blijkt dat mannen die jaarlijks op vakantie gaan 32 % minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan hun collega’s die dat niet deden. Een vergelijkbare studie van Framingham Heart Study toonde eenzelfde resultaat. Vrouwen die gemiddeld een keer in de zes jaar op vakantie gingen, hadden bijna acht keer meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die minstens twee keer per jaar een reis boekten.

4. Je bent meer in de buitenlucht

Tijdens een vakantie in het buitenland – en ook in eigen land – ben je steevast meer buiten dan tijdens een doorsnee werkweek. Op die dagen kom je met een beetje geluk een uurtje buiten. Hoe anders is dat op vakantie, wanneer je uren op het strand ligt, een potje beachsoccer speelt, lekker langs de zee kuiert, door steegjes van pittoreske dorpjes slentert, van de piste afracet, of urenlange boswandelingen maakt. Zon, buitenlucht en buiten zijn heeft een positief effect op onze gezondheid. Dat staat zo onomstotelijk vast, dat we de wetenschap er niet eens meer bij hoeven te halen. Maar vooruit: we halen er toch wat feitjes bij. Uit onderzoek blijkt onder meer dat alleen al het zíén van de kleur groen stressverlagend werkt, dat in de verte kunnen turen goed is voor je ogen, en dat buiten zijn eventuele mentale vermoeidheid hersteld. Overtuigd? Dat zijn wij ook.

5. Meer tijd voor goede gesprekken

Oneindig veel geluksonderzoeken hebben inmiddels bewezen dat andere mensen ons gelukkig maken. Om te overleven zijn we namelijk decennia lang afhankelijk geweest van andere mensen. Bijvoorbeeld om samen te werken bij de jacht en het verzamelen van eten, voor bescherming, om eten te delen en om onze kwetsbare kleine kinderen groot te kunnen brengen. Ons hele gestel, onze hele psyche: alles is ingesteld op sociaal contact. En daar is dan die vakantie, waar je in gezelschap bent van mensen waar je om geeft. Precies dat maakt dat we ons veilig en gelukkig voelen.

Je partner, je beste vriend of vriendin, vader, moeder, maar ook die net gemaakte backpackvriend: op vakantie heb je meer tijd om extra aandacht aan elkaar te besteden en voer je vaker diepgaandere gesprekken dan aan het thuisfront. Onderzoek door psycholoog Jessica de Bloom, arbeids- en organisatiepsycholoog en auteur van het boek De kunst van het vakantievieren, wijst uit dat we de kwaliteit van onze gesprekken op vakantie positiever beoordelen dan die in ons werkende bestaan. Zij concludeerde bovendien dat hoe meer tijd mensen tijdens hun vakantie besteden aan gesprekken met hun reispartner, des te gezonder en gelukkiger ze zich voelen.

6. Goed voor relaties

En je wordt niet alleen zélf gelukkig van vakantie: uit een vijf jaar durende studie gepubliceerd in de Wisconsin Medical Journal blijkt dat ook je relaties verbeteren als je op reis bent. Onderzoekers stelden dat ontspanning als positief effect meer tevredenheid binnen het huwelijk en andere relaties heeft. Maar hoe zit het dan met dat verhaal dat je elkaar op vakantie pas echt leert kennen? En dat het juist ook averechts kan werken? Dat geldt eigenlijk alleen voor beginnende relaties. Heb je al een goede relatie, dan zal een vakantie jullie band alleen maar versterken.

7. Goed voor je zelfontplooiing

En last but not least: reizen of op vakantie zijn is hartstikke goed voor je zelfontplooiing. Allereerst krikken we onze eigenwaarde op, aldus Michael Brein, een Amerikaanse sociaal psycholoog die zich verdiept in de psychologie van het reizen. ‘We stijgen even uit boven het alledaagse’ schrijft hij. ‘De meesten van ons leven een doorsnee leven. Reizen geeft ons de kans om dat imago op te leuken en onszelf te zien als een avontuurlijk persoon, zowel in onze eigen ogen als naar de buitenwereld toe.’ En dat is nog niet alles, schrijft Brein. Doordat je je in allerlei nieuwe situaties bevindt, zal je jezelf op een andere manier leren kennen. Bepaalde situaties zijn soms eng of vervelend (zoals het metronetwerk van New York of in het Frans de weg vragen), maar als je dat eenmaal overwonnen hebt, zal dat je een hartstikke trots gevoel opleveren.

Overtuigd door deze redenen? Met een TUI BLUE vakantie zit je helemaal goed. Want daar is aandacht voor gezond en lekker eten, energie krijgen van wellness en fitness, en de BLUE guides –de lokale experts- nemen je graag mee naar de mooiste plekjes. Dus, kom maar op met die vakantievoordelen…

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen