9 x waarom iedereen op vakantie boeken moet verslinden

Lezen en op vakantie gaan. Het zijn twee dingen die goed zijn voor de gesteldheid van een mens. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat vakantie gelukkig maakt, stressverlagend werkt en zelfs goed is voor je hart. Lezen is minstens zo’n goed idee. Door het verslinden van een boek verlaag je je fysische stress, verbeter je je geheugen en train je je concentratievermogen en het vermogen om analytisch te denken. Klinkt dat goed, of klinkt dat goed? Denk dan maar eens hoe goed je bezig bent als je óp vakantie een boek leest.

Nog meer argumenten

Naast wetenschappelijk aangetoonde argumenten waarom lezen op vakantie een heel goed idee is, zijn er nog heel veel redenen te bedenken waarom je dat boek vooral niet mag vergeten als je je valies aan het maken bent. Welke dat zijn? We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Wachten was nooit eerder zo prima

Vertraging op het vliegveld, een lange rij bij het inchecken van je hotel, of een vakantiepartner die nét iets langer over haar douchebeurt doet dan jij had ingepland. Wachten kan heel vervelend zijn, maar niet als je verzonken bent in een razend spannend verhaal. Sterker nog: ineens kan die douchebeurt niet lang genoeg duren.

2. Even terugtrekken

Vakanties zijn heerlijk, maar vaak ook een grote sociale aangelegenheid. Bijvoorbeeld als je met je hele familie op pad bent, of met een groep vriendinnen. Maar ook als je maar met z’n tweeën op vakantie bent, is het soms best fijn om je heel even terug te trekken voor de nodige me-time. Dan kun je in je eentje op je hotelkamer zitten of even het blokje om wandelen, maar gemakkelijker is om er gewoon een leuk boek bij te nemen. Voor je het weet ben je je hele omgeving vergeten, en niemand vindt het raar dat je even geen gesprek voert.

3. Je komt eindelijk eens los van die telefoon

Geef maar toe: ook op vakantie heb je het soms moeilijk om die telefoon niet om de haverklap erbij te nemen. Een boek is de ideale oplossing. Stop je telefoon ergens diep in je tas voordat je begint met lezen en neem jezelf voor dat je hem daar laat zitten tot je bent uitgelezen. Als je een goed boek te pakken hebt, zal je zien dat dat een koud kunstje is.

4. Je vergeet de wereld om je heen, en het belangrijkste: je vergeet je werk

Lezen is een goede afleider. Van alles eigenlijk, maar vooral van het werk. Ben je op vakantie gegaan met een hoofd vol (werk)zorgen? Een spannende thriller of een meeslepende roman zal ervoor zorgen dat je al die vraagstukken binnen de kortste keren bent vergeten. En dat is mooi, want dat is precies waarom je op vakantie bent gegaan.

5. Je hebt nooit bereik nodig

Al zit je in de middle of nowhere, voor een boek heb je nooit bereik of wifi nodig. Dus terwijl je kinderen (en je partner) met de minuut humeuriger worden omdat ze niets te doen hebben zonder bereik op hun gsm, ben jij de laatste die lacht.

6. Het beschermt je tegen mensen waar je niet echt op zit te wachten

Lig je net lekker aan het zwembad, komt die aardige, maar lichtjes over-sociale buurvrouw er weer aan. Het was best gezellig dat jullie het de vorige dag een uur over de beste restaurants in het dorp hebben gehad, maar vandaag heb je weinig zin om wéér aan te moeten horen bij welke strandtent je het lekkerste stracciatella-ijs krijgt. Je uitvlucht? ‘Sorry buurvrouw, ik zit even héél diep in mijn boek’. Ook ideaal voor het op het strand. Of voor op de camping.

7. Onopgemerkt de boel bespieden

De zonnebril staat nog altijd op nummer 1 wat betreft het onopgemerkt opnemen van je omgeving, maar het boek wordt hierin nog altijd enorm onderschat. Ga maar eens op een strandzetel liggen, ogen net over de rand van je boek, en zeker weten dat niemand doorheeft dat je het hele strand scherp in zicht hebt. Je kinderen, die knappe strandwacht, en bovendien: niets werkt zo ontspannend als het stiekem bekijken van dat grappige stel dat voor jullie is komen liggen. Of het eindeloos bekijken van die onhandige kokosnootverkoper die zichzelf nét iets te veel opdringt bij iedereen die hij maar tegenkomt.

8. Goed voor de voorpret

Voorpret is het halve werk. En als er iets bevorderend werkt bij vakantie-voorpret, is het wel het bedenken van alle titels die je nu eindelijk kunt lezen. Voordeel ten opzichte van vroeger: een paar jaar geleden zeulde je jezelf nog een hernia aan die zeven boeken die je van plan was open te slaan, nu kun je het jezelf gemakkelijker maken door een e-reader aan te schaffen. Tenzij je van plan was om wat aan die spieren van je onderarm te doen natuurlijk. Dan kun je die zeven boeken prima in je handtas laten zitten.

9. Weer wat geleerd

Fictie of non-fictie, van een boek leer je altijd wel wat. En dat is leuk, want dan heb je tijdens het avondeten altijd wel iets om over te praten. En zitten mensen daar dan vervolgens niet op te wachten? Dan kun je altijd nog… – juist, in je boek duiken.

Dat het een goed idee is om een paar boeken mee te nemen op vakantie moge duidelijk zijn. Welke boeken dan lekker weglezen tijdens je vakantie? Doe inspiratie op voor je reis naar Frankrijk, Mexico, Spanje of Amerika. Met onze leestips kom je zo in de vakantiestemming.

Lees meer over: Achter de schermen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen