Hetisdemerckx tipt: 5 avontuurlijke hotspots in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is niet voor niets een van de populairste bestemmingen in de Caraïben. Het is een eiland dat ons al meermaals wist te charmeren en telkens naar meer smaakt. De prachtige eindeloze stranden, de sympathieke inwoners en het groene binnenland geven het ultieme vakantiegevoel. Met ons hotel Riu Palace Punta Cana als uitvalsbasis verkennen we het eiland nog verder. Dit zijn onze 5 avontuurlijke hotspots in de Dominicaanse Republiek.

1. Isla Saona, een paradijs op aarde

Voor we het binnenland intrekken, willen we iets van onze to-dolijst schrappen wat er al lang op staat: Isla Saona. Dit eiland dat volledig bij de Dominicaanse Republiek hoort, is een 110m² groot paradijs. We gaan mee op de georganiseerde uitstap van TUI met boottocht, lunch en privéstrand voor TUI gasten. Puur genieten… Na een verfrissende tocht met de zeilboot komen we aan op Isla Saona. Een heerlijke, Caribische lunch staat hier voor ons klaar, dus tijd om onze voeten onder tafel te schuiven. Op het lokale menu: scampi’s en verschillende types vlees op de BBQ, pasta, aardappelen en veel verse groenten. Smullen maar! We stappen de lunch eraf tijdens een ontspannende strandwandeling en we dippen even in de Caribische zee. Gezien maar een klein stuk van het eiland bewoond is en er ook geen grote hotels zijn, vinden we het hier geweldig. De rust en puurheid zijn op dit privédeel van het eiland echt hemels.

2. Ojos Indígenas Ecologisch Park

Gelegen aan Marina Cap Cana net onder Punta Cana ligt het Reserva Ecológica Ojos Indígenas. We boeken deze uitstap naar de lagunes samen met een snorkeltour in de natuurbaden van Playa Blanca. Deze lagunes, cenotes, zijn vooral in veelvoud aanwezig in Mexico, waar ze ook op de kaart werden gezet. Maar ook hier in de Dominicaanse Republiek heb je enkele heel mooie exemplaren. Met een verfrissende duik dompelen we ons onder in het zoete helderblauwe water, volledig omringd door het groen van de tropische planten en bomen.


Lees ook: 5 x niet te missen ervaringen in Mexico


3. Anamuya, de lokale cultuur van de Dominicaanse Republiek

Wanneer we een land bezoeken, vinden we het enorm belangrijk om ook de cultuur en levenswijze van de lokale bevolking te leren kennen. Hoog tijd dus om de provincie La Altagracia te verkennen. Met een soort outdoor truck rijden we door enkele lokale dorpjes en passeren langs een lokale school, een baseballschool en de grootste kerk van de Caraïben: Basílica Catedral Nuestra Señora de la Altagracia. Een uniek bouwwerk met een bronzen deur van welgeteld 8 miljoen dollar!

Bij de baseballschool wonen we een training bij en praten we met de vriendelijke sporters die hier op hoog niveau opgeleid worden. We gaan even op de foto – deze keer zijn wij eens niet de vragende partij – en daarna is het tijd om weer door te gaan. Via een smal bergpad komen we aan bij een rustig dorp met boerderij. Ze leren ons hier alles over chocolade, koffie, lokaal fruit en dranken. Ziezo, onze kennis over de Dominicaanse producten werd bij deze ook wat vergroot.

Als laatste, eveneens iets waar we enorm naar uitkeken, is het tijd om te gaan paardrijden in het bergachtige binnenlands gebied. Mijn amazonehart maakt een sprongetje en de paardrijtocht mocht voor mij nog langer doorgaan dan 20 minuten. Wie echt wil gaan paardrijden, boekt best een aparte tour hiervoor.

4. Santa Domingo, het hart van het eiland

De hoofdstad van het eiland heeft een prachtige, historische kern: Zona Colonial. Niet zo groot, maar zeker een bezoek waard. De koloniale huizen met indrukwekkende binnenplaatsen, de gezellige restaurants en pastelkleurige winkels hebben echt hun charme. Enkele leuke bezienswaardigheden in Santo Domingo: Convento de Los Dominicos, El Beaterio Casa Musea, Palacio Consistorial, Panteón Nacional en Parque Colón.

5. Samaná, onze groene favoriet

Samaná is in een woord wondermooi. Een tropische regio in het noorden van het eiland vol fauna en flora. Het is zonder twijfel onze nummer 1 op de Dominicaanse Republiek en is helemaal nog niet zo toeristisch. De ligging aan de Atlantische Oceaan zorgt voor de mooiste stranden, diepe valleien en dichtbeboste bergen. We gaan richting Samaná voor een van de hoofdactiviteiten op dit schiereiland, namelijk walvissen spotten. De periode voor deze once in a lifetime activiteit is van midden januari tot eind maart. We zien enkele bultruggen (gekend als Humpback Wales) uit het water springen. Zelfs een moeder met haar jong, gewoonweg magisch.

We hebben van het begin tot het einde genoten van onze avontuurlijke vakantie in de Dominicaanse Republiek. Ben jij ook al in de vakantiemodus gekomen?

Lees meer over: Caraïben   Dominicaanse Republiek   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen