De Azoren: het best bewaarde geheim van Europa

Ze doen je wel een belletje rinkelen maar je kan ze niet meteen plaatsen op de kaart. Ze spreken tot de verbeelding. Juist ja, van dat hogedrukgebied waar Sabine en Frank het zo vaak over hebben. De Azoren, de parels van Portugal. Het Hawaï van Europa. De laatste stopplaats voor de ontdekkingsreizigers de grote oversteek naar het verre Westen maakten. De oogappel van Europa.

De Azoren vormen een archipel in de Atlantische oceaan. Ongeveer een derde op weg naar New York als je in rechte lijn uit Lissabon zou vertrekken. Een groep eilanden duizend kilometers diep in de zee verstopt, onderhevig aan de zwoele golfstroom waardoor temperaturen en klimaat in alle vrijheid zege kunnen vieren.

Haal je mooiste stapschoenen maar boven, want de eilanden vormen een aards paradijs voor wandelaars en hikers. Je wordt omvergeblazen door prachtige vergezichten met tropische kleuren en sublieme zonsondergangen. Om de haverklap geniet je van een ‘miradouro’ die uitkijkt over de verre blauwe oceaan, waar je je ook bevindt op het eiland. Voeg daar nog een snuifje vulkaan aan toe, afgewerkt met een trosje waterval bij en je hart zou voor minder beginnen pompen. Ze gaan je niet teleurstellen, de Azoren, geloof ons vrij.

Reisblogger Yannick maakte een 8-daagse roadtrip op het hoofdeiland Sao Miguel. Het meest diverse en grootste eiland, met de meeste trekpleisters waar je het warm van krijgt. Daarna nam hij een binnenlandse vlucht naar het tweede grootste eiland Pico, waar de almachtige Pico vulkaan op me stond te wachten… Hierbij enkele activiteiten die je zeker niet mag missen op beide eilanden.

1. Whale watching rond het Pico eiland

In 1984 doorkliefde naast Pico de laatste harpoen het glanzende vel van een reusachtige blauwe vinvis en kwam er een einde aan de walvisjacht op de Azoren. De jagers werden omgeschoold tot whale spotters en helpen je nu aan een eerste klasse zitje op zoek naar dolfijnen, walvissen en wie weet zelfs een orka.

Waar? Lajes do Pico, Pico

2. In een warme waterval springen

Op Sao Miguel vind je tientallen watervallen van groot tot klein, van heel erg toeristisch tot goed verborgen. Je kan het eiland niet kan verlaten zonder onder eentje gezwommen te hebben. Ook fotografieliefhebbers kunnen hun langste sluitertijd bovenhalen om deze prachtige waterwonders vast te leggen. De mooiste watervallen vind je op Sao Miguel en Flores.

Waar? Salto do Cabrito – Ribeira Grande of Salto do Prego – Faial da Terra, Sao Miguel

3. Wandeling naar Lagoa do Fogo

Moeilijk kiezen tussen de honderden wandelpaden die de Azoren rijk zijn? Dan is die naar Lagoa do Fogo misschien wel de beste wandeling die je kan doen. Niet te steil, maar toch zwetend genoeg en onderweg krijg je de mooiste vergezichten en panorama’s voorgeschoteld. Dikke dennenbossen met een kronkelende waterweg, glooiende lush green heuvels en dan nog eens een knalblauw meer om af te ronden. Mond open en gaan!

Waar? Lagoa do Fogo, Sao Miguel

4. De Pico vulkaan beklimmen

Drie volle uren steil omhoog klauteren over rotspartijen op je handen en voeten. Wist je trouwens dat Pico het hoogste punt van Portugal is? Maar het is de klautertocht meer dan waard. Doe dit enkel op een zonnige dag en vertrek vroeg in de ochtend, want de terugtocht duurt een viertal uur en doe je best niet in de avond. Uithouding jongens! En je camera niet vergeten voor de uitzichten.

Waar? Casa da Montanha, Candelária, Pico

5. Het kratermeer van Sete Cidades bezoeken

Wellicht het mooiste uitzicht van allemaal op de Azoren vind je bij het dorpje Sete Cidades. Je kijkt neer op een uitgestrekt vulkanisch landschap, de oceaan en twee meren die blauw en groen kleuren. De zon schildert ‘s avonds mooie tinten rood en geel op de mooiste foto die je deze reis zal maken. Vergeet zeker niet de Miradouro do Cerrado das Freiras op te zoeken voor het unieke slingerpaadje over de bergruggen voor de mooiste uitzichten.

Waar? Miradouro do Cerrado das Freiras, Sete Cidades, Sao Miguel

Wil jij ook de geheimen van de Azoren ontdekken?

Lees meer over: Azoren   Europa   Hotspots   Portugal   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen