Van bloemen tot baaitjes: 6 x dit wil je ontdekken op het mooie Madeira

De natuur op het Portugese eiland Madeira laat zich, met dank aan het milde klimaat, in alle geuren en kleuren zien. Madeira is geliefd bij wandelaars. Maar ook als wandelen niet helemaal je ding is, heeft dit eiland heel veel te bieden. Wat precies, dat vertellen we je in deze blog. Hoef jij daarna alleen nog maar je tas in te pakken.

1. Bezoek de hoofdstad Funchal

We trappen af met een tripje naar de hoofdstad van Madeira: Funchal. Doordat deze stad tegen een rots is aangebouwd heb je een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dat is al mooi, maar het kan nog mooier. Vanaf de Old Town ga je met een kabelbaan naar Monte, waar je Monte Palace Tropical Garden vindt. Met zijn 70.000 vierkante meter aan exotische bloemen en planten is het de grootste tropische tuin van het eiland. Want er zijn er inderdaad meer, het eiland heeft zijn naam niet voor niets gekregen natuurlijk. In de parken vind je naast natuurschoon ook prachtige kunstwerken, mocht je de bloemen even beu zijn.

2. Zwemmen in Porto Monìz

Er is weinig lekkerder dan een verfrissende duik tijdens je zonvakantie. En dat doe je natuurlijk in een zwembad, of in de zee – van beide zijn er genoeg op Madeira – of je plonst in een lavabad. Sorry? Ja. Dat lees je goed. De lavabaden zijn gevuld met zeewater. Dat zit zo. De kust van het dorpje Porto Moniz bestaat uit grillige lavarotsen, die als een soort rif om de plaats heen liggen. Bij vloed overstromen deze rotsen, waardoor er natuurlijke zwembaden ontstaan. Hoe je er komt? Met TUI natuurlijk. Maken we ook lunch voor je.

3. Cabo Girao Skywalk (als je durft)

Mocht je hoogtevrees hebben, dan is deze tip wellicht niet helemaal aan jou besteed – of juist wel, als je er vanaf wil komen. Het spectaculaire uitzicht van deze hoogste klif van Europa en op één na hoogste ter wereld (slik) is namelijk enorm de moeite waard – als je durft te kijken natuurlijk. Aan de glazen loopbrug ligt het niet, vanaf daar kun je werkelijk alles om (en onder) je heen bewonderen. Het excuus dat je je portemonnee vergeten bent, gaat niet op, want het glazen platform is gratis toegankelijk. Mocht dit je alsnog te mak zijn: met zijn 580 meter hoogte is de Cabo Girao een geliefde spot voor paragliders en basejumpers. Dus dat kun je ook altijd nog overwegen.

4. Viewpoints

We noemden het al eerder: Madeira beschikt over spectaculaire uitkijkpunten.

Bica da Cana is er zo een. Deze plek ligt in het binnenland op het Paul da Serra-plateau op 1560 meter hoogte en is een ideale plek om de zonsopgang te bekijken of even met je hoofd in (of liever: net boven) de wolken te lopen. Die blijven hier namelijk vaak rond de bergtoppen hangen. Vanaf de parkeerplaats loop je er in tien minuten heen.

– Miradouro Lombo do Mouro. Op vijf minuten rijden vanaf Bica da Cana ligt Miradouro Lombo do Mouro. Het is zeker de moeite waard om je auto even langs de kant te zetten en te genieten van het uitzicht en – als je mazzel hebt – een wolkendek dat in slow motion van de berg ‘afrolt’ en oplost in het dal.

– Pico do Arieiro. Nog een tip voor vroege vogels: de zonsopkomst bekijken bij Pico do Arieiro, de op twee na hoogste berg van Madeira. Omdat er vaak wolken boven de vallei hangen – en jij daar boven staat – levert deze zonsopkomst echt magische foto’s op. Daarom zijn er ook zoveel vroege vogels bij aanwezig, net als jij.

5. Fajã dos Padres

Op zoek naar het gevoel van een onbewoonde wereld? Strijk dan neer in Fajã dos Padres, en ervaar niets dan rust. De baai, die tropisch aandoet door de verschillende fruitbomen en prachtige bloemen, is gelegen tussen een rotswand en de oceaan en alleen te bereiken per boot of een – extreem steile – kabelbaan. Vanuit de cabine heb je een spectaculair uitzicht, als je je ogen openhoudt natuurlijk. Gelukkig kun je eventueel ook met de trap.

6. Wandelen, wandelen, wandelen

Zeg je Madeira, dan zeg je wandelen. Doordat het eiland een vulkanische oorsprong heeft, vind je er zowel diepe kloven als hoge toppen. Dit levert niet alleen indrukwekkende uitzichten maar ook prachtige wandelingen op. De hikes op Madeira behoren tot de mooiste van Europa en het leuke is: je kunt het zo kort, lang of steil maken als je zelf wil, er is voor ieder wat wils. Je vindt hier ook bijzondere levada-wandelingen waarbij je eeuwenoude irrigatiekanalen volgt die je tot hoog in de bergen brengen.

Waar je slaapt? Onze top 3

Je merkt het: Madeira heeft alles in huis voor een topvakantie. Nu nog een accommodatie. Wij tippen er drie:

  1. TUI BLUE Madeira Gardens. Dit is een TUI BLUE for two hotel: geen kinderen dus, wel een spacentrum en een bar met ijskoude drankjes.
  2. Riu Madeira: dit witte gebouw lijkt wel een paleis – en slapen doe je hier dan ook als een vorst. Eten, drinken en totaal ontspannen trouwens ook.
  3. Funchal Oldtown: deze plek is precies wat de naam doet vermoeden: een gerenoveerde prachtplek met een perfecte ligging midden in de oude stad.
Lees meer over: Europa   Hotspots   Madeira   Portugal   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen