Bezienswaardigheden Madrid: 7 x wat te doen in Madrid

Een weekend naar de hoofdstad van Spanje met vriendinnen of romantisch met je lief; er is voor iedereen wat te doen in Madrid. Heerlijke tapas eten, shoppen ‘till you drop en wandelen door het groene stadspark… Hieronder deel ik 7 tips en bezienswaardigheden in Madrid om alles uit je citytrip te halen.

1. Een drankje doen op de rooftop van Riu Plaza España

Voor een goed begin van je citytrip moet je bij het hotel Riu Plaza España zijn. Vanaf dit hotel in neobarokstijl ben je meteen bij alle bezienswaardigheden van Madrid en de bekende winkelstraat Gran Vía ligt om de hoek. En ook in het hotel zelf is het spectaculair. Als ik voor dit gigantische gebouw sta en naar boven kijk, kan ik het dak bijna niet zien, maar op de 27e verdieping is een rooftopterras waar je u tegen zegt. In deze Sky Bar krijg je bij wat te eten en drinken het beste uitzicht over de stad erbij. Mijn favoriete cocktail: de mojito strawberry. Misschien dat je na een paar glazen ook wel een poging durft te wagen om over de glazen brug te lopen… 😉

2. Tapas proeven in markthal San Miguel

Denk je aan Spanje, dan denk je aan tapas. Tenminste, ik wel. Ik hou van kleine hapjes en sharing diner. Aan Plaza de San Miguel barst het van de tapas. Mercado de San Miguel is een overdekte markt die in 1916 werd gebouwd van ijzer en glas. Oorspronkelijk was het een traditionele markt voor buurtbewoners, maar tegenwoordig is het een niet te missen bezienswaardigheid in Madrid. Waar je natuurlijk bij alle stands iets wilt proeven. Van jamón die vers voor je gesneden wordt, tot traditionele olijven en kleurrijk fruit.

3. Winkelen in Gran Vía

Mijn eerste indruk van Madrid: shopaholics komen hier zeker aan hun trekken. De Gran Vía is de grote verkeersader van de stad en bewijst: er is altijd wat te doen in Madrid. Aan de Gran Vía vind je veel winkels, bioscopen, nachtclubs en nog veel meer. Je vult hier al snel een hele dag met de verschillende winkels. Van bekende ketens, zoals H&M en ZARA, tot minder bekende boetieks. Plof daarna neer op een van de terrassen en kom bij met een ijskoude Tinto de Verano.

4. Bootje varen in El Retiro park

Wat het Central Park is voor New York en het Vondelpark voor Amsterdam, is het Retiro park voor Madrid. Deze populaire bezienswaardigheid in Madrid ligt achter het Prado Museum en geeft je een ultiem vakantiegevoel tussen het groen. Dit park heeft me verrast. Veel Madrileños wandelen en picknicken hier in het weekend. Een van de meest opvallende gebouwen is het Palacio de Cristal, dat bedoeld was als onderkomen voor tropische planten uit de Filippijnen. Hier móet je een foto maken. Een andere tip is om een roeiboot te huren en heerlijk te vertoeven op het grote meer. Met een goed gevulde picknickmand houd je het hier uren vol.

5. Struinen over Plaza Mayor en Plaza Puerto del Sol

Twee bekende bezienswaardigheden van Madrid zijn de levendige pleinen Plaza Mayor en Plaza Puerto del Sol. Plaza Mayor is een centraal plein in de historische binnenstad. Je weet haast niet waar je moet kijken. Dat het plein centraal ligt, is goed te zien aan de poorten en ingangen. Er komen maar liefst negen voetpaden uit op Plaza Mayor. Tip: voor heerlijke helado (ijs) moet je bij Bico de Xeado zijn. Ze zijn hier niet bang om grote bollen ijs te scheppen.

Ga daarna ook eens naar de Plaza Puerto del Sol, de ‘Zonnepoort’. Dit plein verwijst naar de poort die vroeger de ingang was voor Madrid. Leuk om te weten: op het plein ligt een tegel met gouden letters, die staat voor het nulpunt van heel Spanje. Net zoals het gooien van een muntje in de Trevifontein in Rome, brengt het staan op deze tegel geluk.

6. Ontdek Madrids bezienswaardigheden per fiets

Een fietstour tijdens je citytrip is een leuke manier om de bezienswaardigheden van Madrid te ontdekken. Prachtige oude gebouwen, smalle straten, parken, terrassen en verschillende wijken. Madrid is dan wel een wereldstad, maar het voelt tegelijkertijd erg vertrouwd en klein. De gids neemt je mee naar de must see plaatsen van Madrid, zoals het Koninklijk Paleis, de Almudena Kathedraal, de wijk Las Letras en het Prado Museum. Maar ook de verborgen plekken van Madrid komen tijdens de tour aan bod. Tip: plan een fietstour aan het begin van je citytrip, zodat je daarna op pad kan gaan met de tips van een echte Madrileen en al een beetje de weg kent.

7. Dineren bij Casa Lucio

In de bekende en geliefde straat Calle de la Cava Baja vind je restaurant Casa Lucio. Van Hillary Clinton tot Will Smith, allemaal komen ze hier eten. Het traditionele exterieur met grote houten deuren geeft me al een voorproefje van hoe het restaurant er vanbinnen uitziet. Het interieur is net zo authentiek, met houten stoelen en grote tafels. Het draait hier vooral om de heerlijke Catalaanse keuken en de Madrileense sfeer. Het leuke is dat chef Lucio, geboren in 1933, nog steeds in het restaurant werkt.

Ontdek nog meer tips voor een citytrip in Spanje met dit beeldverhaal door Malaga, deze 6 local tips in Valencia en tips om Alicante op een dag te beleven. Voor nóg meer city-inspiratie, lees over de mooiste en meest verrassende steden in Europa.

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Madrid   Spanje  
Gerelateerde verhalen