Bezienswaardigheden op Thassos: 3 x dit wil je niet missen

Een vakantie op Thassos staat garant voor zon, zee en strand. Maar na een paar dagen tot jezelf komen op een strandstoel is het tijd voor de bezienswaardigheden op Thassos. Zoek je liever het avontuur op? Ook dan zit je goed op dit bergachtige, groene eiland. Dit is mijn persoonlijke top drie van bezienswaardigheden op Thassos.

Schatten van Thassos: Thassos-stad – Panagia – Aliki Beach

Met deze eilandtour bezoek je verschillende bezienswaardigheden op Thassos op één dag. We beginnen in Limenas (Thassos-stad), wat in het Grieks haven betekent. En precies daar kies ik een bankje uit. Terwijl de vissersboten aanmeren met de vangst van de dag, arriveert de ferry uit Kavala, het Griekse vasteland. De diversiteit maakt deze stad zo leuk: een kleine haven, veel historische bezienswaardigheden en, niet geheel onbelangrijk, ontelbare tavernes met verse Griekse mezze. Thassos-stad is een vriendelijke havenstad waar iedereen je nog begroet. We gaan door naar het traditionele bergdorp Panagia, wat letterlijk Heilige Moeder betekent. Hier maakt je fotocamera overuren. Op het centrale plein spelen oudere mannen het spelletje tavli, onder het genot van sterke Griekse koffie. Via de geplaveide straten wandel je door dit rustige dorp naar de kerk met een indrukwekkende blauwe koepel. Dan rijden we door naar Aliki Beach. Een heerlijk strand met kraakhelder water en leuke strandtenten. De perfecte afsluiting van deze trip.

Avontuur op Thassos: de Ypsarion

Eén van de meest avontuurlijke bezienswaardigheden op Thassos is de hoogste berg van het eiland, de Ypsarion. Vandaag ga ik samen met de gids én een stoere 4×4 op avontuur naar de top. We starten in het verlaten dorpje Kastro. Alle huizen staan hier leeg, op één na. Daar woont Kostas, de eigenaar van een klein café. Tip: de zelfgemaakte limonade met honing moet je hier echt proberen. Dan begint de tocht naar de top. Via smalle haarspeldbochten klimmen we omhoog. Onderweg is er genoeg tijd voor spectaculaire uitzichten op het groene binnenland en de felblauwe baaien. Maar op sommige plekken blijf ik liever vooruitkijken, want de afgrond is echt stijl. Na een klim van 2 uur bereiken we de 1206 meter hoge top. De Ypsarion ligt midden op het eiland, en met de wind in je haren overzie je vanaf de top heel Thassos.

Thassos 4×4 stranden: Marble Beach – Porto Vathy Beach – Giola – Astris

De stranden zijn misschien wel de mooiste bezienswaardigheden van Thassos. En met deze tour verken je vier van de beste stranden. We starten bij Marble Beach (Saliara), vernoemd naar het smetteloos witte (en wereldberoemde) marmer van Thassos. Dat belooft veel goeds. De weg ernaartoe vereist wat rijvaardigheden. Via een kronkelend pad door de mijnen bereik je het strand. En echt waar, Marble Beach is als een droom. Heel fijn wit zand met azuurblauw water. Alsof je ineens op een Caribisch eiland staat. In de hippe strandtent die deze plek rijk is, koel ik af met een glas ijskoude limonade.

Het volgende stukje Grieks paradijs is Porto Vathy Beach. Ook zo’n ongelofelijk mooi strand waar je niet weg wilt. Maar de absolute highlight is Giola: een natuurlijk zwembad aan zee. Met een flinke hike bereik je deze lagune. Maar eenmaal aangekomen maakt die duik het direct goed. Op de terugweg naar het hotel nemen we een smalle afslag naar een verlaten strand bij Astris waar de zon langzaam in zee zakt. Thassos behoort officieel tot één van mijn favoriete eilanden.

Dat dit eiland mijn hart heeft gestolen, moge duidelijk zijn. Al deze (en meer) bezienswaardigheden op Thassos boek je zelfs al voor vertrek eenvoudig via GoTUI. Zodat je eenmaal op vakantie nergens meer aan hoeft te denken. Maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden op Thassos. Lees ook eens 10 x hierom wil je naar Thassos.

Lees meer over: Actie!   Europa   Griekenland   Samen weg  
Gerelateerde verhalen