Waarom je naar Bilbao moet: 5 x tips van Hugo Kennis

Een stad in het Spaanse Baskenland die bekend staat om haar diverse gezichten: Bilbao. Hou je van kunst, geschiedenis en lekker eten? Dan hoort Bilbao zonder twijfel thuis op je bucketlist. Ik ben Hugo Kennis, je kan mij onder andere kennen als tv-kok van het Nederlandse programma Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. In deze blog vertel ik je 5 tips voor een onvergetelijke trip naar Bilbao.

1. Ga voor een culinaire walking dinner

Bilbao is de grootste stad van de regio Baskenland, het typische aan deze regio is de manier van leven en eten. In plaats van klassieke Spaanse tapas, zijn het Baskische pintxos die in alle straten overheersen: heerlijke kleine hapjes, meestalop een stuk brood. Mijn eerste tip is dan ook: ga niet alleen naar één restaurant iedere avond, maar maak er een culinaire walking dinner van. Bezoek verschillende zaken, eet tussen de locals en ga weer door naar het volgende restaurant. Uitdaging: probeer ze allemaal!

2. Bezoek het bijzondere Guggenheim museum

Zeg je Bilbao dan zeg je Guggenheim. Als je in Bilbao bent, dan is dit museum zeker het bezoeken waard. Het gebouw en de kunst eromheen is al heel indrukwekkend om te zien. Persoonlijk vind ik het misschien nog wel mooier dan de expositie die binnen te zien is. De expositie wisselt wel eens, dus een bezoek is nooit hetzelfde. Als je liefhebber bent van kunst, is Guggenheim een must-see.

3. Geniet van heerlijke witte wijn

Txakoli! Het inschenken van deze typische lokale witte wijn ga je zeker zien als je deze stad bezoekt. De lichte, frisse wijn heeft extra zuurstof nodig om wat zachter en ronder te worden. Daarom wordt de wijn vaak van hoge afstand in het glas gegoten. Txakoli is zeker het uitproberen waard en nog een voordeel, je hoeft er niet veel voor te betalen. Een glas kost rond de € 1,80 en € 2,00. De locals drinken dit meestal tijdens de lunch tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Pas je gebruikelijke eettijden dan ook aan als je hier bent. Diner begint hier echt pas na 20:00 uur, veel restaurants openen vaak om die tijd of soms zelfs later.


Lees ook: Wat te doen in Valencia


4. Mercado de la Ribera

Je kan mij niet blijer maken dan naar foodmarkten of winkels te gaan. De overdekte foodmarket Mercado de la Ribera is met 10.000 vierkante meter de grootste van heel Europa. Je kijkt je ogen uit … Zoveel eten en de mooiste lokale producten die je maar kan voorstellen, ook is hier een “kantine” waar een enorme keuze aan pintxos en zoetigheden te proeven valt. De ideale manier om de lekkerste delicatessen te proberen.

5. Must-do’s in het centrum

Het centrum heeft een oud en nieuw gedeelte. Beide prima te voet te bezoeken voor prachtige straten, schattige pleinen en mooie kathedralen. Een aanrader is het oudste eetcafé van Bilbao: Cafe Iruna, gelegen in het oude deel. Met de Jardines de Albia (de tuinen van Albia) recht tegenover het café heb je een mooi uitzicht. Het café bestaat al sinds 1903 en is zelfs benoemd tot beste café van heel Spanje.

Als je van oesters houdt, is El Puertito een aanrader. Bij dit restaurant, gelegen in het nieuwe gedeelte van de stad, eet je oesters met een heerlijk glas cava … Wat wil je nog meer? Deze hele regio heeft de meeste sterrenrestaurants ter wereld. Dus als je zin hebt in een avond vol luxe gerechten, dan haal je in Bilbao je hart op.

Na het lezen van deze tips hoop ik dat je net zo enthousiast bent over Bilbao als ik. Wil je nog even in de Spaanse sferen blijven? Lees dan: wat te doen in Barcelona.

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Spanje  
Gerelateerde verhalen