Senegal op je bucketlist: 6 x Brechts tips en aanraders

Senegal swingt als het getrommel op een djembé. Een bruisend land aan de westkust van Afrika, eentje met hoge authenticiteit, grote (bio)diversiteit en véél (reis)mogelijkheden. Naast Marokko was het mijn eerste bestemming in Afrika. Ik, Brecht De Geyter, ging er heen samen met mijn tweelingzus, Lies. Ben jij een natuurliefhebber, eerder een citytripper of misschien wel een zonneklopper of bourgondiër? Met deze 6 must-do’s vertel ik waarom Senegal jouw volgende bucketlist bestemming is.

1. Leg contact met de Senegalese bevolking

Mijn drijfveer om op reis te gaan is de locals ontmoeten. Dit doen we in een kleine nederzetting met enkele hutten, een landelijke gemeenschap van ongeveer 50 dorpelingen. Authentiek en enorm gastvrij. Ter verwelkoming krijgen we een plaatselijke dans met djembémuziek. We gaan mee op de dansvloer, maar worden meteen ‘weg gedanst’. Wat een ritme hebben zij… Mijn dansvaardigheden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is er ook best wel warm natuurlijk… Verder nemen we een kijkje in de kleine hutten waar ze koken en slapen. De kinderen zijn terwijl in de schaduw aan het kaarten. Ter bedanking voor de gastvrijheid geven we zakken rijst aan het dorpshoofd. Ook maken we enkele mama’s bijzonder blij met het kopen van enkele souvenirs. Een win-win voor iedereen.

Tip: Combineer dit met een dagtocht naar Sine Saloum. Een delta bestaande uit twee rivieren dat een gigantisch gebied bezet tussen de Atlantische Oceaan en het Afrikaanse vasteland. Tijdens het trekseizoen vind je er meer dan 400 vogelsoorten die dit als doortrekgebied gebruiken. Met een typische vissersboot gaan we de mangrove in. De laatste halte doe je best aan Le Baobab Sacré, de grootste baobab van het land. Indrukwekkend!

2. Ontdek de Senegalese couleur locale in M’bour

M’bour is de tweede grootste vis-, groenten- en kruidenmarkt van Senegal. Vis is er overal beschikbaar, spotgoedkoop en supervers. Het is een hele beleving om het hele proces van dichtbij te beleven, gaande van vis aan wal brengen tot het kuisen en verkopen. We zien een gigantische tonijn ter waarde van 200 euro die dan per opbod en in stukken verkocht wordt.. Kortom, het prikkelt al je zintuigen.

3. Struinen door de steegjes op Gorée Island

Gorée Island ligt net voor de kust van de hoofdstad Dakar. Met een lokale ferry ben je er op een half uurtje. Het eiland herbergt pittoreske pastelkleurige huizen, maar ook wel een donkere pagina van het Afrikaanse continent. Met de slavenhandel en de koloniale bezetting fungeerden 28 huizen hier als slavencentra. Aangrijpend, maar toch vinden zowel de locals als ik het een must om dit grimmig verleden te erkennen met een bezoek. We zetten onze uitstap verder bij de school van Mariama Ba, Nobelprijswinnares, wandelend door de gezellige steegjes die uitkomen op een kerk. Het is een feestdag, dus iedereen is er op z’n paasbest gekleed.

4. Ga op safari in Bandia National Park

Ga in Senegal op safari met grote kans op het spotten van families giraffen en alligators en paren van zebra’s. De Roodsnaveltok (of die bekende vogel Zazu van The Lion King) vliegt zomaar rond je oren. Hier schrappen we met de Afrikaanse buffel en de neushoorn meteen ook twee van the big five af.

Tip: In de buurt kan je ook ziplining en climbing doen tussen de baobabs in Accrobaobab. Een aanrader voor zij die nog een tikkeltje meer avontuur willen. Adrenaline verzekerd.

5. Verken het schelpeneiland Seashell Island

Maak een knappe uitstap naar Seashell Island, of ook wel Fadiouth Island genaamd. Het is een kunstmatig verhoogd stuk land volledig gemaakt van (aangespoelde) zeeschelpen. Een lange aanloopbrug leidt je naar het dorp omgeven door water. Leuk weetje: je vindt er 3 religies, namelijk Katholicisme, Islam en Animisme (natuur).

Tip: Ga ook verder over de tweede brug naar het tweede schelpeneiland waar de begraafplaats is. De overledenen vinden er per religie hun laatste rustplek, onder enkele baobabs en opnieuw bedekt met schelpen. Een magische zonsondergang kondigt het einde aan van een alweer prachtige uitstap.


Lees ook: Sluit Senegal in je hart: 5x het beste van West-Afrika


6. Geniet van je verblijf

Tussen de vele uitstappen door kom je op adem in een van de vele resorts in Saly en omstreken. Wij verblijven in Riu Baobab, een all inclusive 5* resort rechtstreeks aan een knap wit strand. Je hebt er meerdere (buffet)restaurants en de kamers zijn met een toffe Afrikaanse touch afgewerkt. Je vindt ons wel eens terug in de gym, maar nog vaker aan de swim-upbar. Mojito is mijn all-time favoriet. Met vier zwembaden en een eigen waterpretpark is dit hotel ook ideaal voor gezinnen.

Tip: Met een reservatie (inclusief) in een specialty restaurant (Italiaans, Aziatisch of grill) ga je voor dat tikkeltje meer.

Met deze authentieke bestemming groeit je liefde voor het continent alleen maar. Senegal is een échte aanrader om het pure Afrika te ontdekken!

Lees meer over: Afrika   Hotspots   Rondreizen   Senegal  
Gerelateerde verhalen