Stressloos door de luchthaven: van bagage tot boarding

Je koffer inpakken, de luchthaven doorkruisen, het vliegtuig nemen. Het brengt misschien een hoop stress met zich mee. Zonde, want je vertrekt namelijk op een welverdiende vakantie. Vind je het vliegtuig nemen een spannende uitdaging? Met deze checklist voor je reis ben je goed voorbereid.

Koffer pakken

De reis start bij je thuis. Al bij het maken van je koffer denk je best na wat je waar steekt en wat je wel en niet mag meenemen op reis. Wil je een feestje bouwen op Ibiza? Doe gerust, maar het is bijvoorbeeld verboden om vuurwerk mee te nemen in je koffer. Je laptop, powerbank of E-sigaret stop je in je handbagage, want deze mogen niet uit het oog worden verloren om veiligheidsredenen. Terwijl je een nagelknipper of een schaar juist in je ruimbagage moet steken en in de cabine niet welkom is.

Het verhaal rond vloeistoffen ken je vast wel. Verpak ze in aparte verpakkingen van maximaal 100 ml (in totaal maximum 1 liter) en stop ze in een doorschijnend zakje. Onze tip: steek je vloeistoffen en elektronische apparaten binnen handbereik weg, bijvoorbeeld in je rugzak, zodat je ze makkelijk tevoorschijn kan toveren bij de veiligheidscontrole op de luchthaven.

Onderweg naar de luchthaven

Nu je koffer ingepakt is, ben je klaar voor vertrek. Vergeet ook zeker je paspoort of ID niet, want zonder kan je niet mee. Mijn tip: download de TUI app. Check online in, kies je stoel en bespaar jezelf tijd en wachtrijen met onze fast lane. Online inchecken is mogelijk vanaf 24 tot 1 uur voor vertrek. Daarnaast kan je dan ook al je boardingpass downloaden en kom je te weten aan welke gate en incheckbalie je verwacht wordt.

Grote luchthavens zoals Brussels Airport of Schiphol wandel je best 3 uur voor vertrek binnen. Terwijl anderhalf uur volstaat voor regionale luchthavens zoals de luchthaven van Oostende, Antwerpen, Liège, Rotterdam of Groningen. Voor Eindhoven Airport wandel je uiterlijk 2 uur voor vertrek de luchthaven binnen. Start je vakantie zonder stress door luchthavenparking of luchthavenvervoer te boeken. Ben je nog niet overtuigd hoe je stressloos door de luchthaven geraakt? Boek dan een plekje in de airport lounge en geniet van extra comfort en rust voordat je vertrekt.


Heb je een opgeblazen gevoel in het vliegtuig? Lees: 5 x voeding die je best vermijdt.


Luchthavenstress?

In de inkomhal van de luchthaven ga je op zoek naar de juiste incheckbalie. Daar verlos je jezelf van je zware koffers. Mijn tip: reis je met een kleine trolley als handbagage? Sleur deze niet mee door de luchthaven, maar check deze gratis in als ruimbagage. Je moet nog een lange weg afleggen door de luchthaven en zonder die koffer valt er al een hele last van je schouders. Bovendien is er in de cabine niet voor iedere passagier ruimte om zo’n trolley op te bergen en kan deze alsnog naar het ruim worden gestuurd bij aankomst aan het vliegtuig. Check wel dat je geen batterijen, medicatie of belangrijke documenten naar het ruim stuurt. Die berg je beter op in je handtas of rugzak; die mag altijd mee in de cabine.

Nadat je ruimbagage is ingecheckt, zet je je weg verder richting de veiligheidscontrole. Geen stress, daar haal je gewoon je vloeistoffen en elektronische apparaten uit je rugzak, doe je je broeksriem even uit en wandel je door de metaaldetector. In Europa zijn we momenteel volop bezig om dit proces te vergemakkelijken. Hoe? Door betere en nieuwere technologieën toe te passen is het in de toekomst niet meer nodig om je vloeistoffen te beperken tot verpakkingen van 100 ml en moet je binnenkort niet meer je elektronische apparaten uit je bagage halen. Dat bespaart een hoop stress en tijd. Maar let op: nog even volhouden, daarop moeten we nog enkele jaren wachten. Met fastlane vermijd je de wachtrijen aan de veiligheidscontrole. Heb je Fly Deluxe geboekt, dan is deze fastlane op Brussels Airport inbegrepen.

De laatste rechte lijn

Nu je door de veiligheidscontrole bent, kijk je best nog even op de klok. Binnen enkele ogenblikken word je overspoeld door de geuren en kleuren van de duty-free store. Althans als je op een grote luchthaven bent, want in de kleinere regionale luchthavens leidt de veiligheidscontrole je rechtstreeks naar de gates. Ontspan, want je reis door de luchthaven zit er bijna op. Aan de juiste gate wacht je tot het boardingproces start. Heb je ondertussen honger gekregen? Met onze Fly Deluxe service aan boord geniet je tijdens de vlucht van een maaltijd, inclusief een glas champagne. De juiste parfum of cosmetica niet gevonden op de luchthaven? Shop in het vliegtuig verder en neem alvast een kijkje in onze Shop flyer.

Opgesomd

Acht tips voor een stressloze reis door de luchthaven:

Ontspan! Je vakantie is begonnen. Goede vlucht gewenst en tot snel. Is je koffer nog niet gepakt en wil je zeker niks vergeten? Ontdek onze inpaklijst voor je vakantie.

Lees meer over: Achter de schermen   Inpaklijst   Vliegen  
Gerelateerde verhalen