Chichén Itzá: ontdek deze mysterieuze Maya-stad

Diep in de jungle van het Mexicaanse schiereiland Yucatán ligt Chichén Itzá. Hou je van cultuur en geschiedenis? Dan staat deze mysterieuze Mayastad in het oosten van Mexico vast al op je bucketlist. Het boegbeeld van Chichén Itzá is de beroemde Piramide van Kukulcán. Maar er is zoveel meer. Niet voor niets is het hele complex in 2007 benoemd tot een van de zeven moderne wereldwonderen. In deze blog nemen we je mee naar de geschiedenis en de hoogtepunten van Chichén Itzá. En geven we praktische tips voor je bezoek. Ga je mee op ontdekkingsreis?

Geschiedenis van Chichén Itzá: stad van de waterheksen

Chichén Itzá in het huidige Mexico is gesticht door de Itzáes – oftewel waterheksen – in de 5e eeuw na Christus. Chichén staat voor ‘monding van de put’ en Itzá verwijst dus naar de stichters. De stad werd in 987 veroverd door de legendarische koning van Tula: Topilzin. Afgezet door zijn broer in Tula trok de in ongenade gevallen vorst van de Tolteken oostwaarts en stuitte op Chichén Itzá. Topilzin was aanhanger van de god Quetzalcóatl, die door de Maya’s Kukulcán werd genoemd. Deze Tolteekse invloed is duidelijk zichtbaar in het noordelijke deel van de Mayastad, met de Piramide van Kukulcán als blikvanger.


Meer wereldwonderen zien? Ontdek ze alle zeven.


De hoogtepunten van Chichén Itzá

Chichén Itzá heeft haar bestaan te danken aan de aanwezigheid van de heilige cenote; een grot met water, gevormd door een ondergrondse rivier. De heilige cenote werd door de stichters en alle latere bewoners van Chichén Itzá gezien als het middelpunt van de wereld. En de toegangspoort tot de onderwereld. Waardoor deze heilige cenote het decor werd voor lugubere taferelen. Want in de tijd van de Maya’s was het aan de orde van de dag: mensenoffers. Na het bloedige ritueel – vaak werd het hart uitgesneden – werden de lichamen achtergelaten in de cenote. Zo waren ze al een stuk op weg naar de onderwereld … De heilige cenote ligt in het uiterste noorden van Chichén Itzá en is de perfecte start voor je ontdekkingsreis langs de hoogtepunten van het complex.

De mysterieuze Piramide van Kukulcán

Het meest mysterieuze en ingenieuze bouwwerk van Chichén Itzá is de Piramide van Kukulcán – ook wel El Castillo genoemd. Deze ode aan de god Kukulcán is een weerspiegeling van de Mayakalender en zelfs onze huidige kalender. Tel je het aantal treden aan de vier zijden van de piramide bij elkaar op, dan is de uitkomst 365. En twee keer per jaar – tijdens het begin van de lente en de herfst – valt de schaduw zodanig langs de trappen dat het net een kruipende slang lijkt. Wist je al dat de Nederlandse betekenis van Kukulcán ‘gevederde slang’ is …? Hoe mysterieus is dat?

Meesters in astronomie dankzij Observatorium

Van de Maya’s weten we dat ze vergaande kennis hadden van astronomie. Ze bestudeerden de zon, maan en verschillende zichtbare planeten zoals Venus, Mars en Mercurius. Tot op de dag van vandaag zijn wetenschappers onder de indruk van de astronomische kennis van de Maya’s. De Maya’s wisten zeer nauwkeurig uit te rekenen hoe lang een zonnejaar duurt. En dat Venus er 584 dagen over doet om een baan rond de zon te voltooien. Het ruim 20 meter hoge Observatorium van Chichén Itzá was vroeger dé plek voor astronomische observaties. Het is het enige ronde gebouw van Chichén Itzá en heeft als bijnaam El Caracol. El Caracol is Spaans voor slak en de naam verwijst naar de wenteltrap in de koepel van het Observatorium.

Het Balspeelveld: winnen of verliezen?

Denk nu niet dat de Maya’s voor entertainment hun balspel deden op dit veld. Of omdat de spelers graag een betere conditie wilden. Nee, het balspel op dit veld was puur ritueel en symbolisch van aard. Tijdens het spel werd het mythische gevecht tussen dag en nacht nagespeeld. Over de regels is bekend dat de bal alleen met de heupen en bovenbenen mocht worden aangeraakt. Het is niet bekend hoe de score werd bijgehouden en hoe de winnaar werd bepaald. Wat we wel weten is dat het voorkwam dat zowel de winnaar als de verliezer geofferd werden.


Filmtip: de James Bond-film License to Kill is onder andere in Chichén Itzá opgenomen.


Chichén Itzá praktisch

Wil je alles van Chichén Itzá in Mexico ervaren, neem dan ruim de tijd. De stad is zo groot – maar liefst 6 vierkante kilometer. Om je helemaal onder te dompelen trek je het beste een paar dagen uit voor je bezoek. En het is een gemiste kans om er zelf rond te lopen zonder uitleg van een expert. Je ontdekt de stad voordelig met een audiotour. Denk dan wel even aan het meenemen van je oordopjes. Is je tijd beperkt en je budget toereikend? Boek dan een rondleiding met een eigen gids. Wil je Chichén Itzá vanuit de Mexicaanse badplaats Playa del Carmen bezoeken, dan is een georganiseerde excursie wel zo handig.

Sowieso is Chichén Itzá en de rest van het binnenland van Yucatán uitstekend te combineren met een strandvakantie aan de Rivièra Maya. Of boek een rondreis en vergaap je naast Chichén Itzá aan koloniaal Mérida en andere Mayasteden als Coba en Tulum.

Op naar Mexico? Ontdek de voordelen van een georganiseerde rondreis of ga zelf op de bonnefooi. Liever dichterbij kan ook: ontdek Europa tijdens een rondreis of roadtrip.

Lees meer over: Caraïben   Hotspots   Mexico   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen