Je kinderen laten kennis maken met cultuur in Egypte

Stel nu: jij houdt van reizen, je kinderen houden van vakantie. Gekke vergelijking? Nee hoor! Voor ons zijn dat twee totaal verschillende begrippen. Uiteraard plannen wij tijdens het reizen ook vaak enkele dagen of uren vakantie in. Dat zijn de momenten waarop niks moet, alles mag. Meestal komt daar een zwembad en eventueel een cocktail bij kijken. Maar reizen is de wereld ontdekken, bijleren over andere culturen en ondernemen! Toen we onze reis naar Egypte samen met de kinderen begonnen te plannen, ging er al snel een lampje branden, zo eentje dat een plotse openbaring aankondigt. Want heb je tijdens een vakantie in Egypte net niet álle mogelijkheden om die twee werelden van reizen en vakantie met elkaar te verzoenen?

Egypte = overdaad aan geschiedenis en cultuur

Tijdens de voorbereidingen werden we al meteen terug gekatapulteerd in de tijd -nee, niet helemaal tot in de 18e dynastie van het Egyptische Rijk natuurlijk- maar die schoolboeken waaruit we vroeger leerden over Anubis, Toetanchamon of Ramses kropen stilaan weer uit hun opgeborgen schuif in ons geheugen. Wat ooit zo abstract leek, zouden we tijdens deze reis wel eens van heel dichtbij kunnen bekijken. En waar wij ons vooral op verheugden: we zouden onze kinderen hopelijk al een stukje geschiedenis kunnen meegeven, zonder dat ze het helemaal beseffen. Hopelijk, als ze ooit over het machtige Egypte zullen leren, herinneren ze zich misschien ons bezoek aan de Vallei der Koningen, kunnen ze zich de tempel van Carnac voor de geest halen of weten ze hoe mooi versierd de graven van de farao’s écht zijn.

Maar dan komen we weer bij die afwisseling: want een hele dag cultuur opsnuiven, daar word je moe van. En het moet niet gezegd worden dat kinderen, hoewel hun fantasie ook hun interesse aanwakkert, niet staan te springen om alleen maar geschiedenisles te krijgen. De onze in ieder geval niet. En dan komen we bij het volgende voordeel van een reis naar Egypte. De zon en haar onvermurwbaar karakter boven de woestijn. Jaja, in Egypte regent het maar 1 (één!) dag per jaar en is de gemiddelde temperatuur meer dan hoog genoeg om een hele dag op blote voeten en in bikini door te brengen.

Hurghada als uitvalsbasis

Wij verbleven tijdens ons verblijf in Egypte in Hurghada, aan de Rode Zee. Behalve zon-, zee- en zwembadplezier, bood deze bestemming ons ook een prima uitvalsbasis om verschillende uitstappen in te plannen. Toegegeven, het is een hele onderneming waarbij je om 6u ’s ochtends wordt opgepikt aan je hotel om pas na 9 ’s avonds weer toe te komen. Maar het is het meer dan waard! Hoe meer je de Nijl nadert, hoe groener het landschap kleurt. Je rijdt voorbij velden, langs palmbomen en kan je bijna niet voorstellen dat de aanwezigheid van een rivier zo’n invloed kan hebben op haar omgeving. Je leert hoe de oude Egyptenaren in de groene vallei leefden en de woestijn introkken om zich af te zonderen. Ze bouwden er tempels en eerden er de goden. Een super vermoeiende, maar oh zo boeiende dag, net niet te lang voor de kinderen.

Egypte = resorts met een eigen waterpretpark

En als je die uitstappen liever aan jou laat voorbijgaan, dan is Egypte óók een kei goede optie voor een familievakantie! Want een groot deel van de hotels voorziet naast gewone zwembaden, ook extra zwemplezier voor de kinderen. Met een klimaat dat zich het hele jaar door leent tot verfrissing zoeken in het water, is een glijbaan of twee in het zwembad een goede investering! Bas vond de glijbanen in TUI MAGIC LIFE Kalawy alvast één van de grootste pluspunten van het hotel. Typisch zou je denken. Maar welke verhalen vertelde hij op school met veel trots aan zijn juf? Juist ja, alles wat hij had bijgeleerd in Luxor. Blijkbaar had hij er meer van onthouden dan wij hadden gehoopt. En wij zijn ervan overtuigd dat kennis die wordt opgedaan tijdens een leuke setting, met af en toe tijd voor zwembadplezier en animatie, het langst zal blijven hangen. Update binnen enkele jaren!

Bekijk zeker ook de aftermovie om Withkidsontheroad in actie te zien:

Lees meer over: Afrika   Egypte   Familie   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen