15 dierentuinen in Europa voor beestachtig plezier

Een dagje met de kinderen naar de dierentuin: in Nederland, België, in Duitsland of daarbuiten. Want wat is er nu leuker dan een dagje tussen de apen, giraffen en leeuwen? In deze lijst van 15 dierentuinen helpen we je ideeën opdoen. Voor een dagje weg in de buurt of tijdens je autovakantie in Europa. En natuurlijk als highlight tijdens je citytrip. Dit zijn de 15 leukste dierentuinen van Europa.

1. Safaripark Beekse Bergen – Brabant – Nederland

Safaripark Beekse Bergen staat niet voor niets te bekend als een van de beste dierentuinen van Nederland. Want wil je op safari tijdens een dagje weg met de kinderen? Dan hoef je daarvoor niet naar Afrika, dat kan in deze dierentuin in Noord-Brabant. De autosafari is waar het park in 1968 mee begon. Maar wist je dat je ook samen met een Ranger lopend, met de safaribus of aan boord van een safariboot het park kunt ontdekken? Alle safari’s zijn bij de entréeprijs inbegrepen.

Wakker worden met zicht op de savanne? Dat kan in het naastgelegen Vakantiepark Beekse Bergen. Vanuit de Safari Lodge, of je eigen Jungalow of Chalet houdt het avontuur niet op. Natuurlijk is de entrée tijdens je verblijf inbegrepen en is het vakantieresort van alle gemakken voorzien.

2. Cerza Zoo – Normandië – Frankrijk

In Cerza Zoo in Frankrijk word je omringd door de natuur. Je ziet de dieren rondcrossen en luieren in hun ruime, natuurlijke habitat. Een perfect uitje om je kinderen kennis te laten maken met verschillende soorten dieren. Maak een ritje in de safaritrein of kies een wandelroute uit. Bovendien kun je aan de rand van het dierenpark verblijven in een authentieke safarilodge. Tussen de lodges lopen er zelfs ongevaarlijke dieren zoals kangoeroes en hangbuikvarkens rond. En omdat deze diervriendelijke dierentuin gelegen is in Normandië, ben je al direct op de ideale plek om deze streek te ontdekken.

3. Pairi Daiza Cambron – Wallonië – België

Pairi Daiza is de meest bezochte dierentuin van België en de grootste dierentuin van Wallonië. Niet voor niets werd Pairi Daiza meerdere keren uitgeroepen tot beste dierentuin van Europa. Grote publiekstrekkers zijn de reuzenpanda’s: vader en moeder Hao Hao en Xing Hui en hun zoon Tian Bao. Daarnaast zijn er nog zo’n 700 andere diersoorten te vinden. De dierentuin doet mee aan maar liefst 89 fokprogramma’s voor het behoud van beschermde diersoorten. Je kan misschien zelfs je uitje combineren met een aangenaam verblijf in Hotel Utopia. Daar sluit je de dag af met een verfrissende duik in het zwembad.

4. London Zoo – Londen – Engeland

Deze Engelse dierentuin ligt op wandelafstand van allerlei andere musea en bezienswaardigheden in Londen. Je brengt hier makkelijk een hele dag door. Herbeleef the Lion King in Land of the Lions en bezichtig de kleurrijke vlinders in Butterfly Paradise. Met de metro raak je gemakkelijk tot in het park. Zo heb je genoeg tijd om samen met je kinderen te genieten van de verschillende diersoorten. Dit alles is natuurlijk ideaal te combineren met een citytrip London.

5. Wildpark van de Grotten van Han – Han-sur-Lesse – Ardennen – België

Bezichtig de Europese ‘Big Five’ in het Wildpark van de Grotten van Han. Wandel samen door het rustige park of maak een ritje met de Safari-car. Je geniet er van adembenemende uitzichten en van bijzondere flora. We raden je wel aan om de kinderwagen in de auto of in het hotel te laten. Neem als alternatief misschien een draagzak mee als jouw spring-in-het-veldje nog geen lange wandelingen kan maken. En nog een laatste tip: neem een verrekijker mee, zo geniet je optimaal van je bezoek. Een vakantie in de Ardennen sluit hier mooi op aan.

6. ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen – Rijn – Duitsland

Drie werelddelen in een dag ontdekken? Dan moet je in Zoom Erlebniswelt zijn. Ontdek samen met je kinderen prachtige dieren uit Alaska, Afrika en Azië. En even genoeg van al dat wild? Rust dan uit op een bankje terwijl jouw aapjes zich uitleven op het speelplein. Ze zullen je na deze dag zeker bekronen tot beste mama of papa. En terwijl je er toch bent, kun je er direct een vakantie Rijn van maken.

7. Wildlands Adventure Zoo – Drenthe – Nederland

Misschien ken je Wildlands Adventure Zoo nog wel van haar oude naam: het Noorder Dierenpark of gewoon als Dierentuin Emmen. Toch is er, naast een nieuwe locatie, veel veranderd. Avontuur beleef je hier in 3 verschillende themawerelden: Jungola, Serenga en Nortica. Stap je in de groene wereld van Jungola? Dan ontdek je de jungle in al haar facetten. Op een touwladder en over wiebelige hangbruggen spot je onderweg olifanten en apen. En met een beetje geluk sta je oog in oog met een gibbon. In Serenga stap je in de safaritruck voor een ontmoeting met zebra’s, giraffes en neushoorns. En in Nortica is het de beurt aan de ijsberen, pinguïns, zeeleeuwen en pelsrobben om zich aan je voor te stellen. Wil je Wildlands Adventure Zoo Emmen combineren met één of meerdere overnachtingen? Kies dan voor een sfeervol vakantiepark in Drenthe. Zo sta je binnen 15 tot 30 minuten al voor de ingang van het park.

8. GaiaZOO Kerkrade – Limburg – Nederland

GaiaZOO Kerkrade begon als GaiaPark, maar mag zich ondertussen een echte dierentuin noemen. En terecht! Want GaiaZOO werd maar liefst 4 keer tot mooiste dierentuin van de Benelux gekroond. Van capibara’s, muntjak hertjes en roze lepelaars tot leeuwen, bongo’s en slingerapen: in GaiaZOO ga je in een dag de hele wereld over. Niet voor niets is de slogan van GaiaZOO ‘dichter bij de dieren’.

GaiaZOO is gemakkelijk te combineren met bourgondisch Zuid-Limburg. Vanuit sfeervol Maastricht is het maar een klein half uur rijden.

9. Berliner Zoo – Berlijn – Duitsland

De dierentuin van Berlijn is een van de oudste en grootste dierentuinen van Europa. Niet voor niets dat het Engelse woord ‘Zoo’ zijn oorsprong hier vindt. De Zoologischer Garten Berlin vind je midden in het centrum van de Duitse hoofdstad. Hier ontmoet je meer dan 1.400 soorten dieren. En daarmee is Zoo Berlin de meest soortenrijke dierentuin ter wereld. Ideaal te combineren met een citytrip Berlijn.

10. Artis – Amsterdam – Nederland

Artis Amsterdam, of voluit Natura Artis Magistra is de oudste dierentuin van Nederland. Al sinds 1838 ligt het in de plantage-buurt van de Nederlandse hoofdstad. Naast ongeveer 900 diersoorten heeft Artis ook 27 historische gebouwen uit de 19e eeuw. Artis is een echte stadsdierentuin en doet een beetje denken aan een groot park. Geen wonder dat de Amsterdammers met een jaarkaart vaak zitten te picknicken op een van de grasvelden. Artis is prima bereikbaar met tram 14 vanaf het Centraal Station. We verklappen je alvast dat dit uitje perfect past in je citytrip Amsterdam.

11. Tiergarten Schönbrunn – Wenen – Oostenrijk

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt de oudste dierentuin ter wereld: Tiergarten Schönbrunn. Het werd in 1752 gebouwd, pal naast het gelijknamige Schloss Schönbrunn. Deze dierentuin mag dan oud zijn, toch is hij ingericht naar de modernste eisen. Hét hoogtepunt van Tiergarten Schönbrunn zijn de reuzenpanda’s. Maar ook het reptielenhuis en het roofdierenhuis met tijgers, leeuwen en panters zijn populair. Tiergarten Schönbrunn is dé plek voor een beestachtig avontuur tijdens je citytrip in Wenen.

12. Zoo Praha – Praag – Tsjechië

De dierentuin van Praag beslaat maar liefst 60 hectare heuvelachtige grond van de Tsjechische hoofdstad. De 630 diersoorten zijn onderverdeeld over bijzondere verblijven. Zo vind je hier de overdekte Indonesische jungle, de Afrikaanse savanne en het paviljoen van de Gavialen, een soort krokodil waar er maar één soort van bestaat. Ideaal als leuke dag weg met de kinderen tijdens een autovakantie in Tsjechië.

13. Kölner Zoo – Keulen – Duitsland

De dierentuin van Keulen is het meest bekend om de grote groep apen die hier wonen. Maar ook de 700 andere diersoorten, zoals bijzondere kroonduiven, sneeuwpanters en przewalskipaarden mag je niet vergeten. Zoo Köln is natuurlijk eenvoudig te bezoeken wanneer je in Keulen zelf overnacht, maar ook vanuit nabijgelegen steden als Aken of Maastricht.

14. Dierentuin Antwerpen – Vlaanderen – België

ZOO Antwerpen is de oudste dierentuin van België en een van de oudste dierentuinen ter wereld. Met een ligging pal naast station Antwerpen Centraal loop je er zo naartoe. Met meer dan 400 soorten dieren is er voor iedereen wel een favoriet te vinden. Extra bijzonder zijn de okapi’s, bonobo’s, kongopauwen en goudkopleeuwaapjes, waarvan ZOO Antwerpen internationaal de fokprogramma’s coördineert. Door haar ligging is ZOO Antwerpen prima per trein bereikbaar vanuit Nederland. Of te combineren met de diverse stadshotels tijdens een citytrip in Antwerpen.

15. Le Parc à Gibier de la Roche – Ardennen – België

Le Parc à Gibier laat je in La Roche-en-Ardenne kennismaken met het wild in de Belgische Ardennen. Damherten, wilde zwijnen, wolven, lynxen en andere bosbewoners bekijk je hier van dichtbij in hun natuurlijke omgeving. Voor de kleintjes is er ook een kinderboerderij.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Hotspots  
Gerelateerde verhalen