Eerste keer op cruise: Froukje deelt haar ervaring

Al jaren staat het op mijn bucketlist: een cruise. Ik had toch wel wat vooroordelen over het maken van een cruise, zoals over de gemiddelde leeftijd aan boord van zo’n cruiseschip. En zou ik snel zeeziek worden? Heb je voldoende tijd om de steden te ontdekken als het cruiseschip voor anker gaat? Genoeg redenen dus om zelf eens te ervaren hoe het is om een cruise te maken. Ik ben Froukje de Both, en ik neem jullie mee op mijn eerste cruise-ervaring.

Zeeën van ruimte

Mijn vriend Jordy en ik beginnen onze reis in Barcelona, want we maken een Middellandse Zee cruise. We komen aan bij het gigantische en gloednieuwe schip Costa Toscana en zijn meteen onder de indruk. Dit schip heeft plaats voor 6300 mensen aan boord, inclusief 1678 bemanningsleden, en is 337 meter lang. De bemanning van de Costa Toscana ontvangt ons met open armen en we kijken onze ogen uit door alle faciliteiten aan boord. Er zijn 4 zwembaden, 16 restaurants en bars, een wellness, casino, bioscoop, discotheek en een kidsclub. Ik zie zelfs een basketbalveld en een hardlooproute. Hier zullen we ons niet vervelen… Maar eerst nemen we een kijkje in onze kajuit en die is ook veel groter dan ik me had voorgesteld. Onze cabin heeft een slaap- en zitgedeelte, een badkamer en een overdekt buitengedeelte met terras. De afwerking van het schip en de kajuiten is bovendien heel luxe.

De keuze is reuze

Tijd om het schip te verkennen. Het valt me op dat de passagiers van alle leeftijden en gezelschappen zijn. Ik zie jonge koppels, echtparen, mensen die alleen reizen, vrienden en vriendinnen, gezinnen met jonge kinderen en met tieners. Met de Costa Card maken we gebruik van alle faciliteiten aan boord en eten we in alle restaurants. In welke van de 16 restaurants en bars zullen we aanschuiven? Van sushi tot verse pizza’s en pasta’s, en er is zelfs een Nutella-hoek. Vandaag kiezen we voor het teppanyakirestaurant, waar de chefs heerlijke gerechten bereiden. Daarna wonen we een indrukwekkende dansvoorstelling bij in het theater, waar op andere avonden ook komedie, musicals of acrobatie te zien is, en we drinken nog gezellig een glas wijn in de bar. Daar heb je er ook verschillende van, zoals de Campari bar, de Aperol Spritz bar of de bubblesbar.


Ook jouw eerste cruise-ervaring? Wees goed voorbereid door deze inpaklijst.


Eerste stop: Valencia

Tijdens deze cruise bezoeken we heel wat historische steden: Barcelona, Valencia, Palermo, Civitavecchia (Rome), Savona en Marseille. Na een nachtje slapen staat de eerste stop al op het programma: Valencia. We hebben de hele middag de tijd om in het centrum van de stad rond te wandelen. Ik proef het lokale horchata, een soort amandelmelk, en we lopen door de gezellige straten. Terug op het schip genieten we van een prachtige zonsondergang en we beseffen hoe bijzonder het is om dit avontuur mee te maken. De dag daarop hebben we een zeedag, dus we gaan uitgebreid lunchen en daarna lekker naar de wellness waar we een couple’s massage nemen. Pure luxe! De bemanning doet alles om het ons naar de zin te maken.

Door naar Palermo

Wanneer ik de volgende ochtend wakker word, kijk ik uit over de haven van Palermo. Vanaf ons terras zie ik de bergen van Sicilië. Zo bijzonder: je reist terwijl je ligt te slapen. Ik ben voor het eerst in Palermo en word direct verliefd op deze magische stad. Vooral de cultuur en de historische gebouwen hier hebben mijn hart gestolen. Ik kom zeker nog eens terug voor een langere citytrip. Aan het einde van de dag gaan we moe maar voldaan heerlijk eten aan boord, pakken we nog een prachtige show van zangeres Melissa Maugran mee en gaan daarna lekker slapen.

Middagje Civitavecchia

Onze volgende stop: de haven van Rome, bij vissersstad Civitavecchia. We bezoeken de stad pas in de middag, dus hebben nog volop tijd om op het dek te sporten op de speciale hardlooppiste. Dat kunnen we ook weer afvinken: hardlopen op een cruiseschip. Civitavecchia is een leuke stad met een middeleeuws centrum dat nog helemaal intact is gebleven. Heel bijzonder om te zien. Terug op het schip bubbelen we nog even op het voordek.


Boek bij TUI met een gerust hart met de TUI Garanties


Verrassend Genua bezoeken

Een nieuwe dag, een nieuwe haven. Na een goede nachtrust liggen we in de haven van het Noord-Italiaanse Savona. We gaan al vroeg van boord voor een bezoek aan de dichtbijgelegen stad Genua. Ook hier was ik nog nooit geweest en het is voor mij een totale verrassing. Ze noemen Genua ook wel de ‘verticale stad’ omdat het vooral in de hoogte gebouwd is. We maken een geweldige tour met uitzicht op de hele stad en brengen een bezoek aan twee historische gebouwen. Om af te sluiten: heerlijke Italiaanse foccacia’s met witte wijn.

Voor anker bij Marseille

Die nacht is de zee wat ruiger dan voorgaande nachten, maar de zeeziekte waar ik zo bang voor was blijft weg. Je voelt wel dat je op een schip zit, maar ik slaap prima. Op de laatste dag varen we nog langs Marseille, maar wij besluiten om nog een dag te genieten van alles wat er op het schip te doen is, want dat is zo veel. Zo veel plekken waar je even rustig een boek leest of muziek luistert terwijl je over de zee staart.

Voor mij was het maken van een cruise een grote beleving en iets wat je absoluut een keer moet meemaken als je de kans krijgt. Cruisen staat voor leuk entertainment, heerlijk eten en drinken, luxe en service, rust en eindeloze uitzichten over zee, terwijl je prachtige steden bezoekt zonder dat je er zelf voor moet rondrijden. En die vooroordelen? Die liggen al lang overboord.

Lees meer over: Cruises   Europa   Hoteltips   Koppels  
Gerelateerde verhalen