Vakantie & coronamaatregelen: hoe is dat?

Coronavakantie, het klinkt wat dramatisch. Maar je wil toch weten: hoe ziet je vakantie eruit met de coronamaatregelen op je vakantiebestemming? Wij vroegen drie reisgezelschappen die de afgelopen tijd op vakantie gingen hoe zij dat beleefden. Wat moest er vooraf gebeuren? En hoe was de sfeer ter plaatse?

Joyce & Marten: All Inclusive op Gran Canaria

Twijfelden jullie om op vakantie te gaan?

Ik twijfelde wel wat hoor, toen Joyce met het plan kwam voor een vakantie op Gran Canaria. Ik dacht… hoe zit het met testen? Kan ik m’n kamer uit, en zien we dan ook wel wat van het eiland? En hoe werkt het in het hotel? Want Riu Papayas, het hotel dat Joyce op het oog had, is nu niet bepaald het kleinste van Gran Canaria.

Viel het papierwerk mee?

Jawel, maar er moest natuurlijk wel het een en ander gebeuren. Wij reisden in mei en moesten een negatieve PCR-test laten zien van maximaal 48 uur oud en een gezondheidsverklaring invullen. Dat hebben we bij de huisarts laten doen. Onze tip: print de gezondheidsverklaring alvast twee keer uit. Je hebt er namelijk ook een nodig voor de terugreis.

Was het wat jullie ervan verwacht hadden?

We wilden er een weekje tussenuit. Vooral na zo lang thuiswerken waren we daar echt aan toe. Die wens heeft deze vakantie zeker vervuld. Je merkt het ook aan de andere gasten: iedereen is goed gemutst en blij om op vakantie te zijn. Gelukkig was het in het Riu Papayas goed geregeld. Ook qua coronamaatregelen: mondmasker op als je rondloopt en hij mag af bij het eten en rond het zwembad. Dat grote zwembad was trouwens heel fijn voor een duik, met aan de rand comfortabele ligbedden. Ook onze kamer met een heerlijk bed was fantastisch en werd extra grondig schoongemaakt. In de restaurants merkten we dat er extra werd schoongemaakt en er werd goed gelet op afstand houden. Bij het buffet is het smullen geblazen en bij de All Inclusive formule waren zelfs de cocktails inbegrepen.

Hebben jullie nog activiteiten gedaan?

Bij het hotel hebben we gewandeld in de duinen en van het uitzicht genoten. De zonsondergang was hier geweldig. Ook huurden we een dag een auto en zijn we samen op pad geweest. Dat vonden we prettiger dan met het openbaar vervoer. We namen een kijkje bij de jachthaven van Puerto Rico en ontdekten verderop de havenstad Puerto de Mogán. Hier slenter je door de smalle stegen naar boven. Eenmaal aangekomen op het hoogste punt maak je jaloersmakende foto’s voor het thuisfront.


Benieuwd naar de verschillen tussen de Canarische Eilanden? Je leest het hier.


Maaike & Robbert: samen naar Zakynthos

Wat gaf de doorslag om toch een vliegvakantie te boeken?

Het moment dat we officieel op vakantie mochten, hingen wij al boven de boekingsknop. We waren zo toe aan zon, nieuwe plekken ontdekken en gewoon weer écht weg zijn. We waren al wel op andere Griekse eilanden geweest, maar Zakynthos stond nog op onze to-dolijst.

Hoe zat het met de test en corona-informatie?

Op de website zochten we voordat we boekten eerst de informatie over de coronamaatregelen op. Zo wisten we waar we aan toe waren. Het inplannen van de test was heel makkelijk online te regelen via de Mijn TUI omgeving. Binnen 24 uur hadden we de negatieve uitslag en we konden met een gerust hart op pad.

En toen waren jullie op Zakynthos. Hoe was de sfeer?

Iedereen is zó blij dat wij, de toeristen, er weer zijn. Zakynthos leunt op het toerisme, dus de mensen daar hebben het heel zwaar gehad de afgelopen periode. De zon schijnt, de restaurants en winkels zijn open en het is echt heerlijk om weer gewoon op vakantie te zijn. Ook voor de locals daar, die ons met open armen ontvangen hebben. Het klinkt een beetje gek, maar toch hadden de coronamaatregelen ook z’n voordeel. Normaal sta je met tientallen toeristen op de toeristische plekken. Nu kan je deze locaties in hun volle glorie in alle rust (soms zelfs alleen) ervaren.

Hoe zag jullie vakantie eruit?

Het mooie Zakynthos ontdekken. Met de huurauto op pad langs de idyllische stranden van Zakynthos. De rotsen en golfbrekers waren fantastische plekken om te snorkelen. Onderweg naar het noorden kwamen we de wijngaard van Goumas tegen, waar we een rondleiding en wijnproeverij deden. Ook huurden we een bootje voor een dag en bezochten we in ons eigen tempo Turtle Island en de grotten van Kerí.

Fauve & Noémi: travel buddies in de Algarve

Wie zijn jullie en hoe zit het met dat samen reizen?

Noémi en ik hebben een pact om ieder jaar een reis samen te doen. We zijn echte travel buddies. Vorig jaar zouden we eigenlijk samen naar Cuba en Miami reizen, ook met TUI fly. Maar dat ging door corona niet door. Alle alternatieven vielen uiteindelijk ook in het water door de aangescherpte maatregelen. Ons pact werd dus vorig jaar verbroken.

En toen kwamen de versoepelingen…

Ja. Thuis kwamen bij ons allebei de muren op ons af. We zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Cuba en Miami konden nog niet, dus toen werd het de Algarve in Portugal. We zijn allebei al eens op citytrip in Lissabon geweest, maar de Algarve hadden we nog niet bezocht. Op het moment van boeken was het nog niet zeker dat we ook echt konden gaan. Die zekerheid kwam uiteindelijk toen Portugal weer op oranje ging.

Moesten jullie je laten testen en hoe ging dat?

Ja, we moesten een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud laten zien. Donderdagmiddag lieten we ons testen om op zondagmorgen om 8.00 uur op te stijgen richting Portugal. Zelf hadden we ook elk twee sneltesten mee. Je weet maar nooit, dachten we. Maar die konden achteraf lekker in de koffer blijven zitten.

Wat is het eerste dat jullie na aankomst hebben gedaan?

Heel cliché, maar: genieten! Dat is het eerste dat we zeiden tegen elkaar toen we voet op Portugese grond zetten: hier gaan we écht van genieten. Het voelde als een privilege om hier te mogen zijn. Want zo veel vakantiegangers waren er nog helemaal niet. We bleven elkaar ook herinneren om te genieten van alles, ook van de kleine dingen.

Waar sliepen jullie en welke activiteiten hebben jullie gedaan?

Wij verbleven in het TUI BLUE Falésia. Dat was hip, trendy en gebouwd op een rots boven de kust bij Olhos d’Agua. Wat een uitzicht. Vanuit hier hebben we het historische centrum van Faro ontdekt. Grappig, al die ooievaars die hier klepperend op de daken zaten. Het natuurgebied Ria Formosa ontdekten we tijdens een mountainbiketocht inclusief transfer. 30 kilometer fietsen langs wetlands, zoutpannen en vogeluitkijkpunten.

En hoe was het met de coronamaatregelen?

De maatregelen waren niet veel anders dan bij ons. Binnen in de winkels moest je een mondmasker dragen. Dat was ook op de stranden het geval, tot je je handdoek had uitgegooid. We hadden niet het gevoel dat we iets niet konden doen door corona. Vaak was het zelfs rustiger, waardoor we ons veiliger voelden en nooit ergens lang hoefden te wachten.

Heb jij al een vakantie geboekt dit jaar? We hopen dat je, ondanks de eventuele coronamaatregelen, een fantastische tijd hebt.

Lees meer over: Achter het nieuws   Europa   Gran Canaria   Griekenland   Portugal   Spanje   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen