Fietsen in Praag: 5 x zó kende je Praag nog niet (beloofd)

Prachtig Praag, de hoofdstad van Tsjechië en ook wel de Gouden Stad genoemd. Reden? De hoogteverschillen van de eeuwenoude stad en het vele groen maken deze stad adembenemend mooi. Het is óók de stad waar je uit de kluiten gewassen hoeveelheden vlees voorgeschoteld krijgt. En voor een pivo’tje (biertje) meer of minder draait de doorsnee Tsjech z’n hand niet om… Al is Praag nog veel meer dan dat. We fietsten door Praag langs anders dan andere plekken én vonden verrassend verfijnde restaurants en (vega) keukens. Onze aanraders? Hier komen ze.

Fietstour Praag: op naar de verstopte plekken

Wij logeerden in het onlangs geopende Hotel Innside Prague by Melia. Midden in het centrum, dus een betere locatie is onmogelijk. De looks zijn fraai, alles is nieuw en het ontbijt fantastisch: van fris vers gesneden fruit tot nog warme chocolade croissants. Ontbijt vroeg en ga daarna Praag ontdekken per fiets. De binnenstad van Praag is niet groot maar wandelend zie je nooit zoveel als wanneer je de fiets pakt. Let wel: het is in deze stad verplicht om te allen tijde achter elkaar te fietsen. Het leukst is het wanneer je op voorhand een fietstour door Praag boekt via TUI. Een Engelstalige gids loodst je in een kleine drie uur op de fiets door Praag en wijst je op alle verrassende bezienswaardigheden: de beroemde Karlův most ofwel Karelsbrug te fotograferen, ze laat je de Joodse begraafplaats en de oudste nog in gebruik zijnde synagoge van Europa zien en de beroemde John Lennon Wall.

This is not a tourist trap: authentieke Tsjechische specialiteiten

Nu we het toch over eten hebben, van al dat fietsen krijg je trek. Helaas voor jou zijn de bekende zoete honingbroodjes geen typisch Tsjechische specialiteit maar een regelrechte tourist trap. Wel authentiek Tsjechisch zijn chlebíčky. Sorry, wat? Dit zijn een soort Spaanse pintxos, maar dan groter, platter en zonder stokjes. Die met aardappelsalade en ham is de klassieker, maar er zijn allerlei soorten te krijgen. Dé plek om de broodjes te bestellen is Sisters Bistro v Dlouhé. Daar zit je meteen goed voor je tweede authentieke Praagse lekkernij: koláče. Dat zijn bladerdeelrollen met mascarpone.

→ ADRES: Dlouhá 727, 110 00 Staré Město, Tsjechië

Park-hoppen: het beste uitzicht

Wie al fietsend Praag ontdekt, gaat naar de Praagse Burcht. Die is indrukwekkend en het uitzicht is goed. Maar eerlijk gezegd hebben wij een betere Praag tip. Het uitzicht na de klim naar het Letna Park is nog veel indrukwekkender. In de zomer is het hier heerlijk picknicken, maar wil je liever zitten, dan is Café Letka dichtbij. Het café is verbonden aan een klein theater en dat geeft het een bohemian en artistieke sfeer. De technische universiteit zit er aan de overkant, dat houdt de voeten lekker op de grond. Park Letna is zeker niet het enige park: Praag is de groenste stad van Europa en de parken zijn perfect om per fiets te ontdekken. Ons favoriete park ligt op een eiland midden in de Moldau, Střelecký ostrov. Je komt er als je in het midden van de Most Legií (of Legionbrug) de trap afdaalt. Een vakantie in je vakantie.

For old times sake: cultuur snuiven is een understatement

Praag is een van de oudste steden ter wereld en zeggen dat je er cultuur kunt snuiven, is een understatement. Praag kent een grote Joodse gemeenschap, en de oudste nog in gebruik zijnde synagoge staat hier. Het Joods Museum is een aanrader: naast de Oude Joodse Begraafplaats vind je hier vier historische synagogen. Net zo historisch cruciaal is het museum van het communisme. Luchtiger is het Museum of Sex Machines – ook leuk. Je kunt ook gratis de historie zoeken: in het hart van het oude stadsplein staat de beroemde astrologische klok en de Onze-Lieve-Vrouwekerk die stamt uit de 14e eeuw, net als de Karelsbrug. Die laatste verbindt de oude binnenstad met de Praagse Burcht en is versierd met 30 barokbeelden. Over de plaquette van het standbeeld van Johannes van Nepomuk wrijven zou geluk brengen. Elke dag om 12 uur wordt de wisseling van de wacht gehouden op de eerste binnenplaats van de Praagse Burcht.

Carnivoren-galore: de beste stop voor Tsjechische lekkernijen

Heb je maar een paar uur in de stad, dan is er maar één adres dat je niet over mag slaan tijdens je fietstocht door Praag: Naše maso. Een op het eerste oog eenvoudige slager in een hip jasje. Je biertje (pivo) of je wodka tap je zelf in een kartonnen beker uit de muur. De burgers, steak tartaar en de worsten zijn niet te doen zo lekker.

→ ADRES: Dlouhá 727/39, 110 00 Staré Město, Tsjechië

Eerste keer naar Praag? Lees dan deze tips wat te doen in Praag.
Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Praag  
Gerelateerde verhalen