Leren van locals: 5 x zo blijven ze gezond en fit in het buitenland

We doen er tegenwoordig alles aan om gezond en fit te blijven. Twee keer per week naar de fitness, genoeg fruit en groente eten, en zo vaak en veel mogelijk naar buiten om een frisse neus te halen. Dat doen we eigenlijk al best goed, maar bijleren kan altijd. Wat doen ze bijvoorbeeld in Kaapverdië om fit te blijven? Of in Oostenrijk? In dit artikel nemen we je de landsgrenzen over. Opdat je nog wat kan opsteken van onze mooie aardbol ook.

1. Oostenrijk

In Oostenrijk profiteren de locals van de Alpen. De activiteiten die de Oostenrijkers ondernemen in de bergen, kunnen wij in veel gevallen ook gewoon uitvoeren. Denk aan mountainbiken, zwemmen en lekker veel wandelen in de natuur. Of je laat je door de bergen inspireren en zet je loopband in de fitness op stand stijl. Wil je het toch echt liever aanpakken zoals zij het doen? Regel dan een vakantie in dit land. Dan kun je naast mountainbiken, zwemmen (in meren!) en eindeloos wandelen, ook skiën, snowboarden en langlaufen. Heerlijk – en gezond – om zoveel tijd door te brengen in die frisse berglucht.

2. Spanje

Ontkennen is niet mogelijk: Spanjaarden zijn wereldkampioen levensgenieters. Maar ja, wat wil je ook als de zon zo vaak schijnt en de menukaart altijd overheerlijk is. Toch is er meer dan dat. De Britse krant The Times onderzocht waarom Spanjaarden gemiddeld ouder worden dan de bevolking in andere landen (in 2040 zal Spanje het land zijn waar de mensen gemiddeld het oudst worden met een levensverwachting van 85,8 jaar, ouder nog dan de Japanners met gemiddeld 85,7 jaar) en stuitte op meer dan alleen zon en eten. Allereerst heb je ‘pasear’, – oftewel: lekker de deur uit gaan om lekker rond te slenteren – en de wereldberoemde siësta. Beide supergezond. Net als seks trouwens. Spanjaarden doen het gemiddeld 2,1 keer per week, wat een stuk vaker is dan in veel andere landen. Ook de (vrolijke) taal blijkt van invloed te zijn op de levensverwachting, stelt The Times. Je weet wat je te doen staat dus. Veel bewegen, veel het bed in duiken, Spaans leren en lekker veel mediterrane tapas eten. Want over dat laatste hadden we het nog niet uitgebreid gehad, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het mediterrane dieet erg goed voor je is. Veel verse producten, vis, peulvruchten en dat alles in kleine hapjes. Spanje, we zijn een beetje jaloers.

3. Mexico

En dan hebben we Mexico. Het land waar het écht altijd lekker weer is en waar het motto van iedere inwoner luidt: mañana, mañana. Vrij vertaald: het komt goed, ik doe het morgen wel. Ook als afgesproken is dat het eigenlijk vandaag zou gebeuren. Iets waar we als Belgen misschien niet goed mee om kunnen gaan (want afspraak is afspraak), maar wat feitelijk best goed is voor je bloeddruk. Want als je zelf ook die houding aanneemt, máákt het ook niet uit als iets een dagje later wordt geregeld. Mocht je dit thuis willen toepassen, zorg er (voor je eigen veiligheid) dan wel even voor dat je omgeving ook meedoet… En ohja, vergaten we bijna een ander belangrijk aspect van Mexico. Muziek én dansen. Uiteraard. Iets waar je als mens fit én vrolijk van wordt en wat je ook nog een heel goed kan toepassen in je eigen woonkamer.

4. Finland

Denk je nu: ja leuk, al die landen waar de zon veel vaker schijnt, zo kan ik het ook. Dan hebben we Finland nog voor je. Klagen over de kou en donkerte doen de inwoners niet, ze zijn dol op hun land en zijn eigenlijk altijd buiten. Ook als het -20° is. Daarna kun je immers altijd nog de sauna of hottub induiken. Dat altijd buitenleven wordt er al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Warme kleren aan en gaan. Skiën, langlaufen, vuurtje maken en ‘s avonds op zoek naar het Noorderlicht. En oké, oké, het is er niet áltijd koud. De zomers kunnen zelfs heerlijk zijn en ook dan brengen de inwoners hun tijd het liefst door buiten. In Finland geldt freedom to roar, wat precies zoveel betekent als dat je overal je tentje op mag zetten en mag wildkamperen. Altijd in de natuur zijn dus, laten we daar vooral wat van opsteken.

5. Kaapverdië

Hoe ze fit blijven in Kaapverdië? Wie ooit in dit land is geweest, zal het je meteen kunnen vertellen: watersport. Windsurfen, snorkelen, zeilen, maar met name: kitesurfen. De sterke winden aan de stranden van met name Boa Vista en Sal maken deze plekken heuse kitesurf-walhalla’s. Niet verwonderlijk dat hier de jaarlijks wereldkampioenschappen worden gehouden dus. En nog een ding waar ze in Kaapverdië fit door blijven: het eten van heel veel verse vis. We moeten naar zee dus. Oostende? Of toch maar een vliegticket boeken…

Lees meer over: Going local   Samen weg  
Gerelateerde verhalen