Een gastronomisch weekend weg in de buurt: 5 hotels die je niet mag missen
Een culinair weekend in de Belgische Ardennen of aan de Moezel in Duitsland. Of koninklijk genieten in een chateau. Van dineren op topniveau in de champagnestreek tot uitwaaien aan de Zeeuwse kust. Wij zochten de 5 meest ontspannen, smaakvolle en elegante plekken voor een gastronomisch weekend in de buurt.
Bütgenbach: culinair weekend Ardennen
In het oosten van de Ardennen, op loopafstand van de oevers van het stuwmeer van Bütgenbach, ligt hotel Bütgenbacher Hof. Eigenaar Thorsten Maraite, zijn familie en hun team heten je van harte welkom in een van de meest gerenommeerde hotels van Wallonië. Dit is de plek voor een gastronomisch weekend in de Ardennen, gevuld met seizoensgebonden, lokale gerechten. Bij je verblijf in hotel Bütgenbacher Hof is iedere avond een viergangen dagmenu inbegrepen, maar à la carte bestellen mag natuurlijk ook. Als je wilt maakt het aanbod van de wijnkelder je culinaire ontdekkingstocht compleet. Ontspannen doe je in de uitgebreide wellness met sauna, infraroodcabine, damp- en bubbelbad.
Op zoek naar meer Ardennen-tips? Eerder bezocht Hetisdemerckx vijf verborgen plekken.
Gastronomisch genot aan de Moezel
Na slechts een uur rijden van de Belgisch-Duitse grens sta je aan de meanderende Moezel in Traben-Trarbach. Met de typisch Duitse vakwerkhuizen en het indrukkwekkende uitzicht op de Moezel zelf geniet je hier niet alleen van de bekende Moezelwijn, maar ook van lekker eten. Het belle époque Romantikhotel Jugendstilhotel Bellevue combineert wellness met een panoramisch uitzicht, direct aan de rivier. In de art-décosalon zwaait chef-kok Matthias Meurer de scepter. Samen met zijn team maakt hij je lunch of diner uit de Franse keuken tot een ontdekkingstocht. Van runderconsommé en gevogeltemousse met honingbrood tot Angus beef uit de Eifel en eigengemaakt sorbetijs als dessert. Je luxe kamer, de uitgebreide wellness en al het moois in de omgeving vervolmaken het plaatje.
Château d’Urspelt: koninklijk dineren en overnachten
In het noorden van Luxemburg, middenin de bosrijke vallei van de rivier de Our, ligt het sfeervolle Château d’Urspelt. Koninklijk, of liever Groothertogelijk, overnachten en culinair genieten gaan hier hand in hand. Fine dining voor fijnproevers met extra aandacht voor organische producten en fair trade leveranciers. En dan vergeten we bijna het grote aanbod aan mousserende wijnen uit Luxemburg en het uitgebreide ontbijtbuffet die inbegrepen zijn bij het culinaire arrangement. Niet voor niets beoordelen bezoekers Château d’Urspelt met een 9,1. Vergeet niet om buiten de poorten de rest van Luxemburg te ontdekken. Van het kasteel van Vianden tot de historische steden Esch-sur-Sûre en Echternach. Luxemburg-Stad met haar paleis, winkels en vestingwerken ligt op slechts 35 minuten rijden.
Zeeland: culinair ontdekken aan de Nederlandse kust
Bij onze noorderburen waai je in de provincie Zeeland uit aan de kust op een van de eilanden. Maar ook op culinair gebied heeft Zeeland veel te bieden. Onze tip is Badhotel Domburg, in de gelijknamige populaire badplaats. Er wacht je een uitgebreide wellness met zoutsauna en buitenbad voor ontspanning. Om daarna verwend te worden door chef-kok Marco Bastiaanse in restaurant Land & Zee. Daar dineer je met een Zeeuwse knipoog naar de Franse keuken. Met natuurlijk keuze uit visgerechten als griet, schol en zeebaars, maar ook damhert, Ibérico of gnocchi. Wanneer je de deur uitstapt wacht het gezellige centrum en natuurlijk het brede zandstrand van Domburg met het uitgestrekte duingebied. Ideaal voor een ontspannen wandeling. Middelburg, de trotste hoofdstad van Zeeland, ligt op een kleine 20 minuten rijden. Het stadhuis uit 1520, de monumentale Kuiperspoort en het Zeeuws Museum zijn slechts enkele interessante tips voor een bezoek.
Genieten als een filmster in de Franse Champagne
Vlak bij de champagnehoofdstad Épernay gingen filmsterren je voor. In Hostellerie La Briqueterie is het op en top genieten geblazen. Bijvoorbeeld in de wellnesszone ‘Bulles et Détente’ met zwembad, bubbelbad, sauna en dampbad. Maar zeker ook aan tafel in het stijlvolle restaurant. Op topniveau, zoals dat in de champagneregio verwacht mag worden. Met op het seizoen aangepaste menu’s en een wijn- en champagnekaart van formaat. Natuurlijk wordt correcte kleding op prijs gesteld. Onze tip voor de complete culinaire ervaring: vraag naar het menu van chef Thomas Debouzy. Buiten de poorten van Hostellerie La Briqueterie wacht de champagnestreek om ontdekt te worden. Een bezoek aan een champagnehuis, een wandeling in het glooiende dal van de Marne of een bezoek aan de kathedraal en het middeleeuwse centrum van Reims: ideeën genoeg om een gastronomisch weekend nog leuker te maken.
Bekijk ook onze andere ideeën voor een weekend weg dichtbij.