Gorges du Verdon: de Grand Canyon van Frankrijk

De Gorges du Verdon is zonder twijfel Europa’s meest spectaculaire kloof. Met je voeten op de rand kijk je uit over dit fenomeen en je weet: deze kloof wordt niet voor niets de Grand Canyon van Frankrijk genoemd. Het verkennen van de Gorges du Verdon kan op allerlei manieren. In deze blog lees je hoe je alles uit dit avontuur haalt. Én hoe je je ontdekkingstocht uitbreidt, bijvoorbeeld door je trip te combineren met een bezoek aan de lavendelvelden van Valensole of een ontspannen strandvakantie aan de Côte d’Azur.

De Gorges du Verdon, wat is het?

De Gorges du Verdon wordt, ook in het Frans, wel de Grand Canyon du Verdon genoemd. En Grand is precies wat het is, met zijn lengte van 25 kilometer en een hoogteverschil van 700 meter tussen het wateroppervlak en de rotsen aan beide zijden. Je vindt de Gorges du Verdon in de Zuid-Franse regio Provence, op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Leuk weetje: de bijnaam Grand Canyon kreeg de kloof in 1905 van speleoloog Martel, die hem “de meest Amerikaanse van alle Franse Canyons” noemde.

Op avontuur: het Lac de Sainte-Croix

De meest bijzondere manier om de Gorges du Verdon te bekijken? Dat is absoluut met een boottocht vanaf het water. Daarvoor ga je naar de oevers van het stuwmeer Lac de Sainte-Croix. Stap in het gelijknamige dorp of in Les Salles-sur-Verdon in een boot, kajak of raft om de Gorges du Verdon van heel dichtbij te verkennen. En ben je terug bij de pier, dan is die omgeving ook de moeite van een dagje struinen waard. Slenter door de fotogenieke straten van Sainte-Croix-du-Verdon met haar zandkleurige huizen. Of toog naar Valensole, om met eigen ogen te zien waarom dat het lavendeldorp wordt genoemd. En als je dan toch uitkijkt over die uitgestrekte blauwpaarse lavendelvlakte op het plateau van Valensole, pik je meteen het lavendelmuseum even mee.

De mooiste wandelingen van de Gorges du Verdon

Is wandelen of hiken meer jouw ding? Ook dan zit je goed bij de Gorges du Verdon. De kloof is namelijk onderdeel van het grotere Parc naturel régional du Verdon. Er wacht je maar liefst 188.000 hectare aan ruige natuur en ontelbare wandelpaden. Een van de bekendste en meest uitdagende routes is de Sentier de l’Imbut: zwaar maar o zo mooi. Deze route begint bij hotel-restaurant Les Cavaliers en neemt je mee diep de Gorges du Verdon in. Vergeet niet je rugzak, genoeg water en goede wandelschoenen mee te nemen, want je hebt een mooie klimpartij voor de boeg. Combineer je wandeling met de Sentier Blanc-Martel voor nog meer wandelplezier. Beide wandelroutes zijn ongeveer 15 kilometer lang, maar we raden je aan om er minimaal zes uur voor uit te trekken.


Tip: lees ook ons blog Wie dit leest is in… Frankrijk om nog meer in Franse sferen te komen.


Combineer de Gorges du Verdon met de Côte d’Azur

Vermoeide voeten van al dat wandelen? Gun ze rust in het warme zand van Saint-Tropez. Vanaf Les Salles-sur-Verdon is de kust maar 1,5 uur rijden, dus combineer die strandvakantie aan de Côte d’Azur gewoon met je bezoek aan de Gorges du Verdon. Rijd je liever niet zelf, dan kies je voor een georganiseerde groepstour of een privétour naar de Gorges du Verdon vanuit Nice. Je bezoekt dan niet alleen de kloof, maar verkent ook het bergdorp Castellane uit de 14e eeuw en het Lac Sainte-Croix. De tours starten om 8.00 uur en duren beide zo’n acht à negen uur. Eenmaal terug in Nice is de Promenade des Anglais de plek voor een lekkere maaltijd met een verre de vin.

Ook zo’n zin gekregen om de Gorges du Verdon van dichtbij te bekijken? Boek je bezoek als vakantie op zich, of als onderdeel van je roadtrip door Frankrijk.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Frankrijk   Hotspots  
Gerelateerde verhalen