6 x Griekse gerechten: wat te eten in Griekenland

Geef toe: niemand maakt een Grieks feestmaal zo goed als de lokale bewoners. Eten in Griekenland is een ware belevenis, vol smaak en traditie. Griekse salade, moussaka, baklava en ouzo ken je intussen wel. Hieronder zetten we de heerlijkste minder bekende Griekse gerechten op een rijtje. Kalí órexi!

Voorgerechten

Mezze

Het word mezze betekent simpelweg een hapklare snack. In de jaren 60 moest de bevolking creatief zijn met wat ze in huis had door de zwakke economie, en zo ontstond de mezze. Gelukkig is deze traditie gebleven en een beetje verfijnd. Gefrituurde calamares, gepekelde artisjokken, gehaktballetjes, feta en paprika: je vindt ze allemaal op de kleurrijke mezzeschotels.

Dolmadakia

Gevulde wijnbladeren dus. De verse bladeren worden gevuld met een mengeling op basis van rijst, kruiden en pijnboompitten. Soms wordt ook lams- of rundsvlees toegevoegd. Eet je ze op Kreta? Dan is de kans groot dat je ook wat geraspte courgette, aubergine of artisjok proeft.


Ontdek hier de leukste hotspots op Kreta


Hoofdgerechten

Peinirli

Dit traditionele gerecht werd bijna 100 jaar geleden naar Griekenland gebracht door migranten uit de landen rond de Zwarte Zee. Peinirli is een soort pizza, maar dan zonder tomatensaus. Het deeg heeft de vorm van een boot en wordt overgoten met Griekse kaas en belegd met ei, spek en andere soorten vlees.

Tiropita

Feta speelt de hoofdrol in dit gerecht. Het is een soort kaasbroodje in de vorm van een driehoek. De Grieken leggen krokant filodeeg op verkruimelde feta, samen met drie andere kazen om de smaak te versterken. Dan wordt het deeg ingesmeerd met gesmolten boter of olijfolie en heerlijk goudbruin gebakken.

Nagerechten

Mosaiko

Mosaiko is eigenlijk een Griekse chocoladesalami. Ja, een chocoladesalami. Er zit enkel cacao in, maar toch smaakt deze worst erg chocolade-achtig. En hij is super makkelijk om te maken! Een romige basis van meringue gemengd met cacaopoeder en gekruimelde koekjes erdoor voor een knapperig effect: om duimen en vingers bij af te likken.

Loukoumades

Deze hapklare balletjes worden ook wel Griekse donuts genoemd. Ze worden gefrituurd tot de buitenkant een mooie gouden kleur heeft en dan meestal in honing gedoopt. En ze zijn niet alleen lekker, er hangt ook een verhaal aan vast: volgens de legende kregen de winnaars van de eerste Olympische Spelen deze zoete lekkernij aangeboden.

Drinken

Tsipouro

Deze populaire brandewijn bestaat in twee varianten: puur en geparfumeerd met anijs. De Grieken serveren hem vaak als welkomstdrank, en hij past goed bij mezze. Om tsipouro te maken laat men druivenpulp, -schillen en -zaden gisten in bronzen distilleerketels.

Kotsifali

Ga je wijn proeven op Kreta? Sla dan zeker kotsifali niet over. Deze rode wijndruif komt van nature voor op Kreta, vooral in de regio van Heraklion. De wijn heeft een pittige en fruitige smaak met aroma’s van zwarte bessen, zwarte pruim, rode kersen en tomatenbladeren. Gia mas!


Lees ook: 10 x de mooiste wijnregio’s ter wereld


Zin gekregen in de Griekse keuken? Bekijk ons aanbod en ontdek de beste plekken om te genieten van heerlijk eten in Griekenland. Proef lokale Griekse gerechten tijdens een tour langs traditionele dorpen, of ga zelf aan de slag tijdens een authentieke kookworkshop.

Lees meer over: Eten & drinken   Europa   Griekenland   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen