Hardlopen in New York: de voordelen en de beste routes

Daar lig ik dan. Klaar wakker om 5 uur ’s ochtends middenin New York. Die jetlag hakt er flink in. Ik trek mijn hardloopschoenen aan en besluit om een rondje te gaan joggen door Central Park. Dit is dé plek waar iedereen beweegt, de hele dag door. En ja, óók ’s ochtends vroeg. De New Yorkers fietsen, skaten of lopen hier voordat de drukke werkdag begint.

De voordelen van lopen in New York

In je sportkleding heb je geen stempel ‘toerist’ op je voorhoofd, maar meng je je al groetend onder de New Yorkers: ‘Hello’, ‘Hi’, ‘Goodmorning’.  Nog een voordeel van hardlopen in New York: je komt op nieuwe plekken en je verplaatst je snel van A naar B. Een brug over, een tunnel door en ergens tussen de bomen zie je de skyline. Mocht je willen, dan maak je al rennend tientallen foto’s van de omgeving: skyline klik, eekhoorn klik, selfie klik. En last but not least: met een rondje hardlopen verbrand je al heel snel wat calorieën. Ideaal, want dat compenseer je hier gemakkelijk. Zo loop je langs heel wat tentjes waar je jezelf na je hardloopprestatie kan trakteren #reward. Wordt het een hotdog, bagel cream cheese of toch koffie met een donut?

Route 1: Central Park

Er zijn oneindig veel paden en routes om te hardlopen in Central Park. Ik loop de klassieke route: een ronde van bijna 10 kilometer door het park, van zuid naar noord. Wil je een kortere afstand lopen? Keer dan halverwege weer om. Het pad is in de meeste gevallen speciaal gemarkeerd voor hardlopers, zodat je zo min mogelijk gestoord wordt door wandelaars of fietsers. Maar pas wel op voor overstekende eekhoorns. Hardlopen in Central Park is leuk. Een van de redenen: hier finisht de grootste en bekendste marathon ter wereld, de New York City marathon.


Lees ook: 6 x hierom wil je een marathon in een wereldstad lopen


Route 2: Brooklyn Bridge

Een andere leuke hardlooproute van 9,5 kilometer is over de Brooklyn Bridge. Drop jezelf met de metro in Brooklyn en loop via de Brooklyn Bridge terug naar Manhattan. Tip: ga wel vroeg in de ochtend of in de avond. Want dit is één van de bekende hotspots van New York. Het staat hier overdags vol met toeristen. Anders is het oppassen voor alle zwierende selfiesticks. Tip: neem altijd je metrokaart, bankkaart en telefoon mee.

Route 3: Lower Manhattan Loop

Een leuke looproute van 16 kilometer in het zuiden van Manhattan is de Lower Manhattan Loop. Laten we dit de toeristische hardlooproute noemen. Je komt langs veel bezienswaardigheden, prima dus om sightseeing en hardlopen te combineren. Je begint en eindigt bij het Chelsea Waterside Park. De paden zijn breed, dus je hoeft geen rekening te houden met andere lopers of fietsers. Als je even adem moet happen kan dat op de helft van de route bij Battery Park, met uitzicht op het vrijheidsbeeld.

Route 4: Central Park Reservoir

Ben je op zoek naar een korte route, dan is dit het perfecte rondje. Je loopt 2,5 kilometer om het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir en kijkt uit op de Upper West Side skyline. Je hebt hier ook afstandsmarkeringen, handig als je een nieuw doel wil behalen. Dit is een bekende hardlooproute dus verwacht meerdere lopers. Vanaf 10 uur begint de echte drukte. Er zijn ook genoeg punten waar je water kunt vullen.

Heb je serieuze loopkriebels? Of zeg maar gerust hardloopambities. Met TUI Sports loop je helemaal verzorgd én met gegarandeerd startbewijs de halve of hele marathon.

Lees meer over: Noord-Amerika   Sportreizen   Travel hacks   Verenigde Staten  
Gerelateerde verhalen