Harry Potter Londen: de beste bezienswaardigheden voor HP-fans

Ontdek de fascinerende wereld van Harry Potter in Londen. Want wat Memphis is voor Elvis-fans, is Londen voor Harry Potter-fans. Je vindt er meer Harry Potter-filmlocaties dan je op een hand kan tellen. En dankzij de populariteit van J.K. Rowlings tovenaarsleerling zijn er in Londen ook tal van Harry Potter-attracties, met voorop de Harry Potter Warner Bros. Studio Tour. Dus pak je Nimbus 2000 of Vuurflits en vlieg met ons mee naar het Londen van Harry Potter.

De filmlocaties van Harry Potter in Londen

De ultieme bezigheid voor die hard Harry Potter-fans in Londen? Het met eigen ogen zien van de locaties waar scènes van de Harry Potter-films in Londen zijn opgenomen. En dat zijn er nogal wat … Trek je wandelschoenen aan of huur een fiets en bezoek in ieder geval onze top 5 met Harry Potter-filmlocaties in Londen. Comfortabel met de bus langs de Harry Potter-bezienswaardigheden kan ook. In drie uur zie je ze allemaal. En dat hoog en droog.

1. King’s Cross Station

Op dit station begint Harry’s reis naar Zweinstein elk schooljaar weer. Dit is dan ook een mooi begin van je tour langs de Harry Potter-filmlocaties in Londen. Onder andere de scène waarin de familie Wemel aan Harry uitlegt hoe hij op Perron 9 ¾ moet komen is hier opgenomen. De echte fans gaan natuurlijk op de foto met het bagagekarretje dat in de muur verdwijnt onder het bord met Perron 9 ¾. Blijf vooral nog even op King’s Cross, want ook de winkel van Olivander vind je op dit station. Alhoewel … het is een erg commerciële Harry Potter-fanshop. Maar dan wél geheel in de stijl van Olivanders winkel.

Voor de shots van de buitenkant van het station moet je niet bij King’s Cross zijn, maar bij het St Pancras Station ernaast. Vanaf de stoep voor St Pancras vliegen Harry en Ron met de Ford Anglia van Arthur Wemel naar Zweinstein in Harry Potter en de Geheime Kamer.

2. London Zoo

Als Harry met de Duffelingen een dagje naar de dierentuin gaat, komt hij erachter dat hij met slangen kan praten. Het reptielenhuis van de London Zoo was het decor voor deze scènes in Harry Potter en de Steen der Wijzen.

3. Millennium Bridge

Herinner je je de scène in Harry Potter en de Halfbloed Prins, waarin de Brokdalbrug instort dankzij een club Dooddoeners? De Dreuzelpremier moet zich zelfs verantwoorden tegenover de Dreuzelpers over het mogelijke achterstallige onderhoud van de brug … Terwijl het instorten ervan pure wraak was van Voldemort op Minister van Toverkunst Cornelis Droebel. De Londense Millennium Bridge is hiervoor gebruikt in de film en is in het echt gelukkig nog in perfecte staat te bewonderen.

4. Leadenhall Market

Loop je Leadenhall Market binnen dan waan je je meteen op de Wegisweg. Dit is de oudste overdekte markt van Londen en de Victoriaanse gevels waren voor de filmmakers het perfecte decor voor de buitenscènes van de Wegisweg. Naast Leadenhall Market vind je Bull’s Head Passage. Valt een specifieke blauwe deur je op? Top, je bent een echte fan. In de echte wereld een deur van een opticien, in de Tovenaarswereld de ingang van De Lekke Ketel. En dus ook van de Wegisweg en Verdonkeremaansteeg.

5. Grimboudplein 12

Wil je alles van Harry Potter in Londen zien? Sla dan het huis van de familie Zwarts aan het Grimboudplein 12 niet over. Hiervoor moet je in de wijk Islington zijn. Laat Google Maps je leiden naar Claremont Square en je herkent de huizen meteen. Hier op dit plein stonden de camera’s te draaien voor scènes uit Harry Potter en de Orde van de Feniks.

Harry Potter-hoogtepunt: Warner Bros. Studio Tour

Kom je naar Londen voor Harry Potter dan sla je de Warner Bros. Studio Tour niet over. Je moet er wel de stad voor uit. Naar Watford om precies te zijn. Maar dan … kijk je je ogen uit en dwaal je van de Grote Zaal via de kassen van professor Stronk naar het Verboden Bos. En van Perron 9 ¾ via Goudgrijp naar de Wegisweg. Al deze filmsets vind je hier op ware grootte. Je snapt dat de Warner Bros. Studio Tour niet mag ontbreken tijdens je Harry Potter-trip naar Londen. En er is meer. Veel meer. Bekijk de Zwerkbalkostuums van Griffoendor, Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw. En de galakostuums van Harry, Ron en Hermelien voor het kerstbal en ook de stijlvolle outfits van de dames van Beauxbatons. Krijg een inkijkje in de werkwijze van het special effects team en ontmoet Aragog, de Basilisk en Scheurbek in het echt. Duik aan het eind van je bezoek nog even de Studio Shop in om van je galjoenen, sikkels en knoeten af te komen als afsluiting van een geweldige dag.

Toverdrankenworkshop bij The Cauldron

Na al dat zien, wil je vast ook wat doen in à la Harry Potter. Dan zit je goed bij The Cauldron, een bijzondere cocktailbar aan Stoke Newington Road. Bij binnenkomst ontvang je een toverstok en tovenaarsmantel. Daarna neem je je magische ingrediënten in ontvangst en ga je aan de slag met het maken van echte toverdranken. Nou ja, echte toverdranken … Laat je aan het einde van de workshop verrassen door de smaak van je eigen betoverende maar heel veilige creaties. En proost samen op deze succesvolle Harry Potter-Londentrip.

Harry Potter Londen hoteltips

Verblijf geheel in Harry Potter-stijl in Londen in het Georgian House hotel. Een aantal kamers van dit hotel is ingericht in de stijl van Zweinstein en maakt dit hotel het ultieme overnachtingsadres voor fans. Maar, je bent niet de enige HP-fan dus je tast hier diep in de buidel en het is een uitdaging om een vrije nacht te vinden. Voor een viersterrenhotel met een vijfsterrenservice moet je zijn bij Melia White House. De uitstekende beoordelingen spreken voor zich. En het ligt vlak bij King’s Cross Station, handig voor je bezoek aan Perron 9 ¾. Mag het nog wat luxer? Kies dan voor het gloednieuwe RIU Plaza London Victoria. En wil je het Londen van Harry Potter ervaren met je gezin, dan is Novotel London West een voordelige optie. Kinderen tot 15 jaar verblijven hier gratis in de ruime familiekamers.

Bereid je Harry Potter-Londentrip goed voor. Check vooraf hoe het openbaar vervoer van Londen precies werkt. Wil je meer zien dan Harry Potter, check dan onze Londen tips of de leukste markten in Londen.

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Londen  
Gerelateerde verhalen