Hoe je van reizen slimmer wordt… en andere redenen om het vooral zo veel mogelijk te doen.

Slimmer worden van reizen? Het is een feit. Je voelt je niet enkel herboren na een vakantie, je bent het gewoon ook. Maar weet je ook waarom? We geven je alvast mee hoe dat allemaal komt en hoe je het stimuleert.

Ontdek je alter ego

De eerste keer dat ik naar India trok, vroeg een veiligheidsagent in de luchthaven me of ik danseres was. Hij vond namelijk dat ik daar het figuur voor had. Ik voelde me uiteraard geweldig gecharmeerd door zijn vraag en flirtte heel even met de optie om ‘ja’ te antwoorden. Maar toen ik stilstond bij de verantwoordelijkheid die hoort bij het aannemen van een nieuwe identiteit als danseres, biechtte ik toch maar braafjes op dat ik gehoorzaamd had aan een heel andere roeping, namelijk die van journalist. Als ballerina zou ik immers andere eetgewoontes moeten aannemen, tijdig mijn bed moeten opzoeken en misschien zelfs tussen het sightseeën door een strakmakende work-out moeten inlassen. Dat had ik er net niet voor over.

Niets moet, alles mag

Het eerste wat je op vakantie mag achterwege laten is het werkwoord ‘moeten’. Tenzij je de ambitie hebt om de zon te zien opkomen vanop de top van die ene berg, is er geen enkele reden om de wekker om drie uur ’s nachts te zetten. Je gaat niet op vakantie om te diëten, je vaardigheden als ICT-er aan te scherpen of om je schoolslag te perfectioneren. Ontspannen heeft te maken met jezelf vrijstellen van alle routines die je leven op de rails houden. Gun jezelf dus wat tijd om ook figuurlijk, in je hoofd, op die nieuwe bestemming te landen. Meestal duurt het een drietal dagen om het vakantiegevoel echt te omarmen. Dat is nu eenmaal nodig om mijn innerlijke turbulentie te doen bedaren en vooral om los te komen van het dagelijkse leven.

Creëer je eigen herinneringen

Het is uiteraard belangrijk om uit te kijken naar het avontuur dat je te wachten staat. Je boekt thuis je reis, zoekt dingen op en je gaat vooruit denken. Die voorpret draagt bij tot het plezier van reizen, maar hou niet te veel vast aan een script. Stel dat je hotelkamer er niet 100% uitziet zoals gehoopt of dat de kleur van de oceaan niet volledig overeenstemt met de pantonecode die je voor ogen had, dan zal de wereld heus niet vergaan. Integendeel zelfs, verrassende wendingen dagen je uit om andere emoties op te zoeken. Creëer dus je eigen beelden en ga vooral niet verder op filters die al dan niet door anderen werden aangebracht.

Digital Detox: activeer je zintuigen

Reizen doe je voor jezelf, niet voor je Instagram-volgers. We maken ons er allemaal een beetje schuldig aan, maar geef toe dat het soms wel heel erg ver gaat. Inchecken in een luchthaven nog voordat het vliegtuig het tarmac heeft geraakt, is er een beetje over. Gun jezelf naast een mentale, ook een digitale break. Minder posten, meer voelen.

Het is juist een uitdaging om onze andere zintuigen in te zetten voor het creëren van herinneringen. Heb je er ooit al eens aan gedacht om een soort van album samen te stellen aan de hand van geluid? Wat ik mij het meest herinner aan mijn vakantie in Sri Lanka is het heerlijke ochtendgetjilp van de vogels. Het geluid van stilte, nog zoiets. Dat klinkt overal ter wereld anders. Wat bij mij ook altijd werkt, is een beroep doen op mijn geurzin om momenten vast te leggen. Zo trakteer ik mezelf steeds op een nieuw parfum wanneer ik ergens voor het eerst kom. Dat hoeft daarom geen dure aankoop te zijn, bij voorkeur gaat het eerder om een artisanaal product dat met veel liefde door een local vervaardigd werd. Zo heb ik naast een nieuwe aanvulling voor mijn parfumcollectie, ook een verhaal om mee naar huis te nemen.

Uit je comfortzone

Nog een manier om de herinneringen aan je vakantie langer vast te houden, is door iets te doen waar je je thuis nooit aan zou wagen. Trek je bijvoorbeeld naar het hippe New York, schrijf je dan in voor een cursus DJ’en. Leer pottenbakken in Athene. Stop de ervaring in de tippen van je vingers, zodat je een concrete verwezenlijking voor altijd kan associëren met de trip. Bovendien verbetert het aanleren van nieuwe vaardigheden de zogenaamde plasticiteit van je hersenen. Concreet betekent dat dat je het vermogen van je hersenen kan verbeteren, en dat is goed nieuws. Van reizen word je met andere woorden ook een beetje slimmer, op voorwaarde dat de activiteiten zich niet beperken tot excessief zonnekloppen en bingedrinking. Want dat laatste heeft naar verluidt eerder een averechts effect op je algehele neuroplasticiteit.

Van reizen word je creatiever, ook dat is bewezen. Denk aan die grote auteurs die het buitenland opzochten om zich te laten inspireren door een andere omgeving: Ernest Hemingway baseerde veel van zijn werk op de tijd die hij doorbracht in Spanje en Frankrijk. Aldous Huxley, de man achter ‘Brave New World’, verhuisde van Oxford naar Hollywood om zich te kunnen toeleggen op het schrijven van scenario’s en Mark Twain zou naar verluidt gezegd hebben dat reizen ‘het beste middel is tegen vooroordelen, hypocrisie en kleingeestigheid’. Dus wie weet levert je volgend verblijf op Tenerife een bestseller van formaat op.

Maak mentale post-its

Ik zou vlotjes kunnen blijven doorgaan in mijn pleidooi om meer te reizen, maar je moet er natuurlijk in eerste instantie van houden. Je hoeft ook helemaal geen verre bestemming op te zoeken om voluit te kunnen genieten van wat de wereld te bieden heeft. Een occasioneel tripje naar onze eigen kust doet ook wonderen voor het welzijn van je geest. Het vasthouden van herinneringen heeft ook te maken met de manier waarop je ermee omgaat. Als je net terugkomt van een paradijselijke trip en je beweert dat er van die ervaring niets meer overblijft, dan pak je het duidelijk verkeerd aan.

Train jezelf om herinneringen levendig te houden en creëer je eigen mentale post-its zodat de rijkdom van de wereld zich voor altijd aan je vezels hecht. Met dank aan een Indiase agent heb ik een dansend alter ego dat me toelaat om lichtvoetigheid op te roepen wanneer het me allemaal even te zwaar wordt. De brave veiligheidsman woont om die reden dan ook voor altijd in het warmste gedeelte van mijn hart. Wedden dat je na het reizen je direct slimmer voelt?

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen