Hoe je vakantie als ouder in de loop van de jaren verandert

Vanochtend om 7.52 uur ging de ‘wekker’… best raar want die hadden we echt niet gezet. “Mag ik zwemmen, papa? Mag ik zwemmen? Gaan we zwemmen, papa?” Ik heb het gevoel dat ik nog droom maar als ik m’n ogen langzaam open, dan zie ik 2 springende wezentjes in een zwembroek en badpak achterstevoren… Duikbril en snorkel al op. Zwemvleugeltjes rond de ellebogen en de handdoek hangt om de bruinverbrande schoudertjes. Mmmm, die lijken verdomd veel op mijn kinderen… Vanuit mijn ooghoek zie ik haar nog heerlijk snoozen en ik concludeer dat deze ochtend dus voor mij is. Oh oh oh, wat was het tijd voor vakantie.

 

Ik hijs mezelf uit bed, trek de zwembroek aan die naast m’n bed ligt en schiet in mijn slippers. Ik smeer broodjes, zet koffie, struikel over Lego, zoek zonnecrème, smeer de 2 lichaampjes in, vul de koeltas en laat de eieren te lang koken. Na een snel ontbijt pak ik nog een boek mee en graai een handdoek van de waslijn. Eindelijk zijn we op weg naar het fonkelblauwe zwembad. Mijn bloedjes van 6 en 4 sprinten vooruit en zitten er al in als ik kom aanslenteren.

Ik zoek een stoel waar nog geen handdoek op ligt… 😉 en installeer mezelf. “Nou, papa zit”, denk ik. Ik heb het gevoel dat ik er al een halve dag op heb zitten… Het is net 9 uur geweest. Het is toch net anders dan vroeger. Mijmerend denk ik terug aan mijn wilde vakanties van 20 jaar geleden… Tot diep in de nacht dansen met nieuwe vrienden, gesprekken doordrenkt van alcohol en een romantische zonsopkomst op het strand met de liefde van je leven, die je een paar uur daarvoor hebt ontmoet. En een paar uur later ook weer vaarwel kust.

Verantwoordelijkheden bestonden toen niet, dagplanningen deden we niet aan en wie heeft ooit bedacht dat je voor 10 uur ’s ochtends moet ontbijten op vakantie? Je slaapt uit tot een uur of 12. Neemt een lunch op het strand en gaat dan lekker chillen in de schaduw. Aan het eind van de middag een klein biertje om in de sfeer te komen. Misschien een voorzichtig dansje tijdens een beachparty. Even een hapje eten en voor je het in de gaten hebt, is weer een lange nacht met dansen, drinken en overige verleidingen begonnen. De perfecte vakantie. Lijkbleek, uitgeput en failliet kwam ik thuis. Heerlijk!

“Paaaapaaaaa!” Ik schrik wakker… “Mag ik wat drinken? En mag ik eten?”. “Natuurlijk, lieverds”, mompel ik en grabbel 2 flesjes water uit de koeltas en schil appels. Met blauwe lippen eten en drinken ze alsof hun leven ervan af hangt om maar zo snel mogelijk weer in het water te zijn. Na een dikke 5 minuten springen ze er weer in en ik laat mij zakken op mijn ligzetel.

 

Tsja, zo zal de rest van de dag er ook ongeveer uitzien. En morgen ook. Maar is dat erg? Nee, dat is helemaal niet erg! Ik geniet enorm van de kostbare tijd met elkaar. De hele dag met de kinderen spelen in het water en ’s avonds om een uur of 10 uitgeteld in slaap vallen. Geen verleidingen, geen verrassingen en geen grote uitdagingen. Het klinkt allemaal wat minder spannend en de dagen lijken misschien wel erg op elkaar maar ik geniet intens van zo’n heerlijk rustige vakantie met het gezin. En je rust er ook nog eens zo lekker van uit… 😉 Dus onder luid gejuich van mijn allerjongste fans, duik ik ook het water in… Heerlijk!

Lees meer over: Familie   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen