Ciao bella: van welk Italiaans eiland hou jij het meest?

Hey ga je mee? Naar een Italiaans eiland in de Middellandse Zee? Italiaanse eilanden zijn er in allerlei soorten en maten. Groot en bekend. Klein en onontdekt. En alles daartussen. In deze blog nemen we je mee naar onze vier favorieten. Als eerste Sardinië. Een Italiaans eiland dat eeuwenoude tradities met de mooiste zandstranden van Europa combineert. Daarna door naar Sicilië, een Italiaans eiland met oh zo veel gezichten: cultureel, culinair, natuur, sportief, om er maar een paar te noemen. En tot slot mondain Capri en lieflijk Elba met een bijzondere historie. Lees verder en ontdek: er is altijd een Italiaans eiland dat bij je past.

Puur, puurder, puurst Sardinië

Ongetemde natuur, eigenzinnige bergdorpen en een kustlijn die schittert als 1001 smaragden. Sardinië is na Sicilië het grootste Italiaanse eiland in de Middellandse Zee. In de bergdorpen lijkt het toeristische leven ver weg; het landschap toont woeste en spectaculaire rotsen. Aan de kust vind je schitterende witte zandstranden en duik je in een van de helderste zeeën die je ooit hebt gezien. De vroegere inwoners van Sardinië? Feniciërs, Vandalen, Byzantijnen, Arabieren, Saracenen, Spanjaarden… Toen al was Sardinië een aantrekkelijk Italiaans eiland waar de halve wereld wilde wonen. Als vakantieganger kom je op Sardinië bijzonder goed aan je trekken. Een paradijs voor hikers is Barbagia, in het hart van Sardinië. Van duizenden meters hoge bergen tot diepe waterbronnen, van oerbossen tot watervallen. Windsurfers gaan het hardst aan de noordkust, waar de stevige wind voor goede golven zorgt. Foodies likken hun vingers af bij al het lekkers dat de Sardijnen op tafel toveren. En kom je voor de zon, tja… kies maar een wit strand.

De vele gezichten van Sicilië

Eeuwenoude cultuur, afwisselende natuur met de Etna als letterlijk hoogtepunt, gezellige stranden, schilderachtige dorpen, oude stadjes, trendy winkels en heerlijk eten. Sicilië is een Italiaans eiland dat zo veel te bieden heeft, dat één vakantie waarschijnlijk niet genoeg is. Met ruim 3300 meter is de actieve vulkaan Etna de hoogste berg van Sicilië. Het dak van Sicilië dus. Met bus of auto en kabelbaan kom je tot ruim 2500 meter hoogte. Vind je dat niet hoog genoeg, neem dan een 4×4 bus tot 3000 meter of ga sportief lopen. Vergeet in elk geval je wandelschoenen niet. En een warme trui, want het kan daarboven wel zo’n 25 graden koeler zijn. Boek je een van onze rondreizen Sicilië, dan staat een bezoek aan de Etna zeker op het programma. Daarna weer terug naar beneden, terug naar de warmte van bruisende badplaatsen als Taormina en Cefalù. Aan de noordkust rondom Cefalù wachten lange zandstranden. De kinderen kunnen niet wachten om met hun zandkasteel te beginnen. Aan de oostkust rondom Taormina liggen kleine baaien met zand- en kiezelstranden. In Cefalù is hotel Baia del Capitano een aanrader. Een fijn hotel bovenop een klif, met elke ochtend een overheerlijk ontbijtbuffet. Wil je tijdens je vakantie op Sicilië je dag starten als een echte Siciliaan, dan betekent dat: een broodje ijs bij het ontbijt. Euh, wat? Het klinkt ons misschien vreemd in de oren, maar Sicilianen zijn echte ijseters en beginnen de dag met een brioscia col tuppo. Laat deze vakantie een keer de hagelslag of Nutella staan en ontbijt als een Siciliaan. Buon appetito!


Lees ook: deze Siciliaanse gerechten wil je echt niet laten staan


Celebrities love Capri

Italianen zijn gek op A-list celebrities en A-list celebrities zijn gek op Italië. Het bewijs van deze wederzijdse liefde vind je op weer een ander een Italiaans eiland: Capri. Beyoncé & Jay-Z, Kim & Kanye, Christiano Ronaldo, Leonardo diCaprio, George Clooney… need we say more? Op celebrity-magneet Capri zijn ze stuk voor stuk gespot; al flanerend over de boulevard of zonnend op een super-de-luxe jacht voor de kust. Je snapt het, verblijven op Capri is dankzij deze sterrenstatus flink aan de prijs. Maar gelukkig, om de schoonheid van Capri te ervaren hoef je niet per se diep in de buidel te tasten. Dankzij de ligging in de baai van Napels is Capri perfect te combineren met een stedentrip naar deze zinderende stad. Of maak een combinatie met de bruisende badplaats Sorrento en de schilderachtige Amalfikust. Bezoek Capri voor een dag vanuit een van deze plaatsen; op de bonnefooi of met een georganiseerde excursie. Een laatste tip voor als je dan toch in de buurt bent: sla de indrukwekkende opgravingen van Pompeï aan de voet van de Vesuvius niet over.

Het Elba van Napoleon

Tot slot: Elba of Isola d’Elba op z’n Italiaans. Een Italiaans eiland dat historisch onlosmakelijk verbonden is met de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Hoewel zijn ballingschap op Elba slechts tien maanden duurde, drukte Napoleons verblijf een flinke stempel op het eiland. En eerlijk gezegd, zo slecht had de grote kleine man het niet tijdens zijn ballingschap; hij liet er Palazzina dei Mulini bouwen en gebruikte daarnaast een fraaie villa als zomerresidentie in de kustplaats San Martino. Beide zijn tegenwoordig te bezichtigen en ingericht als museum. Natuurlijk biedt Elba meer, veel meer dan alleen Napoleon Bonaparte. Er wordt in grote mate wijn verbouwd op dit Italiaanse eiland en de natuur is schitterend; zowel onder als boven water. Een bezoek aan Elba is perfect te combineren met een vakantie in Toscane. Vanuit Piombino aan de Toscaanse kust varen veerboten naar Portoferraio en Rio Marina op Elba.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Italië   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen