Jaap ontdekt Madeira: 7 x tips om het eiland te verkennen

Wie Madeira zegt, zegt bloemeneiland. En dat klopt helemaal. Overal op dit prachtige eiland bewonder je kleurrijke taferelen: langs de weg, tijdens een wandeltocht of na een rit in de kabelbaan. Maar als je de infobrochures bekijkt, zie je daar wel meer op staan dan bloemen. Gezellige vissersdorpjes, natuurlijke zwembaden, vrolijke markten… Madeira heeft nog zoveel meer in petto. En dat ging Sr. Reisontdekker Jaap voor jou ontdekken.

1. Adembenemende wandeltochten

Vanaf de picos, de goed bereikbare bergtoppen van Madeira, kijk je uit op het prachtige uitzicht. Op Madeira vind je niet veel vlakke en rechte wegen. Door de vulkanische oorsprong van het eiland reist het landschap vanaf de kust vrij steil omhoog tot ruim 1800 meter. Soms moet je je wandelschoenen aantrekken om het beste uitzicht te bereiken, maar ik raad je zeker aan om wandelen hoog op je activiteitenlijstje te plaatsen.

Noteer zeker de unieke levada-wandelingen waar Madeira ook om bekend staat. Levadas zijn de eeuwenoude irrigatiekanalen waardoor het water, dat aan de koelere noordelijke bergwanden als neerslag of als dauwdruppels wordt opgevangen, door het complete eiland stroomt. De voetpaden langs de levadas, soms met uitdagende hoogteverschillen, brengen je in de ruige, groene natuur van het Portugese eiland. Een goede brochure, die je vaak op de luchthaven al krijgt, geeft een mooi beeld van de moeilijkheidsgraad van iedere wandeling. Er is voor iedere wandelaar wat te vinden.

2. Natuurlijke zwembaden in Porto Moniz

Naast wandelen door het bloeiende landschap is een andere unieke ervaring op Madeira zwemmen aan de rand van de oceaan. In Porto Moniz, in het noordoosten van het eiland, vind je zwembaden die gevormd zijn tussen de rotsen en waar het zoute water van de zee veilig in- en uitstroomt. Zo ben je ook beschut voor de krachtige golven. Deze natuurlijke zwembaden geven een nieuwe dimensie aan zwemmen in de openlucht, heerlijk.

3. Vrolijke taferelen in Funchal

In de hoofdstad Funchal kijk je je ogen uit. Het kleurrijke centrum heeft boeiende architectuur, zoals de kathedraal en de Igreja do Monte, en ook een paar hele leuke straatjes die een must zijn om doorheen te wandelen. Een aantal jaar terug startte een project om de vervallen straat Rua de Santa Maria nieuw leven in te blazen. Kunstenaars leefden zich uit op de gevels en vooral de deuren van deze straat, wat de straat weer helemaal tot leven brengt. Het ontstane straatbeeld trekt natuurlijk weer kunstliefhebbers aan en zo heeft de armoede plaats gemaakt voor levenslust en vrolijkheid.

Deze ingrediënten vind je ook terug in de naastgelegen Mercado dos Lavradores, een boerenmarkt waar de netjes uitgestalde etenswaren een lust voor het oog vormen. De bijkomende geluiden van de markt, de gezellige muziek en de heerlijke geuren zorgen ervoor dat een bezoek aan deze overdekte markt een onvergetelijke ervaring is in Funchal.

4. Met de kabelbaan naar de botanische tuin

Een andere niet te missen attractie in Funchal is een rit met de teleférico, de kabelbaan naar het hoger gelegen Monte. Daar wandel je door de tropische tuinen van Monte, maar wie de moeite neemt om ook de tweede kabelbaan te nemen, komt uit bij de Jardim Botânico. In deze botanische tuinen van Madeira tref je een enorme verzameling van planten uit de hele wereld aan waarmee tuinen in verschillende stijlen zijn aangelegd. De Japanse tuin, met als achtergrond het prachtige uitzicht dat je op deze hoogte meepikt, is een lust voor het oog.

5. En in een rieten mand weer naar beneden

Als je je dan toch in Monte bevindt en niet al te bang bent, is een ritje met de tobogan een ervaring waar je nog jaren over kunt opscheppen. In deze rieten slee, waarmee inwoners in het verleden goederen en personen bergaf én bergop vervoerden, brengen de twee bestuurders je 2 kilometer naar beneden. Ze besturen de slee met koorden en remmen af waar nodig. Je komt uit in Livramento, waaruit je in een dik half uur terug naar het centrum van Funchal wandelt.

6. Proef Madeira

Liefhebbers van een goed glas wijn en overheerlijke lokale gerechten raad ik aan om in Funchal een gastronomische wandeltocht te boeken. Tijdens deze wandeling bezoek je samen met lokale gidsen de hotspots van de stad en kom je leuke geheimpjes en anekdotes te weten. Die verhalen waarvan niemand weet of ze echt gebeurd zijn, of die ontstaan na het proeven van de traditionele poncha, een drankje van rum uit rietsuiker met honing en sinaasappel- of limoensap. De oorsprong van poncha is het kleurrijke vissersdorp Camara de Lobos, dat je vanuit Funchal na een stevige wandeling bereikt. Vergeet zeker niet de verse vis te proeven in een van de restaurants.

7. Glazen uitzichtpunt

Als laatste tip heb ik nog eentje voor de durvers: de Miradouro do Cabo Girão. Cabo Girão is een klif van zo’n 600 meter hoog, de hoogste van Europa, met een uniek uitkijkpunt. Deze is namelijk van glas. Op deze glazen plateau kijk je uit over de watermassa en terrasvormige velden diep onder je. Durf jij het, net als mij, aan? Bezoek dit avontuurlijk platform in combinatie met een duik in de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz tijdens een georganiseerde uitstap. Hierbij zit ook een lunch in een typisch Madeiraans restaurant inbegrepen.

Het mag duidelijk zijn dat Madeira naast een indrukwekkend bloemenlandschap, ook nog andere leuke activiteiten en plekken heeft. Overal vind je die vrolijke en kleurrijke sfeer terug.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Madeira   Portugal   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen