De magie van kerst in Valencia

Dat de donkere dagen best gezellig zijn, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Kerst staat gelijk aan pure magie. En zeker in Valencia tijdens de kerstperiode. Je wandelt er door sfeervol verlichte winkelstraten en overal ruik je geroosterde kastanjes. Als kerst in Valencia een smaak heeft, dan is het wel die van kastanjes. Bewonder de verschillende Beléns, oftewel kerststallen, en kijk je ogen uit bij de levensgrote beelden van Jozef, Maria en het kindje Jezus. Schuif aan voor een bord paella bij een restaurant op een van de vele pleinen van Valencia die helemaal in kerstsfeer baden. Valencia in de kerstperiode is zeker verrassend. Wat je volgens ons niet mag missen? Je leest het hier.

Kerst onder de palmbomen

Het Valenciaanse kerstgevoel komt nergens zo goed tot leven als in het oude centrum. Met vrolijk verlichte winkelstraten, op ieder plein een kerstboom en zelfs de anders zo tropische palmbomen gaan mee in de kerstsfeer. Je logeert dan ook best in hartje centrum. Qua sfeer en gastvrijheid is het SH Inglés hotel in de Carrer del Marquès de Dos Aigües een absolute aanrader.

De mooiste kerstmarkten van Valencia

Kerstfanaten, haal je hart op. Want tijdens een citytrip in Valencia kan je genieten van verschillende kerstmarkten. Deze drie mag je zeker niet missen.

1. Plaça de la Reina

In de kerstperiode is Plaça de la Reina voor de kathedraal van Valencia omgetoverd tot een winterwonderland. In de zoete geur van gepofte kastanjes shop je bij de kraampjes de leukste kerstsouvenirs voor thuis. De typisch Valenciaanse turróns smaken thuis ook heerlijk bij de koffie.

2. Dé kerstmarkt van Valencia: Plaça del Mercat

Iets verderop, op Plaça del Mercat, staat dé kerstmarkt van Valencia. Hier slenter je langs tientallen kraampjes waar ze de mooiste handgemaakte kerstcadeaus voor je uitstallen. Loop na het shoppen de Carrer Vell de la Palla tegenover de zijdebeurs binnen. Bewonder hier de voorkant van de Mercado Central. Het veelhoekige gebouw met zijn koepel, glas-in-lood en blauw-witte keramiek is echt een plaatje om te zien.

3. Ciutat de les Arts i les Ciències

De derde kerstmarkt op ons lijstje ligt bij het hypermoderne Ciutat de les Arts i les Ciències. Bij de Stad van Kunst en Wetenschap staan ongeveer 35 stalletjes en een aantal foodtrucks. Ideaal om na een wandeling over de kerstmarkt en door tuinen van Turia de honger te stillen.

De kerststallen van Valencia

Zeg je kerst in Valencia, dan zeg je Belén. Het ontwerpen, maken en opstellen van kerststallen is een van Valencia’s belangrijkste kersttradities. Dat gebeurt op kleine schaal bij de mensen thuis, maar ook op grotere schaal in de stad. Ontdek tijdens een romantische wandeling deze Beléns. Ze zijn allemaal verschillend en stuk voor stuk met veel liefde en oog voor detail gemaakt.

Schaatsen op Plaça de l’Ajuntament

Op Plaça de l’Ajuntament vind je, naast de grootste Belén van de stad, maar liefst twee ijsbanen. Bind als het donker is de schaatsen aan en glijd samen hand in hand over het ijs. Een metershoge kerstboom siert het plein en de duizenden kerstlichtjes in de bomen maken het plaatje compleet. Romantiek ten top. Schuif na het schaatsen aan bij een restaurant in een van de zijstraten. Met vers gemaakte paella en een glas Sangria klink je op een onvergetelijke kerst in Valencia. Overigens ook een aanrader voor wanneer je met de kids in Valencia bent tijdens de kerstperiode!

De magie van kerst

Niet in een dikke winterjas maar in een trui en lange broek langs de kerststallen slenteren: de magie van Valencia met kerst is een ervaring op zich. Valencia bewijst: sneeuw is niet nodig voor het echte kerstgevoel.

Benieuwd in welke steden je nog meer kerst viert deze winter? Lees dan onze andere blogs over verrassende en klassieke wintersteden in Europa.

Lees meer over: Citytrips   Europa   Hotspots   Valencia  
Gerelateerde verhalen