Muzikale en romantische kerst in Wenen

Wenen, de stad van de opera, verandert vanaf half november in een waar winterwonderland. Hét moment om alvast in de kerstsfeer te komen. Proef op de talloze kerstmarkten van de Weense specialiteit trockenfleisch en scoor de Weense sneeuwbol als kerstcadeau. Bekijk de kerstmarkten ook eens van bovenaf vanuit het reuzenrad in Wurstelprater en geniet van (klassieke) muziek in de operahuizen of op het “Winter im MQ”-evenement. Een citytrip naar Wenen in de winter heeft veel te bieden. Met deze tips haal je alles uit je bezoek aan deze sprookjesachtige stad.

Overnachten in Oostenrijkse stijl

Overnachten in alle comfort hoort natuurlijk bij een bezoek aan Wenen in de winter. In Hotel Beim Theresianum slaap je op slechts 5 minuten lopen van Schloss Belvedere en binnen 5 minuten sta je in hartje centrum met het openbaar vervoer. De ideale uitvalsbasis om de magie van Wenen te ontdekken tijdens de kerstperiode.

De leukste kerstmarkten van Wenen

In de winterperiode verandert Wenen in een van de meest sfeervolle steden van Europa. De verlichte paleizen, versierde straten en gezellige kerstmarkten zorgen voor een romantische sfeer. Elke kerstmarkt in Wenen heeft zijn eigen charme en karakter waardoor iedere markt uniek is. Op deze markten scoor je de leukste kerstcadeaus voor thuis en stil je je honger met de lekkerste gerechten.

1. Op zoek naar de Weense sneeuwbol op de Weihnachtsmarkt am Spielberg

De Weihnachtsmarkt am Spielberg in de kunstwijk Spittelberg is dé plek om de traditionele Weense sneeuwbol te scoren. Deze glazen bolletjes met nepsneeuw doen het goed als cadeau bij kleine kinderen. Bij de kramen in de smalle en schilderachtige straten vol met biedermeiergevels vind je de mooiste handgemaakte kerstcadeaus. Naast de vele kramen vind je hier een groot aantal kunstgalerijen en werkplaatsen van handwerkers. Hier zie je hoe de Weense sneeuwbol gemaakt wordt. Indrukwekkend! Hou er rekening mee dat deze kerstmarkt in Wenen op werkdagen pas vanaf de middag is geopend.

2. Kerstmarkt voor het Rathaus

Een andere kerstmarkt die zeker het bezoeken waard is tijdens een winterse citytrip in Wenen is de Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz voor het Wiener Rathaus. Dit imposante gemeentehuis van Wenen zorgt voor een spectaculair achtergronddecor. Van verre ruik je de geur van geroosterde kastanjes en trockenfleisch al. Proef tussen het slenteren langs de kraampjes van deze typische Weense lekkernijen om je honger te stillen en je energie aan te vullen. Nabij deze kerstmarkt ligt namelijk het Rathauspark. Ontsnap aan de drukte van de kerstmarkt tijdens een wandeling langs verlichte fonteinen en het standbeeld van Johann Straus, de uitvinder van de Weense Wals.

Winter in het Museumsquartier

Het Museumsquartier in Wenen organiseert in de winter verschillende evenementen. Dit jaar wordt het kwartier omgedoopt tot “Winter im MQ”. Tussen de toonaangevende kunstgalerijen en musea worden ijspaviljoens gebouwd, een unieke belevenis om binnen een kijkje te nemen. Daarnaast zijn er spectaculaire lichtshows en videoprojecties op de muren van de galerijen en musea. Op de vijver van het Museumsquartier kan je meedoen met de winterrace. Voel je weer even kind als je met op afstand bestuurbare auto’s probeert om zo snel mogelijk over de finish te geraken. Hou jezelf warm door te dansen op de beats van DJ’s. En met een glas punch gaat dit nog net iets makkelijker. Zum Wohl!

Muzikale kerstnacht in Wenen

Tijdens kerstnacht vullen de Weense straten zich met klassieke muziek en opera. Op diverse locaties in de stad wordt er gedurende de kerstnacht muziek gespeeld. Op het stadhuis komen koren vanuit de hele wereld samen om gospel, folkmuziek en kerstliedjes te zingen. Als liefhebber van opera is het Konzerthaus de plek waar je moet zijn. Hier brengen bekende operazangers traditionele en internationale kerstmelodieën ten gehore. En de Ammakirche is het decor voor de Trompetenzauber series. Op trompet worden klassiek Weense stukken en wereldwijd bekende kerstliedjes gespeeld. Aan muziek ontkom je dus niet tijdens een citytrip in de winter naar Wenen. Ook op de kerstmarkten hoor je gezang en muziek. ‘I wish you a merry Christmas…’

Romantische uitzichten in Wiener Prater

Van bovenaf zie je alle lichtjes in de stad natuurlijk het beste. Ten oosten van het stadscentrum, In het
park Wiener Prater, vind je het kleine pretpark Wurstelprater. Stap hier het reuzenrad in en bewonder vanaf 65 meter hoogte de romantisch verlichte gebouwen en kerstmarkten in de stad. Gedurende 10 minuten geniet je van de meest romantische uitzichten. Ga je voor next level romantiek? Huur een gondel af en krijg al dobberend een diner voorgeschoteld. Love is in the air tijdens een bezoek aan Wenen in de winter.

Fotogeniek Wenen

Dankzij de historische gebouwen is Wenen een plaatje om te aanschouwen. In de winter wordt de stad nog fotogenieker door de vele miljoenen lichtjes die de straten verlichten. Samen met een local loop je langs bekende gebouwen als het Rathaus, de Karlskirche en de Staatsopera en leg je met een vintage Polaroidcamera in je handen de mooiste plekken van Wenen vast op de gevoelige plaat. Zo zie je de stad vanuit een ander perspectief en heb je meteen de mooiste vakantiefoto’s voor in het fotoalbum.

Een bezoek aan Wenen in de winter mag niet op je bucketlist ontbreken. De sfeervolle kerstmarkten en romantisch verlichte straten en gebouwen toveren deze stad om in een waar wintersprookje. Lees onze blogs over kerst in Valencia, Kopenhagen en Londen om meer inspiratie op te doen voor je volgende winterse citytrip.

Lees meer over: Actie!   Europa   Oostenrijk   Samen weg  
Gerelateerde verhalen