Mijn kinderen eten geen groenten op vakantie

Daar sta je dan, te zweten in de keuken. Met je Easy Peasy kookboek. Dat valt fel tegen… Groene parelcouscous, quinoa appelpap of speltpizza met groentesaus. Nee, voor minder doen we het niet, want gezond eten was nog nooit zo hip. En dat het belangrijk is, dat weet je ook. De healthy hashtags en fitgirls vliegen je om de oren. Foto’s van de meest uitgebalanceerde maaltijden, gezonde snacks en groene shakes (wie heeft dat ooit bedacht?): je kunt er niet omheen. En natuurlijk wil je ook het beste voor je gezin. Dus alle biologische Easy Peasy kliekjes liggen in met militaire precisie gerantsoeneerde porties in de diepvries. Alles onder controle. Maar dan is daar de vakantie. Ja, met eten dat er heel anders uit ziet. Daar sta je dan met al je goede bedoelingen…. probeer je kinderen maar eens gezond te laten eten op vakantie, een hele opgave.

Wat eten we vandaag

Een uitgebalanceerd bordje samenstellen uit die gigantische hoeveelheid eten op een All Inclusive resort, is nog best lastig. Hoewel, voor je kinderen is het de hemel op aarde: wie wil nu geen bord vol met alleen maar spareribs? Of kiezen uit het kinderbuffet: wordt het pizza, frietjes of spaghetti bolognese? Om over de toetjes nog maar te zwijgen. Thuis krijg je het zo niet. En tja, wat je hieraan doet? Laten we eerlijk zijn: h-e-l-e-m-a-a-l niets, nada, noppes. Adem in, adem uit: het is maar een paar weken per jaar vakantie.

Wat is dat

Ga je wat verder weg, dan ziet het eten er – bijna – onherkenbaar uit voor je kroost. Bij een kleuter gaat de padthai, bloemkoolcurry of sauto soep er nog wel in. Maar worden ze ouder, en dus bewuster, dan kun je het meestal wel vergeten om je kinderen gezond te laten eten op vakantie. Maar ach, je kunt er ook creatief mee omgaan en wat gezonde snacks serveren. Misschien gaat die verse ananas of zoete mango er wel gemakkelijk in. Een mooi gekleurde smoothie of een kokosnoot met een rietje doet soms ook wonderen. Of een handje nootjes. Super voedzaam en lekker. En heb je het geluk dat je kids dol zijn op rauwkost? Laat ze dan door de dag heen daar lekker op knagen. Een gezond tussendoortje, ter compensatie…

Gaan we al naar huis

Ooit zat ik als een stresskip in Suriname. Mijn 2-jarige dochter weigerde ook maar 1 stukje fruit te eten. Laat staan groente. Ik was er volledig van overtuigd dat al mijn harde werk thuis voor niks was geweest. Dus, eenmaal aangekomen op Schiphol, sprintte ik naar de Appie to go om vervolgens naar buiten te komen met een zakje gesneden appel. Zou ze het nog kunnen? En ja hoor, het wonder geschiedde. Daar zat ze, tevreden knagend op een stukje appel.

Let it go

Dat is het mooie aan vakantie: je bent weg in een leuk oord met andere regels. Dus, mijn devies: laat het – zoals Elsa het zo mooi kan verwoorden – los. Op vakantie gelden andere regels. En uit onderzoek blijkt dat kinderen die minder strenge regels juist een van de leukste dingen van de vakantie vinden. En maar 6% – niet heel verwonderlijk met al die spareribs – mist het eten van thuis. Natuurlijk laat je ze niet drie keer per dag frietjes eten. En natuurlijk probeer ook ik spelenderwijs gezond eten op vakantie naar binnen te krijgen. Maar ach, ik laat het los. En weet dat als we thuis zijn, ze gewoon weer doen wat ze altijd al deden. Dat is beter voor ieders vakantiegeluk. Geloof mij maar.

Vakantie is doen waar je zin in hebt. Dat zit wel snor bij TUI BLUE (for families). En alles is inbegrepen. Ja, ook het kinderbuffet…

Lees meer over: Eten & drinken   Familie   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen