De leukste reisspelletjes: dit is onze top 8

Vakantie staat voor quality time met je geliefden. Je dagen vullen met échte aandacht voor elkaar. En dus genoeg tijd voor eindeloos lange spelletjesmiddagen. Gezellig rond de keuken- of campingtafel … het ene gezinslid nog fanatieker dan het andere. Voor alle spelletjesfanaten hebben we een top 8 samengesteld met de leukste reisspelletjes. En natuurlijk makkelijk mee te nemen in je koffer. Let the games begin!

Reisspel 1: Kroko Loko

Je neemt vier hongerige – én vrolijk uitgedoste – krokodillen, heel veel dieren en een speciale dobbelsteen. Het spel is simpel, maar niet té simpel. De krokodillen hebben honger en eten de vogels, vissen en landdieren met smaak. Maar … soms hebben ze zo’n honger dat ze ook de dieren van andere spelers opeten. Of kunnen ze niet meer eten vanwege kiespijn. Dit leuke reisspel is al geschikt vanaf de kleuterleeftijd. En is zeker ook voor oudere kinderen – en volwassenen – nog steeds leuk om te spelen. Of je nu naar Spanje vliegt of met de auto koers zet naar Italië: het kleine doosje maakt dit reisspelletje ideaal om mee te nemen.

Reisspel 2: Rummikub

Het is een old time favorite. En toch is en blijft Rummikub een ideaal spel voor op vakantie. Voor zwoele zomeravonden op de camping of op het terras van je appartement, gezellig met z’n tweeën. Zijn je kinderen al wat ouder, dan doen ze graag een potje mee. Voorkom ergernissen en spreek af hoe lang een beurt mag duren. Want je kent het vast wel: nog even dit proberen … oh nee, past toch niet … nog even dit dan … pffff, duurt lang!

Reisspel 3: Speelkaarten

Ga je op vakantie, gooi dan altijd een pak speelkaarten in je koffer. Want met zo’n simpel setje speelkaarten varieer je eindeloos. Klaverjassen, hartenjagen, pokeren … of gewoon een lekker potje pesten. Ga je pesten en wil je wat extra spanning toevoegen, probeer dan eens de variant ‘pesten met de vrouw op tafel’. De regels zijn verder hetzelfde, alleen is de vrouw nu ook een pestkaart. Zodra een speler een vrouw speelt, moeten alle andere spelers razendsnel hun hand bovenop de vrouw leggen. De laatste? Die moet van elke andere speler een kaart trekken. Onze tip: iedereen ringen af en alle glazen van tafel. Maak je een schijnbeweging omdat je een heer of boer aanziet voor een vrouw? Dan word je bestraft en moet je een kaart van de stapel trekken.

Reisspel 4: Het Verboden Eiland

Avonturiers opgelet! Ga op ontdekkingstocht naar dit verboden eiland en zorg dat je de schatten verzamelt. En dan wel vóórdat het hele eiland in de zee verdwijnt. Want zodra je aankomt begint het eiland te zinken … Dit spannende reisspel speel je niet tegen elkaar, maar met elkaar. Als team. En dat is even wat anders dan je gewend bent. Wat dit spel juist weer extra leuk maakt. Officieel is dit spel voor kids van 10 jaar of ouder, maar ook jongere kinderen kunnen prima meedoen. Juist omdat je dit spel speelt als team van avonturiers, met het eiland als gezamenlijke tegenstander.


Hoe overleef je een autovakantie met kinderen? Withkidsontheroad zocht het uit.


Reisspel 5: Qwixx

Vergeet Yahtzee, Qwixx is hét dobbelspel dat een plek verdient in je bagage. Klein en compact, dus perfect als reisspelletje. Heb je weinig geduld? Bij Qwixx hoef je niet op je beurt te wachten. Ook tijdens de worp van een medespeler verdien je punten. De spelregels zijn simpel en zodanig dat het spannend blijft tot het eind. Niet voor niets won Qwixx prijzen als Speelgoed van het Jaar en de Nederlandse Spellenprijs.

Reisspel 6: Saboteur

Nu zijn de spellen van 999 Games altijd verrassend en razend populair. Maar een spel als Kolonisten van Catan stop je niet zo makkelijk in je koffer. Helemaal niet als ook alle uitbreidingen mee moeten. Het kaartspel Saboteur is dan een ideaal reisspel. Vooraf krijg je een rol: schatgraver of saboteur. En iedereen gaat graven. Maar waar de schatgravers het doel hebben om de schat te vinden, willen de saboteurs dit juist voorkomen. Geschikt vanaf circa 8 jaar en hoe meer spelers, hoe leuker.

Reisspel 7: Carcassonne

Nog zo’n tof spel van dezelfde maker als Saboteur is Carcassonne. Het speelt zich af in het zuiden van Frankrijk wat dit spel helemaal ideaal maakt als reisspel. Je bouwt samen aan wegen, dorpen en kloosters. Door de vrij eenvoudige spelregels is dit spel al geschikt vanaf circa 7 jaar. Doen: bezoek het échte Carcassonne tijdens je vakantie in de Languedoc.

Reisspel 8: Goed Gesprek kaarten

We stelden al dat vakantie draait om quality time met elkaar. Maak deze quality time extra bijzonder met een set Goed Gesprek kaarten. Speel dit originele reisspel alleen met je partner of met het hele gezin. Op elke kaart staat een verrassende vraag of opdracht. Soms heel makkelijk te beantwoorden, soms zet een vraag je voor het blok. Maar hoe leuk: je ontdekt dingen die je nog niet wist en leert elkaar dus nóg beter kennen. Een onmisbaar reisspel dat elke vakantie waardevol maakt.

Zet deze leukste reisspelletjes op je inpaklijst en je gaat een vakantie vol gezelligheid tegemoet. Prent elk gezinslid vooraf nog even goed in: meedoen is belangrijker dan winnen. En dan komt het vast goed. Overleef de autorit met leuke autospelletjes en las genoeg stops in op deze kindvriendelijke parkeerplaatsen.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   Frankrijk   Italië   Spanje   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen