Malediven: zo ziet een vakantie op deze bucketlistbestemming eruit

Ik had de droom om ooit, óóit naar de Malediven af te reizen. Het ultieme reisdoel: stranden witter dan wit, de zee blauwer dan blauw, logeerhutten op palen boven het water en dan vooral he-le-maal niets doen… Die droom kwam uit, we gingen! En, spoiler alert, we genoten. Het is niet voor niets een van de meest tot de verbeelding sprekende delen ter wereld. Hoe het was? Ik vertel het je in dit artikel.

Blauwer dan blauw

De Malediven zijn alles wat je je voorstelt. En meer. Een interessant weetje is dat de Malediven opgebouwd zijn uit een aantal atols: ringvormige eilandengroepen gefundeerd op koraal. Het water binnen de ring kan, als de ring gesloten is, zoet, extra zout of brak zijn. Maar het is eigenlijk altijd zwembad-stijl stil en blauwer dan blauw, met dank aan de witte koraalondergrond. Daarnaast loop je soms wel kilometers ver zonder kopje onder te gaan doordat de branding zich buiten de ring bevindt. Dikke kans dat je dan kleine (ongevaarlijke) haaien spot! De branding hoor je van ver weg klappen, een bizar tafereel vanaf je strandstoel.

Zoals een subtropisch zwembad

Het woord “atol” is afkomstig uit het Divehi, de taal die gesproken wordt op de Maldiven. Voor vakantiegangers betekent die opbouw van het land (de Malediven zijn het land, de atols zijn de steden en de eilanden functioneren als wijken) dat je je in een gigantisch subtropisch zwembad bevindt waar het water altijd warm is en meestal lekker rustig kabbelt. Ook perfect voor kleine kinderen. De meeste atols kennen zo’n 8 tot 10 eilanden.

De buurt verkennen

Wat we ons niet beseften voordat we gingen, is dat vrijwel elk eiland een resort is en alleen per boot bereikbaar zijn. De ‘local’ eilanden zijn schaars en het is niet per se de gewoonte om de ‘buurt’ te verkennen, zoals wij dat graag doen. Wil je dat wel, lees dan even verder wat er nog meer te doen is in, op en onder het water van de Malediven. Verder verken je je eigen eiland van A tot Z, wat je ongeveer een uur of twee kost. En daarna? Daarna is er een boek. En een plons. Een goed gesprek. Heel veel verrukkelijk eten. En niets.

Ochtendbad in zee

Op de Malediven wordt het je gemakkelijk gemaakt om helemaal ‘uit’ te gaan. Je geniet hier van een zonsondergang die je voor de gek lijkt te houden: van goud naar roze naar lila naar blauw om te eindigen in gitzwart. En dat in een half uur. Onze hotelkamer staat OP het spierwitte strand. Bij het wakker worden schuif je de deur van de enorme slaapkamer open en voel je het witte zand tussen je tenen. Vijf stappen verder neem je een ochtendbad in de zee.

Droomresort

Ons eiland heet Kedhigandu-Maafushi. Twee namen inderdaad, want Riu Palace Maldivas en Riu Atoll liggen op twee kleine eilanden verbonden door een brug. Ga je naar links, dan kom je bij het eiland waar vertier te vinden is en buig je af naar rechts, dan is het een onvergetelijke (avond)wandeling langs dromerige witte villa’s zwevend boven surreëel blauw water. Zelden struikelde ik over mijn woorden: superlatieven schieten hier écht te kort.

Om je vingers bij af te likken

Beide resorts hebben een heerlijk buffetrestaurant waar iedere dag net wat anders opgesteld staat. Spicy is hier ook echt spicy en in de pasta met tonijn hoefde je niet naar de vis te zoeken. Daarnaast zijn er vier restaurants verdeeld over beide eilanden die je kan reserveren: een Italiaan, een Japans restaurant, een steakhouse en een Aziatisch restaurant. Het personeel, veelal afkomstig van de eigen eilanden en het niet veel verderop gelegen Sri Lanka, is liever dan lief. Zij nemen je alle zorgen uit handen. Kijk, dat is vakantie.

 

Staan de Malediven ook op je bucketlist? Lees dan nog even verder. Want natuurlijk is dit de ultieme honeymoonbestemming, maar ook het azuurblauwe water biedt volop mogelijkheden. Bartsboekje testte het uit.

Lees meer over: Azië   Hoteltips   Koppels   Malediven   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen