Marathon in het buitenland: 5 tips voor je voorbereiding

Op zondag 1 maart loop ik mijn laatste Major Marathon in Tokyo. Aangezien dit mijn zesde marathon in het buitenland gaat worden, heb ik al best wat ervaring opgedaan. Waar moet je opletten als je een marathon in het buitenland loopt? Hoe bereid je je voor en hoe zit het met voeding? In dit artikel deel ik vijf tips.

1. Handbagage

Toen ik naar New York vloog (in 2017) voor mijn tweede buitenlandse marathon met TUI Sports kreeg ik de tip om mijn hardloopkleding en marathonschoenen in mijn handbagage mee te nemen. Mocht je koffer niet aankomen, dan heb je in ieder geval wel je marathonoutfit. Andere dingen kun je gemakkelijker kopen dan je net ingelopen hardloopschoenen of dat fijne hardloopbroekje.

2. Wees voorbereid op alle weersomstandigheden

Het is handig om goed voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden. Kijk van tevoren altijd goed naar de voorspellingen, voordat je je koffer inpakt. In de VS kan het weer bijvoorbeeld behoorlijk wisselvallig zijn. De ene dag is het daar zomers warm, maar een dag later kan het koud en nat zijn. Ik neem voor iedere weersverwachting iets mee.

3. Compressiesokken tijdens de vlucht

Tijdens lange vluchten naar New York, Chicago en Boston draag ik compressiekousen. Door de compressie heb je minder last van dikke, opgezwollen of vermoeide benen. Ik merk ook echt dat mijn benen na de reis beter aanvoelen. Extra voordeel: je benen blijven lekker warm tijdens de vlucht.


Lees ook: 6 x hierom wil je een marathon in een wereldstad lopen


4. Denk na over je voeding

Natuurlijk neem je sportvoeding mee. Maar het is ook verstandig om je eigen ontbijt mee te nemen of op de plek van bestemming te kopen. Het kan best zijn dat ze in Tokyo hele andere ontbijtproducten hebben. Omdat ik dit niet gewend ben, vind ik het niet prettig om dit te eten voor mijn marathon. Ik zorg er dus altijd voor dat ik mijn vertrouwde voeding bij me heb. Ook is het verstandig om alvast na te denken over de avond voor de marathon. Het is fijn om dan ergens te kunnen eten waar jij je goed bij voelt. Aangezien je niet de enige zal zijn die zin heeft in pasta, is het handig om op tijd een tafel te reserveren.

5. Verken start of finish

Mocht je een paar dagen voor de marathon tijd hebben, zou ik zeker aanraden om de start of de finish te gaan verkennen. Doordat ik mijn marathons met TUI loop, krijg ik al veel informatie via de reisbegeleiding. Zij kunnen veel vertellen over de start- of het finishgebied. Het kan leuk zijn om te weten hoe de laatste kilometers van het parcours eruitzien of waar je precies moet zijn voor de start. Zo vond ik het in Central Park wel fijn om te weten dat we nog best een stukje omhoog moesten lopen vlak voor de finish.

Tot slot zie ik zo’n buitenlandse marathon altijd als een groot avontuur en een mooie reis. Het is voor mij meer dan alleen het lopen van een marathon. Ik ga weer een nieuwe stad en omgeving ontdekken. Ik probeer heel erg te genieten van de marathon, maar ook van alles eromheen. En dat is misschien wel de belangrijkste tip!

Lees meer over: Sportreizen   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen