6 x hierom wil je een marathon in een wereldstad lopen

In een opwelling gaf ik me op voor de New York Marathon. En ja, de weg ernaartoe was zwaar. Uren, dagen, wekenlang trainen, afzien, vallen en weer opstaan. Om over de spierpijn achteraf nog maar te zwijgen. Of ik het had willen missen? Echt niet! Ik vertel je waarom.

1. Je smeedt een bijzondere band

Een marathon is een heel bijzondere manier om een (nieuwe) stad te ontdekken. Het brengt je op plekken waar je anders misschien niet heen zou gaan en het biedt een compleet ander perspectief op een stad, waar je je na die prestatie extra verbonden mee voelt. Nog een voordeel: na een marathon moet en wil je veel eten. Een mooi excuus dus om je helemaal te laten gaan op de lokale specialiteiten. Dus kom maar op met die cheesecake!

2. Je kan iets afstrepen van je bucketlist

Het lopen van een marathon staat bij velen hoog op de bucketlist. Dus waarom doe je het dan niet meteen goed? Bijvoorbeeld met de marathon der marathons; New York City. Maar er zijn ook andere bijzondere wedstrijden. Bijvoorbeeld de razendsnelle marathon van Berlijn of Valencia, of misschien wel de Bilbao Marathon waarbij je niet ’s ochtends aan de start staat maar door de stad loopt bij valavond. Zo pik je nog een spectaculaire lichtshow mee.

3. Je verdient een bijzonder souvenir

Na elke marathon die je uitloopt, ontvang je een medaille. En daar doe je het natuurlijk ook wel een beetje voor. De herinnering in de vorm van die medaille is blijvend en ook meteen het meest unieke souvenir dat je kan scoren. Blijf vooral nog een paar dagen in de stad van je marathon. Voor wat sightseeing, maar met name voor Medal Monday, de dag na de marathon. Iedereen showt dan die welverdiende medaille, en daar hoor jij natuurlijk ook bij.

4. De sfeer is overal anders

In ieder land of iedere stad is de sfeer compleet anders. Zo zijn Amerikanen geboren supporters en entertainers. Ik voelde me tijdens de New York marathon 42km lang een koningin. Op mijn shirt stond mijn naam en ik hoorde iedere minuut: ‘ESMA YOU GOT THIS!!!’. Je voelt je ontzettend verbonden met alle lopers. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, je maakt allemaal hetzelfde mee en hebt hetzelfde doel; de finish. Maar wat denk je ervan om de marathon van Athene te lopen? De plek waar het allemaal begon. De afstand van de marathon (42,195 km) heeft alles te maken met de legende Pheidippides. Hij liep vanuit de plaats Marathon naar Athene om een boodschap te vertellen.

5. Een reis zonder zorgen

Je enige zorg tijdens een marathonreis is het behalen van de eindstreep. Want verder regelt en organiseert TUI Sports alles voor je. Je krijgt een gegarandeerd startbewijs, zo ben je zeker van je plaats en van een goed gelegen hotel. Bij sommige marathons brengt de begeleiding je van de luchthaven naar het hotel en naar de expo om je startbewijs op te halen. Gaan er supporters met je mee? Zij krijgen korting op het pakket om je in actie te zien. En je aanmoedigen natuurlijk. Het enige wat jij nog hoeft te doen is 42,195 km rennen. Als dat alles is 😉

6. Je blijft dromen

Een marathon uitlopen is een echte prestatie. Maar je hebt altijd baas boven baas. Er zijn namelijk ook hardlopers die alle Marathon Majors uitlopen. Het zijn er in totaal zes ter wereld: Berlijn, Chicago, New York, Tokyo, Londen en Boston. Als je bij al deze marathons de finish haalt, mag je jezelf een Six Star Finisher noemen. En deze titel wordt bekroond met de felbegeerde Six Star medaille. En ach, er is niets mis met blijven dromen toch?

Loop je niet warm voor een marathon maar wel voor een andere sportieve reis of vakantie met een sportief randje? Bekijk dan eens hoe jij weer helemaal opgeladen thuis komt.

Lees meer over: Noord-Amerika   Sportreizen   TUI nieuws   Verenigde Staten  
Gerelateerde verhalen