Een dag in het leven van een stewardess: met Claudia naar Curaçao

Duik mee achter de schermen van een stewardess en ontdek wat er zich allemaal in de cabine afspeelt. Hoi, ik ben Claudia, cabin crew member bij TUI fly in Nederland, en vandaag neem ik je mee op mijn werkdag naar Curaçao. Vlieg je met me mee?

09:00 – De ochtendspits

Mijn wekker roept me wakker om 09.00 uur. Opstaan, douchen, en klaarmaken doe ik in een uur tijd, zodat ik om 10.00 uur de baan op kan. Ik stap uit bed en spring snel onder de douche, waarna ik mijn make-up en haar doe. Vervolgens trek ik mijn uniform aan en is het tijd voor een snelle hap. Terwijl ik ontbijt, check ik mijn vluchtgegevens en nog geen 10 minuten later, spring ik in mijn auto onderweg naar Schiphol. Vandaag vliegen we naar het zonnige Curaçao.


Lees ook: Hoe verzorg je het uniform van TUI medewerkers? Al je vragen beantwoord door uniform responsible Barbara.


10:00 – Schiphol Airport

Met nog drie uur te gaan voor de vlucht, haast ik me naar de luchthaven. Eenmaal aangekomen op de parking, neem ik een bus die me tot aan het luchthavengebouw brengt. Na de security-check loop ik richting de aangewezen gate waar ons vliegtuig al klaarstaat. Daar melden we ons uiterlijk 70 minuten voor vertrek, zodat we op tijd starten aan de voorbereidingen in de cabine van het vliegtuig.

11:50 – Briefing

De purser leidt de briefing in het vliegtuig. Waar gaat die briefing over? Essentiële informatie over de vlucht, zoals de vliegtijd, het aantal passagiers, eventuele turbulentie en ga zo maar door. De Boeing 787 Dreamliner vliegt ons vandaag over de Atlantische Oceaan. Niet al mijn collega’s zijn afkomstig van Nederland. Omdat we vandaag naar Curaçao vliegen, bestaat de cabinebemanning uit zowel Nederlands- als Antilliaanssprekende crew, wat natuurlijk handig is voor de lokale reizigers.

12:05 – Boarding

Voordat de boarding start, controleer ik mijn toegewezen zone. Ik voer mijn pre departure checks en security search uit. Dat zijn controles van het materiaal en de ruimte aan boord van het vliegtuig. Mijn positie is bij de instapdeur, daar verwelkom ik met een brede glimlach de passagiers. Wanneer iedereen aan boord is, sluit ik de deur, voeren we de veiligheidsdemonstratie uit, checken we nog een laatste keer de cabine en zijn we klaar voor een vlucht van ruim 9 uur.


Lees ook: Mee met de TUI fly crew: 5 x de leukste tussenstops.


14:00 – Take-off

Eenmaal boven de wolken starten we met onze voorbereidingen voor de drie services die vandaag op de planning staan. Beginnen doen we met een warme maaltijdservice, gevolgd door twee services met snacks en drank. Tussen deze rondes doen we ieder uur ook een waterservice en controleren we alle toiletten. Gelukkig krijgen we ook de kans om minimaal anderhalf uur te slapen in de bunk, de slaapruimte in het vliegtuig. Dat is zeker welkom op een lange werkdag van wel 13 uur!

23:15 – Landing op Curaçao

Na de landing op Curaçao nemen we afscheid van de passagiers. Niet alleen van de passagiers, maar ook van onze lokale collega’s die terugkeren naar huis. Wij daarentegen rijden naar het hotel waar we enkele dagen kunnen opladen. Ondanks dat het in Nederland al middernacht is, staat de klok hier zo’n 6 uur vroeger. Daarnaast is het hier wel 30 °C, ik kan dus wel een verfrissende douche gebruiken.

00:30 – Awa Di Lamunchi

In het hotel ontdek ik mijn kamer, verfris ik me, en kleed ik me om. Daarna plof ik me gelijk neer in de lobby, waar ik nog even met mijn vriend bel om te zeggen dat ik veilig ben aangekomen. Na zo’n lange vlucht genieten we met de crew nog van een verfrissende cocktail. Ik ga voor de Awa Di Lamunchi, een Curaçaose limoendrank.

Niet veel later zeg ik de crew gedag en kruip ik onder de lakens voor een deugddoende nacht. Zie ik jou de volgende keer aan boord van de Dreamliner? Of wil je ook steward(ess) worden? Lees meer over werken als een steward(ess).

Lees meer over: Achter de schermen   Caraïben   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen