5 x de mooiste fietsroutes: Nederland op z’n mooist

De mooiste fietsroutes, Nederland heeft er genoeg. Maar waar ga je naartoe voor een mooie fietstocht? In deze blog nemen we je mee naar de mooiste plekken van Nederland. Van Texel tot Zuid-Limburg en van de Noordzeekust tot Twente. Natuurlijk met een overnachtingstip om je fietsvakantie extra bijzonder te maken. Ga je mee?

De mooiste fietsroutes van Limburg

Deze blog over de mooiste fietsroutes van Nederland beginnen we in Zuid-Limburg. Het Limburgse heuvellandschap staat bekend als een stukje buitenland in Nederland. Mooie fietsroutes zijn hier in overvloed. Stap op de pedalen en ontdek bijvoorbeeld de ongeveer 50 kilometer lange Limburgse kastelenroute vanuit Valkenburg. Er wacht je een heuvellandschap onderbroken door weidse velden en akkers. En onderweg de kastelen TerWorm, Meezenbroek en Amstenrade, en de ruïnes van kasteel Eyckholt en slot Schaesberg. Het Zuid-Limburgse land is uniek, met onderweg de Mariakapellen, wegkruizen en – je vindt ze nergens anders in Nederland – in vakwerk uitgevoerde carréboerderijen. Ook het kronkelige dal van de rivier de Geul staat op het programma. In dit heuvellandschap is een elektrische fiets geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er onderweg genoeg cafés en terrassen voor een pauze.

Onze bijzondere overnachtingsplek is – geheel in stijl – Château St. Gerlach in Valkenburg. Vroeger was dit een klooster, nu een viersterrenhotel waar het je aan niets ontbreekt. Het is een fantastische verblijfplaats waar je de dag goed en vol energie start dankzij het uitgebreide ontbijt. En na een dag op de fiets kom je bij in de hammam, sauna en met een duik in het binnenbad in Romeinse stijl.

Ontdek de Veluwe op de fiets

Omring je met natuur op de Veluwe. In de nationale parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom wacht een landschap met uitgestrekte bossen, afgewisseld met heidevelden en zandverstuivingen. Dit is het grootste natuurgebied van Nederland en je vindt er honderden kilometers aan fietsroutes. Door het netwerk van knooppunten stippel je gemakkelijk een fietsroute uit. Maak bijvoorbeeld kennis met de Renderklippen tussen Epe en Heerde: 223 hectare met heide begroeide heuvels en her en der een boom. Wat een uitzicht. Of je kiest voor een kant-en-klare route zoals de 57 kilometer lange Route Royale vanuit Apeldoorn. Op de pedalen ontdek je de verschillende landschappen van de Veluwe maar ook kroondomein Het Loo. Het paleis is gerenoveerd en opent medio 2022 weer zijn poorten. Op de 54 kilometer lange Wildroute vanuit Epe ga je op zoek naar de bewoners van de Veluwe: wilde zwijnen, herten, reeën en vossen. Tip: begin op tijd, want de grootste kans om wild te spotten is rond zonsopkomst.

Onze verblijftip is het ruim opgezette NH Veluwe Sparrenhorst. Vanuit hier fiets je zo de natuur in. En voor een hapje en een drankje is het maar tien minuten lopen naar het centrum van Nunspeet. In je comfortabele kamer is het heerlijk thuiskomen na je ontdekkingstocht op de fiets. En met een sauna en een binnenbad is NH Sparrenhorst ook de perfecte plek om te relaxen.

Terug in de tijd in Twente

Wie denkt Limburg de enige plek in Nederland is met heuvels heeft het mis. Want ook Noordoost-Twente is heuvelachtig. En wat is er nu mooier dan het Twentse coulisselandschap op de fiets te verkennen? Je fietst langs weilanden afgewisseld door bossen waar her en der een kasteeltoren bovenuit steekt. Ontdek landgoed Singraven aan de Dinkel bij Denekamp. Het uitzicht op de 17e-eeuwse havezate – zoals een landhuis in het oosten vaak heet – wil je absoluut vastleggen op de gevoelige plaat. En vergeet niet de omgeving met kabbelende beken, eikenbossen en eeuwenoude boerderijen. Een lunchstop in kunstenaarsstad Ootmarsum is een hele beleving. Hier lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan: de vakwerkhuizen, de 13e-eeuwse rooms-katholieke H.H. Simon en Judaskerk, het kleine stadhuis uit 1778 en de Nederlands Hervormde Kerk uit 1810 zijn slechts enkele highlights die je tegenkomt. Fiets je vervolgens door naar de top van de Tankenberg? Met 85,1 meter is dit het hoogste punt van de provincie Overijssel.

Overnachten in Noordoost-Twente doe je in stijl in het viersterren Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte. De missie is hier: gasten verwennen en laten beleven wat Twentse gastvrijheid is. Onder de bezielende leiding van chef-kok Michel van Riswijk ga je in het restaurant met Michelinster op een culinaire ontdekkingstocht. Wat een fijne combinatie met de wandel- en fietsroutes in het naastgelegen natuurgebied Lutterzand en de rest van Twente.

Het eilandleven op Texel

Het Waddeneiland Texel mag niet ontbreken in onze lijst met mooiste fietsroutes in Nederland. Na een korte overtocht van 20 minuten met de ferry vanuit Den Helder ligt Texel klaar om ontdekt te worden. En natuurlijk mag de auto – met eventueel je eigen fietsen – gewoon mee. Begin je je fietstocht op Texel bij de rode vuurtoren in het noorden van het eiland? Van maart tot november klim je naar boven voor een spectaculair uitzicht. Ben je hier klaar, dan is de natuur van de Sluftervallei de volgende stop. Het natuurgebied met kreken staat in verbinding met de Noordzee en soms komt het door stormen onder water te staan. In de zomer kleurt lamsoor het hele gebied paars en ruik je de bloesem van zeealsem. Fiets je daarna langs de westkust naar het zuiden dan ontdek je een aaneenschakeling van duinlandschap en stranden. Fijne plekken voor een hapje en een drankje vind je in toeristenplaats De Koog in het westen, in De Cocksdorp in het noorden of in kleinschalig en knus Oudeschild in het zuidoosten. Het grootste dorp op het eiland is het historische Den Burg met naast restaurants en cafés ook een gezellig centrum met winkels.

Luxe overnachten op Texel doe je in Grand Hotel Opduin in De Koog. Je krijgt er een fantastische kamer, wellness en goed eten. In de zomer maak je vanuit hier een duik in zee of in het zwembad van het hotel zelf. En stap je de deur uit, dan sta je direct in het uitgestrekte duingebied en kan je fietsavontuur beginnen.

Noordwijk: de Noordzee en de Bollenstreek

Noordwijk aan Zee, in de provincie Zuid-Holland, staat bekend om zijn brede zandstrand. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel fietsfans kiezen voor een fietsroute langs de kust. Vanaf de vuurtoren van Noordwijk neemt de 51 kilometer lange vuurtorenroute je in zes uur mee naar het zuiden. Dwars door het duinlandschap, langs de vuurtoren van Katwijk, door Wassenaar richting de vuurtoren van Scheveningen en terug. Onderweg zie je niet alleen de bakens, maar ook een afwisselend landschap van schorren, waterpartijen, zandduinen en natuurlijk het oneindige vergezicht op de Noordzee. Met onderweg genoeg mogelijkheden voor de lunch in een gezellige strandtent. Bezoek je Noordwijk in het voorjaar? Kies dan voor de Bollenstreekroute. Onderweg is er een stop bij de Keukenhof in Lisse waar je een kleurige ontdekkingstocht maakt langs tulpen en voorjaarsbloemen. Reserveren vooraf is een aanrader. En is dit je te druk? Fiets dan door naar de minder bekende Tulperij in Voorhout. Vergeet terug in Noordwijk niet te stoppen bij het middeleeuws aandoende gemeentehuis in de Voorstraat en de Oude Jeroenskerk uit de 14e eeuw.

We blijven in het bloembollenthema met onze overnachtingstip: het Golden Tulip Noordwijk Beach. Hier verblijf je direct aan de kustboulevard op loopafstand van restaurants en cafés. Wakker worden in je comfortabele kamer, genieten van een lekker uitgebreid ontbijt en je fietsavontuur kan beginnen. En neem je je eigen tweewieler niet mee? Dan helpen ze je bij de receptie graag met het huren van een fiets.

Dit waren onze vijf tips voor de mooiste fietsroutes van Nederland. Waar zie jij jezelf fietsen? Eerder stapte Bartsboekje in Praag op de fiets.

Lees meer over: Autovakanties   Hotspots   Nederland  
Gerelateerde verhalen