Mooiste stranden Portugal: 5 praia’s om bij weg te dromen

Bem-vindo, welkom op de mooiste stranden van Portugal. In deze blog nemen we je mee naar onze 5 favoriete stranden van Portugal. Natuurlijk in het zuiden aan de Algarve, maar ook vlak bij bruisend Lissabon en richting de Madeira-archipel. Eenmaal aangekomen: huur een ligbed, strijk neer en luister naar het ruisen van de zee met het warme zand tussen je tenen. Hè jammer, het duurt nog even voordat we weer ‘mogen’. Maar, juist in deze tijd heb je extra behoefte aan een warm vooruitzicht. Dus ga met ons mee naar de mooiste stranden van Portugal en laat je inspireren voor je volgende vakantie.

Met stip op 1: Praia da Marinha bij Carvoeiro

Praia da Marinha is misschien wel het meest gefotografeerde en wat ons betreft zeker het mooiste strand van Portugal. De iconische rotsformaties met daartussen warmgeel zand en een helderblauwe zee: een paradijselijk plaatje. Ga je alleen voor het uitzicht, dan maak je de beste foto’s gewoon vanaf het uitzichtpunt bij de parkeerplaats. Wil je iets meer uitdaging, maak dan een korte wandeling over de kliffen voor nog meer uitzichtpunten en rotsformaties. Heb je zin in een goede work-out? Neem dan de lange trap naar beneden naar het strand en beloon jezelf met een frisse duik en een relaxte stranddag. Het sfeervolle authentieke centrum van Carvoeiro ligt op een kwartier rijden. Verblijf vlak bij het mooiste strand van Portugal in het luxueuze 5-sterrenhotel Tivoli Carvoeiro met z’n tweeën of met het hele gezin in Be Live Family Palmeiras.

Runner-up in laid-back Lagos: Praia de Dona Ana

Goede tweede in deze top 5 met mooiste stranden van Portugal is Praia de Dona Ana in Lagos. Net als bij Praia da Marinha vind je bij Praia de Dona Ana de grillige rotsformaties die zo kenmerkend zijn voor de stranden van de Algarve. Het grootste verschil zit ‘m in de sfeer. Lagos is een heerlijke laid-back badplaats met opvallend veel backpackers vanuit de hele wereld. Dit geeft Lagos, en dus ook Praia de Dona Ana, die relaxte surfvibe. Het strand ligt op 20 minuten lopen van het oude centrum van Lagos. De zee is hier kalm en op dagen met veel wind bieden de kliffen een perfecte beschutting. Vlak bij Praia de Dona Ana vind je het charmante en populaire hotel Carvi Beach met uitzicht op de grillige kustlijn.


Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste stranden van Europa


Op 3: kleurrijk Praia da Falésia in Olhos d’Agua

Op nummer 3 geen baai, maar het eindeloos lange zandstrand van Praia da Falésia. Het strand begint vlak bij badplaats Olhos d’Agua en loopt helemaal door tot aan Vilamoura. En niet alleen de lengte is zo bijzonder aan dit strand. De kenmerkende oranjerode zandsteenrotsen vormen de kleurrijke achtergrond van dit strand. Tijdens zonsopgang en -ondergang krijg je hier een waar kleurenschouwspel voorgeschoteld; het perfecte moment voor een romantische strandwandeling. Precies daar waar Praia da Falésia begint in Olhos d’Agua liggen onze twee hoteltips. Ga je op vakantie met z’n tweeën, kies dan voor TUI BLUE Falésia. De prachtlocatie aan een van de mooiste stranden van Portugal, het adults only concept en de topservice van dit hotel staan garant voor een ultieme niets-moet-alles-mag vakantie. Ga je met je gezin, kies dan voor het naastgelegen Riu Guarana. Dit RIU hotel heeft een frisse, moderne look met nog steeds de vertrouwde RIU service.

Nummer 4: Praia da Conceição in koninklijk Cascais

Voor strand nummer 4 nemen we je mee noordwaarts, via hoofdstad Lissabon naar de vorstelijke badplaats Cascais. Ons favoriete strand in Cascais is het gezellige stadsstrand Praia da Conceição. Met 19e-eeuwse villa’s achter je, de kenmerkende rotsformaties naast je en een helderblauwe zee voor je hoef je nergens meer naartoe vandaag. Omdat de zee hier zo rustig is en het water helder is dit een perfecte plek om te snorkelen. Met je snorkel zwem je dan zo naar Praia da Rainha en Praia da Ribeira terwijl je onderweg kleurrijke vissen spot. Een bezoek aan Cascais is perfect te combineren met een citytrip Lissabon; de rechtstreekse trein is er in 40 minuten. Cascais is van oorsprong een vissersdorp, totdat de Portugese koninklijke familie in de 19e-eeuw besloot er alle zomers door te brengen. Veel rijke stadsgenoten volgden dit voorbeeld en statige zomervilla’s verrezen overal. Wandel dus ook zeker vanaf Praia da Conceição via het authentieke centrum vol kunstgalerieën en hippe tentjes naar de burcht Fortaleza da Cidadela. Binnen de muren van dit 16e-eeuwse fort vind je onze overnachtingstip: de luxe pousada Pestana Cidadela Cascais.

Op 5: afgelegen Ponta da Calheta op Porto Santo

Het laatste strand in dit rijtje mooiste stranden van Portugal past absoluut in de categorie bountystrand. Het strand van Ponta da Calheta ligt op het Portugese eiland Porto Santo, onderdeel van de Madeira-archipel. Een superleuke excursie om te doen tijdens je verblijf op buureiland Madeira. De ferry brengt je in zo’n twee uur naar hoofdstad Vila Baleira op Porto Santo. En eigenlijk begint het strand van Porto Santo al hier, in de haven van Vila Baleira. Maar liefst 9 kilometer lang strekt het brede strand zich uit totdat het eindigt bij Ponta da Caletha in het uiterste zuiden. Het strand gaat hier over in rotsformaties en je hebt uitzicht op het onbewoonde eiland Ilhéu da Cal. Vind je een strandwandeling van 9 kilometer iets te veel van het goede, verken het eiland dan per fiets. Eenmaal terug op Madeira verblijf je heerlijk luxe in Riu Palace Madeira.

Op vakantie naar de Algarve? Bekijk hier onze tips voor de mooiste plekken van de Algarve.

Lees meer over: Europa   Portugal   Pure ontspanning   Samen weg  
Gerelateerde verhalen