Jezelf nieuwe dingen leren op vakantie: om deze redenen word je daar gelukkig van

Op vakantie hebben de meeste mensen veel meer tijd over dan thuis. Je hoeft namelijk niet te werken, geen wasjes te draaien, niet te stofzuigen en je kippen worden door iemand anders verzorgd. Met de tijd die je op vakantie plots over hebt, kun je van alles doen. Uren op het strand liggen, een boek lezen, slenteren door straatjes van pittoreske dorpen, op zoek naar de beste pasta van de regio, máár: je kunt jezelf ook iets nieuws aanleren. Onderzoek wijst namelijk uit dat dat om meerdere redenen ongelooflijk goed voor je is.

Iets nieuws leren

Zo hield het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup een enquête onder 130.000 mensen uit 130 landen om te achterhalen welke ervaringen iemands dag goed maken. Een van de uitkomsten was als mensen iets nieuws hadden geleerd. De Britse schrijver Robert Twigger ondervond hetzelfde, maar benadrukt dat het daarbij niet meteen hoeft te gaan om grote dingen. Geluk zit immers in een klein hoekje. Twigger pleit daarom voor micromastery: een methode waarbij je jezelf met kleine stapjes regelmatig een nieuwe vaardigheid aanleert. Door je hersenen op deze manier te gebruiken en te ontwikkelen, roesten we niet vast in ons hoofd, aldus Twigger.

Meer zelfvertrouwen

Een probleem: in het dagelijks leven hebben we het idee dat we zo weinig tijd hebben om onszelf nieuwe dingen aan te leren. Dat ondervond in ieder geval de Amerikaanse Matt Cutts. De software ontwikkelaar had voor zijn gevoel nooit ergens anders tijd voor dan zijn dagelijkse bezigheden, dus bedacht daar iets op. Iedere maand probeerde hij heel bewust iets nieuws uit waar hij tijd voor vrij maakte, dertig dagen achter elkaar. Kleine én grote dingen. Zo stopte hij dertig dagen met het eten van suiker, fietste hij een maand naar zijn werk en beklom hij de hoogste berg van Afrika. De inzichten die hij opdeed na zijn experimenten? Cutts zelfvertrouwen groeide – hij ontdekte immers dat hij meer kon dan hij van zichzelf had verwacht – en hij had het idee dat de tijd minder door zijn vingers glipte en de maanden veel bewuster meemaakte. De Amerikaanse neurowetenschapper Kelly Lambert bevestigt dit soort bevindingen in haar boek Lifting Depression. Nieuwe dingen leren is volgens haar een vitamine voor de geest, en zelfs een vorm van antidepressiva. Kortom: het moge duidelijk zijn, we moeten onszelf nieuwe dingen aanleren.

Ideaal: de vakantie

Volgens Twigger hebben we altijd tijd om onszelf kleine dingen aan te leren (kleine dingen hoeven je leven immers helemaal niet te beïnvloeden), maar eerlijk is eerlijk: vaak komt het er gewoon echt niet van. Dus welk moment van het jaar leent zich nu beter voor het aanleren van nieuwe dingen dan… juist, de vakantie. Een nieuwe sport, een taal, feitjes over de stad waarin je rondwandelt… Als het goed is, gaat het je een hoop geluk opleveren. Groots en meeslepend hoeven de nieuwe dingen volgens de micromastery-theorie van Twigger dus niet te zijn. Waar we dan bijvoorbeeld aan moeten denken? Twigger geeft als voorbeelden sushi maken, je handschrift verbeteren, jongleren of het kweken van de perfecte courgette. Nu zou je dit alles aan de Spaanse Costa kunnen gaan proberen, maar wat dacht je van het starten met een nieuwe taal? En dan elke dag een paar nieuwe woorden oefenen. Of het perfectioneren van je vlinderslag? Ook leuk: het aanleren van een nieuwe sport. Zoals surfen, yoga, of beachvoetbal.

Falen hoort erbij (en is zelfs goed voor je)

Bang dat je dit allemaal niet zal lukken? Dat is heel normaal, maar alsnog geen reden om de hele vakantie op je ligzetel te blijven liggen. ‘De angst om iets nieuws te leren of te proberen, hangt vaak samen met de angst voor mislukking’, schrijft Arjan van Dam, arbeids- en organisatiepsycholoog in zijn boek De kunst van het falen. Mislukkingen zijn volgens hem echter juist goed en zelfs cruciaal om verder te komen in je ontwikkeling. ‘De durf om te falen kun je ontwikkelen door regelmatig kleine risico’s te nemen in je leven, zoals duidelijk je mening geven in een groep. En laat de mensen dan maar afkeurend reageren, je zult merken dat je er nooit dood aan gaat. Omarm je ‘fouten’ en maak er een mantra van, zoals: no pain, no gain. Als je nooit tegenslag hebt, groei je ook niet.’

Goed, je bent overtuigd: tijdens je volgende vakantie ga je iets nieuws leren. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig. Boek een TUI Experience en leer bijvoorbeeld hoe je Franse macarons bakt, ervaar de spanning van een NBA wedstrijd of geniet van een live jammin’ jazzmiddag in Harlem, New York. Je merkt het al, keuze genoeg.

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen