5 x het nieuwe jaar induiken in het buitenland

Oud en nieuw staat weer voor de deur. De nieuwjaarsduik in de zee in Oostende is niet de enige plek waar je terecht kunt voor deze ijskoude traditie. Over de hele wereld vind je plekken waar je het nieuwe jaar met een feestelijke plons kan starten. En goed nieuws voor de ijsberen: een nieuwjaarsduik hoeft niet per se koud te zijn! Zet het jaar goed in en vertrek op reis met nieuwjaar naar een zonnige bestemming. Ontdek 5 bijzondere plekken in het buitenland (en één in het binnenland) voor een duik met oud en nieuw.

Het nieuwe jaar induiken met de locals in Barcelona

De eerste duik van het nieuwe jaar kan je ook in Barcelona nemen. Daar wacht je een gezellig evenement én water met een aangename temperatuur van 14 graden. In ieder geval warmer dan de Noordzee. Uitgedost met kerstmutsen springen bewoners en toeristen op 1 januari om 12.00 uur het water in bij Sant Sebastià beach. De nieuwjaarsduik is gratis en je hoeft je niet te registreren. Alhoewel je een warme douche kan nemen in het clubhouse van de lokale zwemclub, als je dat wel doet.

Een duik in het Meer van Genève

Kleinschalig, maar gezellig. Kan het voor jou niet koud genoeg zijn? Echte ijsberen wagen zich met nieuwjaar aan een duik in het Meer van Genève in Zwitserland. De temperatuur van het water bedraagt dan ongeveer 7°C. Geen wonder dat slechts een honderdtal mensen zich aan een sprong wagen.

Het kerstzwemmen in Genève is dan weer een traditie die veel populairder is. Dan duiken honderden mensen het Meer van Genève in, verkleed als kerstman of rendier. Nadien opwarmen met een lekkere kaasfondue en een bezoek aan de kerstmarkt op het meer. Dat is gewoon magisch!

IJsduiken en wintersporten in Finland

Om een ijskoude duik te nemen hoef je niet speciaal met oud en nieuw naar Finland, want ijsduiken kan hier de hele winter lang. Zorg wel voor de juiste uitrusting en een ervaren gids. Want ijsduiken in Fins Lapland is natuurlijk niet hetzelfde als een duik in de Noordzee. Vind je ijsduiken te spannend of te koud? Dan kun je naast je wintersport ook kiezen voor excursies op het droge. Vanuit het skigebied Levi & Yllas ga je er bijvoorbeeld per huskyslee op uit terwijl je je ’s avonds vergaapt aan het noorderlicht.

Dubai: grote fans van de nieuwjaarsduik

Ook zo’n grote fan van deze nieuwjaarstraditie? De Nederlanders in Dubai hebben dat goed begrepen. Een vereniging in Dubai houdt de tradities in stand. Sinterklaas brengt ieder jaar een bezoek en op de eerste dag van het nieuwe jaar staat de jaarlijkse nieuwjaarsduik op het programma. Waar precies en hoe laat? Dat maakt de organisatie van tevoren bekend in de agenda. Met een watertemperatuur van 24 graden is de duik in ieder geval veel beter te doen dan in België.

De jaarlijkse nieuwjaarsduik Oostende

Misschien niet in het buitenland, maar wel op vakantie: oud en nieuw aan de kust. Nieuwjaar in Oostende vieren is zeker een aanrader! Naast een spetterende vuurwerkshow met oudejaar, is de Oostendse nieuwjaarsduik een jaarlijks evenement. Na een gezamenlijke opwarming op het strand lopen bijna 5.000 verkleedde ijsberen de ijskoude zee in. Nadien staat een lekkere kom soep en jenever klaar om op te warmen.

Als je dan toch een week of een weekendje in Oostende bent, zijn er nog een heleboel activiteiten om mee te pikken. Ga schaatsen op de vijver en bezoek de kerstkraampjes in het sprookjesachtige park. Winter in het Park duurt nog tot en met het eerste weekend van januari. Ook de spectaculaire lichttunnel, waar elk uur lichtjes dansen op het ritme van populaire kerstmuziek, is een must-do.

Enkele tips om niet onderkoeld te raken:

1. Draag een muts, handschoenen en schoenen. De uiteinden van je lichaam raken het snelst onderkoeld.

2. Hou je dikke kledij in laagjes zo lang mogelijk aan, voordat je de zee in gaat.

3. Neem iemand mee die klaarstaat met een handdoek en reservekledij, wanneer je uit het water komt.

Je kan natuurlijk ook altijd op eigen houtje een nieuwjaarsduik organiseren. Jouw vakantiebestemming ligt vast wel aan een zee, een rivier of een meer? Neem dan gewoon een plons (als het veilig is). Terwijl het water in België lekker koud is, maak jij misschien een nieuwjaarsduik bij tropische temperaturen. Mag het nieuwe jaar voor jou nóg spetterender starten? Zorg dan dat je zeker aanwezig bent op een van de mooiste vuurwerkshows ter wereld.

Lees meer over: Azië   Barcelona   Dubai   Europa   Finland   Hotspots   Zonvakanties   Zwitserland  
Gerelateerde verhalen