5 x zo leef je op vakantie like a local (en waarom je dat echt eens zou moeten doen)

Waar mensen vroeger voornamelijk op vakantie gingen om tot rust te komen, willen de meeste vakantiegangers er tegenwoordig meer uit halen dan alleen huiswaarts keren met een uitgerust lichaam en hoofd. Natuurlijk, helemaal zen worden willen we zeker ook, maar daarnaast hopen we dingen te leren, onze horizon te verbreden en nieuwe plekken te ontdekken. En het liefst met niet al te veel andere toeristen om ons heen, graag. Hoe je dat doet? Dat is eigenlijk heel simpel. Laat alle reisgidsen even links liggen en do like the locals do.

Supertoeristisch

Reisgidsen en -blogs zijn heel fijn om te achterhalen wat je allemaal in een stad of land kunt zien, maar eerlijk is eerlijk: vaak beland je daardoor toch op de meest toeristische plekken ter wereld. En als die plekken voorheen al niet toeristisch waren, dan zijn ze het door het internet vaak wel geworden. Daar sta je dan, met z’n honderden in de rij bij de Trevifontein, of in Rio de Janeiro bij Christus de Verlosser. Leuk voor de foto, maar vraag een Braziliaan of hij zelf ooit naar het standbeeld is geklommen en je krijgt een beleefde glimlach. ‘Nee, een echte inwoner van Rio de Janeiro vindt het beeld vooral vanaf een afstandje mooi.’

Je moet het maar weten

En zeg nu zelf: zou jij meerijden met een paardenkoets door Brugge, wandelen op de pier van Blankenberge of op zaterdagmiddag een selfie gaan trekken bij Manneken Pis? Toegegeven: een koetsrit door Brugge is gezellig tijdens de rustige wintermaanden, een wandeling op de pier is best verkoelend op warme zomeravonden en je instafeed opfleuren met Manneken Pis kan natuurlijk ook op een rustige maandagochtend. Maar dat moet je als toerist wel allemaal zien te weten komen. Kortom: ga je zelf op vakantie en wil je de lokale sfeer en dynamiek van een land proeven? Doe dan zoals de locals doen. Dan voorkom je dat je de échte sfeer van een stad of land volledig mist. Een paar tips om dat voor elkaar te krijgen.

1. Leer de taal

In bepaalde landen kom je een heel eind met Engels, maar op veel (authentieke) plekken ook niet. Zorg er daarom voor dat je de taal leert van het land waar je op vakantie gaat. Dat hoeft niet meteen vloeiend, maar zorg er in ieder geval voor dat je een basiskennis hebt. Leer hoe je iemand bedankt, hoe je mensen groet, hoe je jezelf voorstelt, hoe je iets bestelt, hoe je de weg vraagt, en waar je vandaan komt. Je zult zien dat de meeste inwoners dat erg waarderen. En met een beetje geluk raak je verzeild in een leuk gesprek waarin je precies de hidden gems-tips krijgt waar je op hoopte.

2. Wandel, stap op de fiets: verdwaal

Handig, dat Google Maps je tegenwoordig zo van hotspot A naar hotspot B loodst, maar met een kaart in je hand kijk je eigenlijk helemaal niet meer goed om je heen. De kans dat je onderweg allerlei leuke dingen mist, is dan ook veel groter dan wanneer je gewoon zonder route en plan op pad gaat. Bovendien: wil je leven zoals de locals doen, dan kun je maar beter zorgen dat je zo snel mogelijk de weg uit je hoofd kent. En die leer je sneller door om je heen te kijken dan door je elke keer te laten navigeren. Dus: spring op de fiets, of gebruik de benenwagen, maar zorg er in ieder geval voor dat je een paar keer goed verdwaalt.

3. Doe dingen die je thuis ook zou doen

Om je echt thuis te voelen op een plek, zou je eigenlijk wat dingen moeten ondernemen die je thuis ook in het dagelijkse leven doet. Ga niet drie keer per dag uit eten, maar doe je inkopen een keer in de supermarkt of op de markt, om vervolgens ‘s avonds je favoriete maaltijd in elkaar te toveren. Andere opties: met druilerig weer naar de cinema, een bootcamp volgen, meerdere keren naar dezelfde koffietent, en overnachten op een plek waar je je echt thuis voelt (en je dus ook een avondje op de bank kunt blijven hangen als je daar zin in hebt). Je neemt op deze manier afstand van je rol als toerist en draait voor even mee met de omgeving.

4. Houd je ogen open

In reisgidsen en op reisblogs kun je leuke tips opdoen, maar doordat de massa die na een tijdje ongetwijfeld van elkaar overneemt, zijn die hidden gems vaak in een mum van tijd overgenomen door toeristen. Hoe je de leuke, typische plekken dan ontdekt? Gewoon, door je ogen op te houden. Het dagelijks leven concentreert zich doorgaans niet rondom hotels en hotspots, maar juist daar omheen. In woonwijken, kleine parkjes, supermarkten en op straat. Kijk goed waar de locals zitten en het kan eigenlijk al niet meer misgaan. Een Aperol Spritz smaakt nergens beter dan tussen de oude Italiaanse mannetjes die hun dagen slijten al kletsend op plastic terrasstoelen. Leuke bijkomstigheid: deze plekken zijn vaak een stuk minder duur dan de toeristische plekken die worden getipt.

5. Reis met het openbaar vervoer

Misschien een open deur, maar om echt te ontdekken hoe lokale bewoners leven en hun stad of land ervaren, is het beste idee natuurlijk om met de locals zelf op stap te gaan. En waar doe je dat beter dan, juist, in het openbaar vervoer. Dus neem eens de trein, bus, boot of tuktuk. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook hét moment om een praatje aan te knopen met de locals. Bijkomend voordeel: je krijgt zoveel meer mee van je bestemming. En je komt ook nog eens thuis met de beste verhalen en herinneringen. Want de kleine ontmoetingen en mooie verhalen die daaruit voortkomen, die vergeet je niet meer.

Lees meer over: Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen