Hoe werkt het openbaar vervoer in Londen

Het openbaar vervoer in Londen is uitgebreid, overzichtelijk, razendsnel en ontzettend gemakkelijk. Maar hoe werkt het openbaar vervoer precies en met welke vervoerskaarten reis je het voordeligst? Reis net zoals de Londenaren met de metro van Paddington Station naar de halte Oxford Circus. Of zit je liever in een van de Londense iconen als de rode dubbeldekker bus of een black cab? Wat je vervoer ook is, je zit binnen no time in de stad.

Oyster Card: één ticket voor het hele openbaar vervoer

De Oyster Card is de chipkaart voor vrijwel alle openbaar vervoersmiddelen in Londen. De Oyster Card koop je bij een van de 4.000 verkooppunten. Dat kan bij metrostations, boekhandels en supermarkten bijvoorbeeld voor eenmalig £ 5,-. Vervolgens zet je er een tegoed op, zodat je in- en uitcheckt bij de metro, bus, tram, DLR – Docklands Lights Railway – en de Thames Clippers, de river bus. Het ov van Londen is verdeeld in 9 zones. De meeste hotels en bezienswaardigheden liggen in zone 1 of 2, Londen City Airport ligt in zone 3 en Heathrow Airport in zone 6. Kinderen tot en met 10 jaar reizen gratis mee onder begeleiding van een betalende volwassene.

Bus in Londen: moet je doen

Reizen met de metro in Londen gaat vliegensvlug. Maar laat de London Underground ook eens links liggen en maak een rit in de beroemde rode dubbeldekker. Je ziet zo veel meer van de stad. Zeker als je boven zit. Neem bijvoorbeeld lijn 15: bij Tower Hill stap je op en gaat via St. Pauls Cathedral naar Trafalgar Square. Een voordelig alternatief voor een sightseeing tour en daarnaast zit je tussen de locals. Vergeet niet om aan het einde van je trip een selfie te maken in een rode dubbeldekker die je naar het thuisfront stuurt.


Lees ook wat je zeker moet doen als je in Londen bent.


Vervoer vanaf de luchthaven

Londen Heathrow naar centrum

Trein Heathrow Express – reistijd 15-20 minuten en vertrekt elke 15 minuten

Zo snel mogelijk naar het centrum van Londen vanaf luchthaven Londen Heathrow? Pak de Heathrow Express. Deze trein vertrekt vanaf Terminal 2,3 en 5. Vanuit Terminal 4 neem je een gratis transfer om op de Heathrow Express over te stappen. Een enkele reis voor een volwassene kost ca. £ 27,-. Let op: de Oyster Card is hier niet geldig.

TfL Rail – reistijd 30-50 minuten en vertrekt elke 30 minuten

De TfL Rail rijdt dezelfde route als Heathrow Express, maar heeft meer tussenstops. Vanuit Terminal 2 en 3 en Heathrow Terminal 4 kan je deze trein nemen. Voor de TfL Rail betaal je contactloos, met je Oyster Card of je gebruikt je Zone 6 met een Travelcard. Met de Oyster Card kost of contactloos betalen betaal je voor een enkele reis van Heathrow naar St. James Street in de daluren £ 3,10 en in de spitsuren £ 5,10. Betaal je contant, dan kost de reis je op elk moment van de dag £ 6,-.

Metro – reistijd 45-50 minuten en vertrekt elke 5 minuten

De goedkoopste manier om in het centrum van Londen te komen, is de metro. Vanaf de haltes Terminal 1, 2, 3, 4 en 5 kun je op de donkerblauwe Piccadilly Line stappen naar het centrum van Londen. Een enkele reis kost met de Oyster Card maximaal £ 6,- en ligt in zone 1-6.

Taxi een taxirit van Londen Heathrow

Een rit naar het centrum van Londen kost je al gauw zo’n £ 60,-. Daarnaast ben je door het drukke verkeer vaak langer onderweg dan met de trein of metro. Het ov in Londen is dus op alle fronten een dikke aanrader en zo houd je een leuk bedrag over voor andere dingen tijdens je citytrip Londen.

London City Airport naar centrum

DLR (Docklands Light Railway) – reistijd 20-25 minuten en vertrekt elke 10-15 minuten

Deze onbemande bovengrondse metro brengt je van City Airport naar station Bank dat in het centrum ligt. Hier heb je de mogelijkheid om weer over te stappen op andere metrolijnen. Een enkele reis met de Oyster Card kost maximaal £ 4,80 en ligt in zone 1-2.

Taxi – met een taxi van London City Airport naar het centrum van Londen kost ongeveer £ 35,-.

Londen Gatwick Airport naar centrum

Trein Gatwick Express – reistijd 30 minuten en vertrekt elke 15 minuten

Voor £ 14,50 per enkele reis brengt de Gatwick Express je rechtstreeks naar station London Victoria. De Oyster Card is hier niet geldig. Je koopt je ticket voor de Gatwick Express simpelweg op het vliegveld bij een automaat of loket.

Trein Southern – reistijd 35 minuten en vertrekt elke 15 minuten

De treinen van Southern Railway rijden naar London Victoria met een aantal tussenstops. Een ticket voor een enkele reis kost vanaf £ 15,50 en koop je makkelijk bij een automaat of een loket op het vliegveld.
Taxi – met een taxi van Londen Gatwick naar het centrum van Londen kost tussen de £ 80,- en £ 100,-.


Lees ook waar je de leukste markten kan vinden in Londen.


London Stansted Airport naar Centrum

De Stansted Express – reistijd 50 minuten

Het centrum van Londen ligt op zo’n 63 kilometer van de luchthaven vandaan. De Stansted Express is de snelste manier om naar het centrum te reizen. De trein brengt je in 47 minuten naar Liverpool Street. Een volwassenen retourrit kost £ 28,-. Bespaar geld en boek alvast je treintickets voor je reis begint. Vanuit Liverpool Street kan je overstappen op de metro.

Taxi – een taxi naar het centrum van Londen kost ongeveer £ 95,-.

Wat ga jij ontdekken in Londen? Natuurlijk kan je een heel plan uitstippelen, maar soms zijn spontane voorvallen net zo leuk en zit geluk in de kleine dingen. Veel plezier tijdens je citytrip Londen.

Lees meer over: Citytrips   Londen   Travel hacks   Verenigd Koninkrijk  
Gerelateerde verhalen