Op vakantie zonder fototoestel: tips van een pro

We nemen steeds minder vaak een fototoestel mee op vakantie. Wat dan wel? Juist, een smartphone. Wij vroegen daarom tips aan Micky Hoogendijk, een Nederlandse actrice en kunstfotografe, om snel en gemakkelijk mooie foto’s te maken met je smartphone. Want hoe ver ga jij voor de perfecte vakantiefoto?

Micky Hoogendijk: “Dé expert op vlak van vakantiefoto’s ben ik niet. Maar ik wil even met jullie meedenken om deze vakantie niet weer thuis te komen met foto’s waar de zee schots en scheef op staat, niemand leuk in de camera kijkt of waar de avondfoto’s allemaal zwaar bewogen blijken te zijn.. ;)”

Denk na over de insteek

De eerste én beste tip die ik heb heeft te maken met je verstand. Waarom maak je die bewuste foto? Wat wil je laten zien? Neem hier even de tijd voor. Leren kijken naar wat je uiteindelijk vastlegt is een vak apart. Vraag bij een groepsfoto bijvoorbeeld altijd even de aandacht, niemand is namelijk tevreden met een halve rug of een achterhoofd. Zorg ervoor dat je zelf altijd enthousiast en uitnodigend achter de camera staat voor het beste resultaat.

Vermijd schaduwen

Zorg dat je bij het maken van een foto met je rug naar de zon toe staat. Als je dit niet doet, krijg je enkel schaduwen. Dit zorgt soms ook voor een leuk effect, maar die blije gezichten wil je echt niet missen.

Sta vroeg op

Probeer in de ochtend of vlak voor zonsondergang te fotograferen. Dit is het beste moment voor de mooiste foto’s. Het licht komt dan van de zijkant en toont zachter. Midden op de dag komt het licht van boven wat net hetzelfde effect geeft alsof je onder een felle spot zou staan. Niet erg flatterend..

Probeer eens wat anders

Probeer eens een andere positie. Zomaar je smartphone nemen en een foto schieten kan iedereen. Op de grond gaan liggen of op een stoel staan kan je foto heel verrassend maken.

Gebruik de “portrait mode”

Ga op onderzoek uit en kijk of je telefoon beschikt over een “portrait mode”. Die optie maakt prachtige portretten met diepte. Laat het onderwerp van het scherm afspatten.

Filtertje indien nodig

Af een toe een filter gebruiken moet kunnen. Ze maken een minder mooie foto een stuk frisser. Kijk wel uit dat je hier niet te ver in gaat, een afgestreken gezicht zonder een lijntje is natuurlijk niet erg realistisch.

Zwart/wit filter

Bij vakantiefoto’s denk je altijd aan een heldere hemel en veel kleur. Geef voor de afwisseling een paar foto’s een zwart/wit filter. Dit kan zorgen voor een prachtig effect.

Stop hem ook eens weg

De laatste en misschien de wel de belangrijkste tip. Stop die telefoon ook eens weg. Zo kan je ten volle genieten van alles wat er rond je gebeurt, zonder dat je het voor eeuwig vast hoeft te leggen. Het blijft tenslotte vakantie.

Je las het al, want in tegenstelling tot reizen, is het maken van vakantiefoto’s niet mijn sterkste punt. Mijn advies: zorg er voor dat je (reis)partner goed opgeleid is met deze tips. Dan kun jij optimaal en zorgeloos genieten…

Lees meer over: Travel hacks   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen