De reis van je vliegtuigmaaltijd: van de fabriekskeuken tot op het tafeltje voor je

Voordat je vliegtuigmaaltijd samen met jou de lucht in gaat, legt het een serieuze weg af. Van de gespecialiseerde fabriekskeuken tot in de keuken van het vliegtuig. Duik mee achter de schermen van onze catering leverancier.

Het culinair proces

Achter het dienblad gevuld met jouw vliegtuigmaaltijd schuilt een indrukwekkende reis die start in het logistiek centrum waar medewerkers zorgvuldig ingrediënten selecteren. Die ingrediënten gaan vervolgens richting de keuken van de gespecialiseerde fabriek. In de keuken staat een team van koks in potten en pannen te roeren. De koks houden niet alleen rekening met smaak, maar ook met de specifieke omstandigheden boven de wolken. Wist je dat de lucht in het vliegtuig extreem droog is? We willen niet dat je stuk vlees uitdroogt en daar hebben we enkele trucjes voor. De ingrediënten passeren langs verschillende koks waarna ze onmiddellijk verdwijnen in de koelcellen.


Meer weten? Ontdek deze fun facts over vliegtuigen.


De trolley: een mobiele koelcel

Een volgend stadium is het verdelen in porties. Verdeeld over enkele schotels brengen medewerkers het eten samen op je dienblad. Dat dienblad verdwijnt vervolgens in een trolley die je ook zal zien in onze vliegtuigen. Die trolley fungeert als een soort mobiele koelcel die gekoeld wordt dankzij blokken droogijs.

De reis van de keuken naar het vliegtuig

Nu jouw maaltijd klaar en ingepakt is, start het transport naar het vliegtuig. Elke dag rijden tientallen vrachtwagens gevuld met trolleys vol eten en drinken tot bij onze toestellen. Uiteraard moet de juiste trolley tot in het juiste vliegtuig geraken. Het is dus een nauwkeurig logistiek proces. Enkele ogenblikken voordat jij aan boord stapt, rollen de leveranciers de trolleys gevuld met vliegtuigmaaltijden aan boord. De crew controleert dan de aantallen en specifieke reservaties, zoals lactose- of glutenvrije maaltijden. Heb je een bepaalde voorkeur, geef die dan zeker vooraf door bij het maken van je reservatie.

Aan boord is het aftellen

Eenmaal boven de wolken starten we in de keukens van het vliegtuig met de voorbereidingen voor de maaltijdservice. Wist je dat we de maaltijden niet opwarmen in een microgolf, maar in een heteluchtoven. We laten de ovens draaien en warmen je maaltijd op. Niet veel later passeren we met de trolley door het gangpad tot bij jou en verschijnt je vliegtuigmaaltijd, na een lange weg, op het tafeltje voor je. Bon appétit!

Goed om te weten

Vlieg je met Fly Deluxe of reis je naar een langeafstandsbestemming, dan is je maaltijd inbegrepen. Geen Fly Deluxe gereserveerd? Dan is er nog altijd ons buy-on-board assortiment, een selectie van snacks en gekoelde dranken. Lees: 5 x voeding die je best vermijdt om een opgeblazen gevoel in het vliegtuig te verminderen.

Lees meer over: Achter de schermen   Eten & drinken   Vliegen  
Gerelateerde verhalen