Waarom je later de vruchten plukt van reizen met je kinderen

Tot welk team behoor jij? Team ik-wacht-tot-de-kinderen-groter-zijn-om-te-reizen of team reizen-met-kinderen-is-de-max? Je kan al raden tot welk team wij onszelf rekenen. Met een Instagram naam als ‘withkidsontheroad’ geven we het antwoord wel heel makkelijk weg. We houden ervan om samen nieuwe plekken en culturen te ontdekken en avonturen te beleven. Het lijkt wel dat hoe verder we weg zijn van het alledaagse, hoe dichter we bij elkaar komen. Samen weg van het bekende, met alleen maar tijd voor onszelf en voor elkaar. Onlangs reisden we naar de Dominicaanse Republiek. Al is dat niet de enige verre bestemming die ons hart sneller doet slaan. Want, van ver reizen leer je zoveel bij.

Geven en nemen

Dat reizen met het gezin raad ik iedereen aan. Al heb ik gaandeweg leren begrijpen dat niet iedereen een lange reis met kinderen zomaar even in een vingerknip doet. Maar je kan het wel leren. Reizen met kinderen vraagt wat toegeving. De belangrijkste (en voor sommigen moeilijkste) les in reizen met je gezin is trouwens een goede algemene levensles, namelijk dat je zal moeten leren loslaten. Had je het al door: perfectionisme is nergens goed voor. Niet voor je zelfvertrouwen, niet voor je humeur en al zeker niet voor de relatie met je kinderen. Kinderen leggen je één ding op: go with the flow en neem de dag zoals hij komt. Je kan je maar voorbereiden op één iets en dat is durven omgaan met het ongeplande. Flexibiliteit is de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt voor een succesvolle familiereis. En dat brengt me naadloos bij wat wij onze kinderen proberen bijbrengen door met hen te reizen.


Lees ook: Met de kinderen naar Kos: tips voor het ultiem vakantiegeluk


Zet die eerste stap

Dat kinderen flexibel leren zijn door reizen, dat hoeft bijna geen betoog. Denk maar aan de veranderende omgeving, tijdzone of sferen waarin ze terecht komen. Maar naast flexibiliteit willen we hen ook de zin voor initiatief meegeven, een soort ondernemerschap. Deining ontstaat pas als je zelf wat wind naar het wateroppervlak stuurt. Oftewel: je dromen komen pas uit als je er zelf de juiste stappen voor zet. We betrekken onze kinderen actief in het najagen van onze dromen. Niets komt zomaar aangewaaid. Het proces van withkidsontheroad en hoe we ervoor zorgen dat we vaak kunnen reizen, hebben ze grotendeels door. Dat wil niet zeggen dat ze later ook veel en ver moeten reizen. Maar hopelijk hebben ze wel begrepen dat je niet vooruit geraakt zonder eerste stap.

Met een open geest

Flexibiliteit is meer dan de gave om je te kunnen aanpassen aan een situatie. Het is outside-the-box denken. Het is in dat aspect dat andere culturen ons zoveel bijleren. Succesvol zijn betekent niet alleen dat je een grote auto, een groot huis en een dikke bankrekening moet hebben. We leerden dat succesvol zijn best gekoppeld wordt aan gelukkig zijn. Dansende kinderen op de Dominicaanse Republiek en moeders die tijd hebben om te kijken en hen aan te moedigen. Misschien zijn zij succesvoller in het leven dan de CEO die zich na het werk naar de pianorecital van hun zoon haast (stress!) en net voor aanvang gebukt zijn plaats zoekt in het donker? Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, en het kan veel genuanceerder. Maar door te reizen en te merken hoe andere culturen het leven waarderen, krijgen onze kinderen hopelijk het idee mee dat de enige maatstaaf waaraan ze moeten voldoen, hun innerlijke barometer is. Er zijn zoveel mogelijke manieren om je leven te leven. En het goede is dat wij op een plek geboren zijn die veel wegen biedt. Je moet ze enkel zien.

Dus #livehappy, wel ja, die is ons op het lijf geschreven. Niet wachten tot later, geen uitstelgedrag. We leven nu en hopelijk nog lang en heel gelukkig. Meer lezen over onze gemaakte reizen met het gezin? Lees over onze reis naar de Dominicaanse Republiek. Of ontdek hier de leukste uitstappen vanuit Playa del Carmen in Mexico. Op avontuur? We nemen je mee naar de leukste plekjes met kinderen op Kaapverdië.

Lees meer over: Familie   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen